Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023



Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών συνεργατών της, στα διάφορα αξιώματα. Φυσικά δε θα έχουμε εκλογές, θα έχουμε όμως τις ετήσιες κρίσεις αντιδημάρχων και όχι μόνο. Γενικά η διανομή αξιωμάτων στους διάφορους πολιτευόμενους, έχει πάντα ένα ενδιαφέρον, καθώς φανερώνει ή σηματοδοτεί, παρασκηνιακά γεγονότα ή εξελίξεις. Όπως συνήθως συμβαίνει, δε πρόκειται να δούμε αλλαγή πολιτικής ή οτιδήποτε ουσιαστικά σπουδαίο. Το αναμενόμενο, σχετίζεται, με πίκρες, γκρίνιες, διαφοροποιήσεις ή έναρξη τους, νέες συμμαχίες και τέτοια.


Η σημερινή πλειοψηφία με τους φανερούς και «κρυφούς» συμπαίκτες της, χωρίς υποθέσεις πλέον, έδειξε τα όρια της. Οι ασχολούμενοι χρόνια με τα δημοτικά ζητήματα και τη τοπική πολιτική σκηνή, οσμίζονται «πτώμα». Αυτός είναι ο λόγος που στα αυτιά μας φτάνουν επίμονες πληροφορίες, ότι είναι πολλοί εκείνοι που μεθοδικά ετοιμάζονται. Και δε μιλάμε για περιπτώσεις που εκ συστήματος δηλώνουν υποψήφιοι δήμαρχοι, με στόχο να διογκώσουν τεχνητά το πραγματικό τους εκλογικό μέγεθος, με την ελπίδα να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους, δηλαδή μισθοδοτούμενα αξιώματα.

Μιλάμε για ελπίζοντας στη… δευτέρα παρουσία, και μη σκεφτεί κανείς πως είναι ένας ή άντε δύο. Άλλοι ελπίζουν στη «τυφλή» δικαιοσύνη, που οσονούπω αναμένουν να τους αθωώσει. Άλλοι ελπίζουν να υλοποιήσουν προσωπικά όνειρα και φιλοδοξίες. Κοινός τόπος όλων τους, είναι η εδραία πεποίθηση, πως κι αυτή η πλειοψηφία, είναι μιας χρήσης.

Δε θα αναλύσουμε σήμερα, γιατί η εκτίμηση τους, πως, ο Γιάννης Βούρος, εξάντλησε πολύ γρήγορα το πολιτικό κεφάλαιο, που ως άγνωστος στη πόλη, πριν τις εκλογές διέθετε, και δεν υπάρχει περίπτωση επανεκλογής του. Θα περιοριστούμε να αναφέρουμε, πως κανένας δε πείστηκε ότι κατάφερε όχι απλά να κερδίσει σε επιρροή στους δημότες, αλλά απώλεσε και σημαντικό μέρος αυτής, που με δυσκολία είχε συγκεντρώσει προεκλογικά.

Για τα στελέχη του συνδυασμού Βούρου, είναι ακόμη θέμα επιλογής τους, αν θα διαφοροποιηθούν έγκαιρα και πειστικά, ώστε στη συνέχεια της δημοτικής τους διαδρομής, να μη τους συνοδεύουν πολλά βαρίδια… Για τον επικεφαλής, είναι θέμα αντανακλαστικών αυτών που τον επέλεξαν, αν θα τον αποσύρουν έγκαιρα, διασώζοντας έτσι το εκλογικό σχήμα, τοποθετώντας άλλο καταλληλότερο πρόσωπο. Βέβαια ως που να φτάσουμε στις εκλογές, ως που κάποτε να ξεκινήσει τη λειτουργία του το γήπεδο Μελισσανίδη, που ως τότε μπορεί και να έχει αλλάξει ιδιοκτήτη, πολλά μπορούν να συμβούν. Αυτό που αποκλείεται όμως να συμβεί, είναι να καταφέρει ο νυν δήμαρχος, να κερδίσει την εκτίμηση των δημοτών, ακόμη κι αν ο ιός επιμένει να κυκλοφορεί και η λειτουργία των θεάτρων είναι απαγορευτική.

Αν εντελώς θεωρητικά, αξιολογούσαμε, τον Άρη Βασιλόπουλο και το επιτελείο του, στη διάρκεια της πενταετούς θητείας τους, ως αυτοδιοικητικά πρωτοδεύτερους, τότε η αντίστοιχη αξιολόγηση για το Βούρο Γιάννη, θα τους αξιολογούσε ως δευτεροτρίτους. Το γεγονός ότι τα αρχικά των ονοματεπώνυμων τους, συμπίπτουν με την αξιολόγηση, φυσικά είναι τυχαίο, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς, πως είναι και συμβολικό.

Ανάμεσα στους σημερινούς πρωταγωνιστές, υπάρχουν εκείνοι που διέψευσαν τις ελπίδες που δημιούργησαν, αντιμετωπίζοντας τη δημοτική πραγματικότητα, ως μια αρπαχτή. Θα έχουν τη τύχη που τηρουμένων των αναλογιών, είχαν όλα τα μικρά αριθμητικά κόμματα, που ως κολαούζοι, συγκυβέρνησαν με τα μεγάλα μνημονιακά. Θυμίζω τα ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛΛ.

Υπάρχουν άλλοι, μεγάλοι και τρανοί κάποτε, που φρόντισαν στη διάρκεια του χρόνου, σταδιακά, να σβήσουν από το δημοτικό πολιτικό χάρτη, με τις επιλογές τους, που τους οδήγησαν στην ανυποληψία.

Υπάρχουν κι εκείνοι, που αρκούνται κυρίως στις δραστηριότητες παρασκηνίου και παραλείπουν να δραστηριοποιηθούν επαρκώς στο προσκήνιο της πολιτικής. Προφανώς αρκούμενοι σε κάποιες μη πολιτικές επιλογές, που όμως έχουν και πολιτικό στόχο, την ανυπαρξία αξιόπιστων ανταγωνιστών, και τη βεβαιότητα πως… κάποια κορόιδα, θα δουλεύουν για πάρτι τους, μέχρι να έρθει η στιγμή, που αυτοί ως πρίγκιπες, θα περάσουν ξεκούραστοι, να καθίσουν στο θρόνο τους. Αγνοούν όμως, ότι άλλοι, με μακρά εμπειρία, οργανώνονται μεθοδικά, για να αναδυθούν τη κατάλληλη στιγμή. Αγνοούν επίσης πως και τα… κορόιδα, έχουν πλέον δεδομένα κι εμπειρία, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες να ξαναπιαστούν ως τέτοια.  

Η αλήθεια είναι πως ο χρόνος που έχει διανυθεί ως τις επόμενες εκλογές, είναι σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τον ωφέλιμο πολιτικά χρόνο, στη πραγματικότητα έχουμε φτάσει σχεδόν στο μέσο του συνολικού, δεδομένου ότι ένα χρόνο πριν τις εκλογές θα μιλάμε για προεκλογική περίοδο.

Με σταθερά βήματα, πλησιάζουμε στη περίοδο, «ανοίξαμε και σας περιμένουμε…», απλά είμαστε στη πρώιμη φάση, που αυτό γίνεται "διερευνητικά", με πολύ προσοχή και φυσικά ανεπίσημα.   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...