Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Βάνδαλοι… κατάστρεψαν παγκάκια σε πλατεία της Ν. Χαλκηδόνας!




Ακαριαία αντίδραση του δήμου που χωρίς τυμπανοκρουσίες τα αντικατάστησε αμέσως…





.
Δουλειά δεν είχε ο διάολος…


Προ ημερών κέρδισε απρόσμενη δημοσιότητα, υποβαθμισμένη περιοχή της Ν. Χαλκηδόνας, όταν εθελοντές της πλειοψηφίας του δήμαρχου, με τον ίδιο να φοράει γιλέκο εργασίας, παριστάνοντας τον εθελοντή, πρόσφερε… υπηρεσίες που καλύπτονται από τις αρμοδιότητες και το μηχανισμό του δήμου.

Αφού τέλειωσε το σόου και βγήκαν οι απαραίτητες για τη σχετική προπαγάνδα, φωτογραφίες, παράτησαν τα κλαδεμένα κλαδιά, τουλάχιστον 10 μέρες. Οπότε τους κράξαμε, κι υποχρεώθηκαν να τα μαζέψουν. Διαφορετικά ακόμη θα ήταν εκεί. Τώρα μας ειδοποίησαν από τη περιοχή, πως ξαφνικά εμφανίστηκαν κάποιοι, που απόσπασαν από τη θέση τους παγκάκια που υπήρχαν στη πλατεία, από τότε που κατασκευάστηκε, κι αντί να τα επισκευάσουν, τα κατάστρεψαν εντελώς! Παίρνοντας μαζί, τους βαριάς κατασκευής σιδερένιους σκελετούς τους, και τα ξύλα, αφήνοντας πίσω μόνο τα μπάζα που συναποτελούσαν την ιδιότυπη κατασκευή.

Σε αυτή τη κατάσταση ήταν τα παγκάκια πριν τα ξηλώσουν
Για την ακρίβεια, τα συγκεκριμένα παγκάκια, άντεξαν δεκαετίες στις φθορές του χρόνου, και των ανθρώπων, των καιρικών συνθηκών, της εγκατάλειψης χωρίς συντήρηση, και τερμάτισαν το βίο τους με βίαιο τρόπο, ενώ μπορούσαν να συντηρηθούν – επισκευαστούν. Ήταν φτιαγμένα από χοντρό μεταλλικό σωλήνα, πάνω στον οποίο είχε επενδυθεί τσιμέντο, και τα ξύλα τους αν και ασυντήρητα, παρέμεναν περίπου ακέραια. Ο θόρυβος και οι ρύποι από την εθνική οδό, αλλά και ο δρόμος με τη διαρκή κίνηση που περνάει μπροστά και παράλληλα με την εθνική οδό, δεν εμπνέουν την επιθυμία να επιλέξει κανείς να περάσει το χρόνο του καθήμενος εκεί.

Σε άλλες εποχές, μπορεί να ήταν ανεκτή ή να περνούσε απαρατήρητη η αντικατάσταση ασυντήρητων παγκακιών. Στη σημερινή όμως δεν είναι.

Όταν αρχικά μου είπαν, πως ξήλωσαν τα παγκάκια, νόμισα πως ήταν υπερβολικό κατασταλτικό μέτρο για το κορονοϊό. Αποφάσισαν δηλαδή να αφαιρέσουν τα παγκάκια, για να μη κάθονται κολλητά πολίτες, για να περάσουν την ώρα τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που αφαιρέθηκαν παγκάκια, ως μέθοδος αντιμετώπισης, άλλου χαρακτήρα δυσκολιών. Για παράδειγμα το έχουν κάνει οι αστικές συγκοινωνίες, για να μη κοιμούνται άστεγοι! Σε άλλη περίπτωση στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας, στη πλατεία της Παναγίτσας, τα είχε ξυρίσει αντιδήμαρχος καθαριότητας, εκείνης της εποχής, ως μέτρο που πίστευε πως θα ανάγκαζε τους πολίτες που τα χρησιμοποιούσαν, να μη μαζεύονται εκεί. Ο λόγος ήταν ότι ήταν αλλοδαποί που δε ψήφιζαν εδώ, κι έκαναν πολλά σκουπίδια, που ο δήμος υποχρεωνόταν να… τα μαζεύει. Φυσικά δημοτικά τέλη πλήρωναν κανονικά.

Όταν μου είπαν πως όχι μόνο αφαίρεσαν τα παγκάκια, αλλά τα κατάστρεψαν κιόλας, αφήνοντας πίσω τους μόνο μπάζα, συνειδητοποίησα, πως κάτι άλλο εξελίσσεται. Προχτές λοιπόν Παρασκευή 13/3 το μεσημέρι, εμφανίστηκαν και τοποθέτησαν νέα παγκάκια, στη θέση εκείνων που αφαιρέθηκαν!

Αυτά είναι τα καινούρια που πήραν τη θέση εκείνων που... κείτονται στο βάθος σε μπάζα στο χώρο με τις κορδέλες και τις κορίνες

Τα νέα παγκάκια, είναι τέτοιας ποιότητας, που πολύ γρήγορα θα χρειαστούν επισκευές ή αντικατάσταση. Αλλά βεβαίως πως αλλιώς θα κυκλοφορεί και θα ξοδεύεται το χρήμα; Πως αλλιώς θα εμφανίζεται μια άπραγη διοίκηση, να… κάνει έργα; Τα παλιά ήταν τόσο στιβαρή κατασκευή, που θα τα χαρακτήριζα ως το πλέον ασφαλέστερο καταφύγιο, για να τα έχει κανείς σπίτι του, και σε περίπτωση σεισμού να μπαίνει από κάτω. Κανένα βάρος δε θα μπορούσε να λυγίσει το σκελετό τους. 
  

.
Σε μια πλήρως εγκαταλειμμένη πλατεία, που δε πατάει το πόδι του κανείς, με παγκάκια που αρκούσε συντήρηση κι επισκευή για να ζήσουν μερικές δεκαετίες ακόμη, συνιστά στις μέρες μας, προκλητική σπατάλη πόρων, η καταστροφή κι η αντικατάσταση τους. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, που χρειάστηκε, οι μαθητές των σχολείων να κάνουν αποχή από τα μαθήματα, εξαιτίας της απουσίας θέρμανσης για οικονομικούς λόγους. Αν δεν έχεις λεφτά να αγοράσεις πετρέλαιο για να ζεστάνεις τους μαθητές, πως μπορείς να καταστρέφεις δημόσια περιουσία, που ασφαλώς έχει πληρωθεί πανάκριβα, για να την αντικαταστάσεις με νέες αγορές; Υπάρχουν λεφτά, ή δεν υπάρχουν; Ποια είναι τα κριτήρια της διοίκησης του δήμου, για τη κατανομή των υπαρχόντων οικονομικών πόρων;

.

.
Ο χώρος που… είχαν φροντίσει οι εθελοντές της «Πολιτών Πολιτείας», και η ευρύτερη περιοχή, μετά
τη φωτογράφιση για τη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων, συνεχίζει να συγκεντρώνει σκουπίδια. Η αδιαφορία δηλαδή που προϋπήρξε του δήθεν ενδιαφέροντος, επανήλθε ακέραια. Αυτό που μπορεί ακόμη να διαπιστώσει κανείς, είναι πως μόνο ο άνεμος φροντίζει να απομακρύνει ή και να φέρει βέβαια, σκουπίδια. Καμιά άλλη ανθρώπινη παρέμβαση δεν υπάρχει, ούτε από εργαζόμενους στο δήμο, ούτε από εθελοντές. Στη πλατεία υπάρχει μια βρύση. Στις εικόνες που παραθέτουμε, θα δείτε πως και πριν ήταν αφημένη στη τύχη της, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκε κανείς να τη καθαρίσει, από τις γόπες που κοσμούσαν το πάτωμα της. Στις φωτογραφίες της Παρασκευής, οι γόπες είναι πολλαπλάσιες, τα νερά από τη βροχή που έπεσε το προηγούμενο διάστημα, λιμνάζουν, γιατί προφανώς κάτι έχει βουλώσει και δε βρίσκουν διέξοδο.

Έτσι ήταν η βρύση τη μέρα που είχαν τραβηχτεί οι φωτογραφίες πριν λιγότερο από ένα μήνα 

.
Η εικόνα μιας πλατείας που είναι απολύτως εγκαταλειμμένη, με ξερούς θάμνους που τους έχουν κουρέψει, με απότιστα τα φυτά, γεμάτη αγριόχορτα γιατί δε τη φροντίζει κανείς, με μια βρύση μέσα στη βρώμα, με σκουπίδια, αλλά με καινούρια παγκάκια στη θέση παλιών που απλά ήθελαν φροντίδα, είναι αντανάκλαση της λογικής της διοίκησης Βούρου.


Έτσι ήταν τη Παρασκευή 13/3

Το να φροντίσεις το πράσινο, να συντηρήσεις τα παγκάκια,  να διατηρήσεις καθαρή και σε καλή κατάσταση τη πλατεία, θέλει κόπο, χρόνο και χρειάζεται αληθινό ενδιαφέρον. Το να καταστρέψεις και να εξαφανίσεις παγκάκια, αντικαθιστώντας τα με άλλα, χρειάζεται λεφτά. Η πρώτη επιλογή έχει ουσία. Η δεύτερη είναι μόνο για να πετύχεις γρήγορες εντυπώσεις. Έτσι κι αλλιώς δε πληρώνουν από τη τσέπη τους. Κι όλο το σύστημα προπαγάνδας, είναι του εύκολου εντυπωσιασμού. Κάθε τόσο καθαρίζουν μια πλατεία, και μας το παρουσιάζουν ως έργο. Η αλήθεια είναι πως αν δεν έχεις να
παρουσιάσεις αληθινό έργο, καμαρώνεις γιατί καμιά φορά, καθαρίζεις με τη μάνικα κάποια πλατεία. Αυτή η δημοτική πλειοψηφία, σε κάθε ευκαιρία, μας αποκαλύπτει με τα… έργα της, πως στο κέντρο της προσοχής της, έχει μόνο το φαίνεσθαι…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...