Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Ποδονίφτης: Η σιωπή του Γιάννη Βούρου κι αυτή τη φορά κρύβει ενοχή…





Σε μερικές μέρες, στις 2 Οκτώβρη, εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή του δήμου μας, μαζί με εκείνη του δήμου Αθηναίων και του Συλλόγου «Ροή, Πολίτες υπέρ των ρεμάτων», κατά του σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής της (α)Ρένας Δούρου, να τσιμεντοποιήσει και το τελευταίο κομμάτι ελεύθερης κοίτης του Ποδονίφτη στη περιοχή μας.

Ο νέος δήμαρχος Γ. Βούρος, χρησιμοποίησε τη πλειοψηφία που διαθέτει στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, η οποία πήρε απόφαση να ζητηθεί αναβολή της εκδίκασης στο ΣτΕ. Αν συμφωνούσε με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβούλιου, του 2017, δεν είχε λόγο να προχωρήσει στην επιλογή του αιτήματος αναβολής της συζήτησης. Ούτε είχε λόγο να τηρεί στάση ένοχης σιωπής, αφού θα μπορούσε άνετα να πει, πως ως υποστηρικτής του WWF και της Green Peace, που μας αυτοπλασσαρίστηκε με το βιογραφικό του, η επιλογή επίμονης, κάθετης άρνησης, με κάθε μέσο, τσιμεντοποίησης του ρέματος, είναι μονόδρομος.


Όμως για να μη ξεχνιόμαστε, ο Γ. Βούρος, σιωπά όταν ξέρει πως δεν έχει πειστικά επιχειρήματα να τοποθετηθεί ή να απαντήσει, για επιλογές που το βαρύνουν. Για παράδειγμα δεν έχει δώσει καμιά εξήγηση πως κατέστη μεγαλοοφειλέτης του δημόσιου, με πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ χρέος!!! Δεν έβγαλε άχνα, για το γεγονός ότι τη κοπάνησε στη Κύπρο για μια βδομάδα, αντί να είναι παρών στο δήμο, στα σχολεία για τον αγιασμό, στις εκδηλώσεις για τη μνήμη των μικρασιατών, που υποτίθεται είναι ευαίσθητος για όσα συνέβησαν τότε. Επομένως βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα, πως και στη περίπτωση του Ποδονίφτη, η σιωπή του κρύβει ενοχή!

Τις μέρες που προηγήθηκαν, συναντήθηκε με τον επίσης νέο δήμαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, και συζήτησαν το θέμα για να έχουν κοινή γραμμή, όπως γράφτηκε. Παραδόξως  όμως, ενώ στέλνει δελτία τύπου για το τίποτα, όπως π.χ. για τη συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΠΠΙΕΔ, δεν εξέδωσε κανένα δελτίο τύπου για τη συνάντηση του με το δήμαρχο της πρωτεύουσας! Αυτό δεν είναι σαφές, τι σημαίνει. Μπορεί δηλαδή, να συμφώνησαν να πάνε στα μουλωχτά να αλλάξουν τη κοινή θέση των δήμων τους. Μπορεί ο Κ. Μπακογιάννης, να αρνήθηκε να του κάνει τη χάρη, να σπαταλήσει πρόωρα πολιτικό κεφάλαιο σε θέματα περιβάλλοντος, για λογαριασμό του. Μπορεί να ήθελε να πάρει το χρόνο του να σκεφτεί.

Συνήθως πάντως για τέτοια ζητήματα, όταν κάποιος παίρνει τη πρωτοβουλία να συναντήσει κάποιον άλλο, το κάνει γιατί είναι αποφασισμένος τι θέλει να κάνει, κι αναζητά παρέα... Άρα ο Γ. Βούρος πρέπει να είναι ο αποφασισμένος, που κοιτά να μπλέξει στα σχέδια του και το δήμαρχο Αθηναίων, για να τον έχει ασπίδα. Να λέει δηλαδή, μη τα βάζετε μαζί μου, ορίστε και ο Μπακογιάννης, την ίδια επιλογή έκανε, ή να λέει εκείνος ήθελε να ρίξουμε τσιμέντο στο ρέμα, κι εγώ ως μικρότερος δήμος, αναγκάστηκα να ακολουθήσω. Ας μη ξεχνάμε  πως σε περιπτώσεις παρόμοιων συναντήσεων, και ιδιαίτερα συμφωνίας των δύο μερών, οι δυο δήμοι βγάζουν δελτίο τύπου, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι κοινό. Ο δήμος Αθηναίων όμως, όχι μόνο δεν έβγαλε οποιουδήποτε χαρακτήρα σχετική ενημέρωση, αλλά δε διέρρευσε καν ότι έγινε συνάντηση Μπακογιάννη με Βούρο.

Στη προφορική ανάπτυξη σημειώσεων που έκανε ο δήμαρχος των επιχειρηματικών συμφερόντων, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, τις οποίες χαρακτήρισε «προγραμματικές δηλώσεις» της συγκροτηθείσας πλειοψηφίας, δεν ανάφερε τίποτα σχετικό. Αυτό σημαίνει ότι χειρίζεται, με ή χωρίς συναίνεση τους παρτενέρ του στη διοίκηση του δήμου, όπως ο παρκαδόρος τα αυτοκίνητα σε πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας. Ας μη ξεχνάμε πως στη φαινομενικά τουλάχιστον ετερόκλητη εν προκειμένω συμμαχία, πρέπει να χειριστεί τον άρχοντα του τσιμέντου Π. Γρετζελιά, ο οποίος για την ώρα τον καθοδηγεί συστηματικά, ως μαθητευόμενο, και τον ας πούμε φίλο του Ποδονίφτη, Τ. Κωνσταντανίδη. Προσωπικά και μέχρι αποδείξεως του εναντίου, δε πιστεύω πως υπάρχει περίπτωση κανείς τους, να έχει οποιαδήποτε ουσιαστική αντίδραση. Είτε σπαταληθούν εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος, για να σκεπαστούν οι όχθες κι η κοίτη του ρέματος με τόνους τσιμέντου, είτε μείνει φυσική όπως είναι.  

Από την ας πούμε παρουσίαση των μπαγιάτικων «προγραμματικών δηλώσεων», προκύπτει τουλάχιστον ένα ακόμα γεγονός. Ο Γ. Βούρος και η παράταξη του, ποτέ δεν ασχολήθηκαν και δεν επεξεργάστηκαν οτιδήποτε ουσιαστικό αφορά το Ποδονίφτη. Θα μου πείτε αφού δε ψηφίζει ο Ποδονίφτης, δε μπορεί να εκφράσει αντιρρήσεις, γιατί να έχαναν χρόνο να ασχοληθούν μαζί του; Σωστό κι αυτό. Όμως έχει περάσει ένας χρόνος, από τότε που ο Γ. Βούρος, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη πόλη. Και εμφανίζεται να μην έχει ιδέα για αυτό το μείζον θέμα. Κι ενώ βρήκε χρόνο να πάει μια βδομάδα στη Κύπρο για παραστάσεις, δε βρήκε χρόνο να ασχοληθεί, με τα σοβαρά προβλήματα της πόλης. Κι όχι μόνο δε βρήκε σε διάρκεια ενός έτους χρόνο να ασχοληθεί, με το Ποδονίφτη, αλλά δυσκολεύεται, αν και έμπειρος πολιτικός, να βγάλει συμπέρασμα αν πρέπει να χτιστεί η φυσική κοίτη, ή πρέπει να μείνει φυσική. Συμβαίνουν αυτά με τους «ευαίσθητους» για το περιβάλλον, υποστηρικτές του WWF και της Green Peace… Πάντως η αλήστου μνήμης δήμαρχος, Ευτ. Γαϊτανά, που ήταν αληθινά πολιτικά άσχετη κι εξίσου άσχετη με τα προβλήματα της πόλης, θα ήθελε λιγότερο χρόνο, για να βγάλει συμπέρασμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της καλά πληροφορημένης «Φιλαηδόνας», η συνάντηση Βούρου – Μπακογιάννη, είχε στόχο και τη κοινή στάση για το Ποδονίφτη. Είναι όμως γνωστό πως οι δυο δήμοι, είχαν ήδη κοινή στάση, ενάντια στο τσιμεντάρισμα της φυσικής κοίτης του ρέματος. Επομένως τίθεται το ερώτημα, γιατί χρειάζεται κοινή στάση για κάτι ήδη συμφωνημένο; Και γιατί θέλουν χρόνο να ψάξουν το θέμα και να το σκεφτούν, αν δεν έχουν στόχο να αλλάξουν τις αποφάσεις των δύο δήμων; Χρόνο μπορεί να θέλει, όποιος επιδιώκει να αλλάξει την απόφαση του, για να κάνει τους χειρισμούς που χρειάζεται, ώστε να μετριάσει το πολιτικό κόστος. Ο τρόπος που μεταφέρει τις πληροφορίες για τη συνάντηση, η επαναλαμβάνω καλά πληροφορημένη Φιλαηδόνα, δείχνει μάλλον προς τη κατεύθυνση, ότι οι δυο δήμαρχοι δε συμφώνησαν, κι ότι ο δικός μας δήμος θα ζητήσει αναβολή, χωρίς να ξέρει ο Γ. Βούρος, αν θα καταφέρει να παρασύρει στη γραμμή του, και το Κ. Μπακογιάννη. Γιατί αν είχαν συμφωνήσει, το λιγότερο θα έγραφε, πως συμφώνησαν στη συνάντηση τους, οι δυο δήμοι να ζητήσουν αναβολή της συζήτησης στο ΣτΕ.


Ας μην αμφιβάλλει κανείς, πως οι εργολαβίες τσιμέντου, προσφέρουν ευτυχία σε μερικούς, αν όμως θάψουν με τσιμέντο το Ποδονίφτη, όχι μόνο θα κινδυνέψουν ζωές, αλλά σίγουρα θα βρει τρόπο να «πνίξει» τους νεκροθάφτες του… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...