Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Το πρόβλημα με το παιδικό σταθμό είναι πολιτικό κοινωνικό κι όχι θρησκευτικό εκκλησιαστικό…



Δεν τα βάλαμε με τη μητρόπολη (παρότι ίσως θα έπρεπε), που βρίσκει πρόθυμους δημοσιοσχεσίτες, οκνηρούς δημοτικούς παράγοντες, που παραχωρούν εν λευκώ δημοτική περιουσία, που φυσικά δεν είναι προσωπική τους. Η μητρόπολη μια χαρά υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της. Τα βάλαμε με τη πλειοψηφία Βούρου που παραδίνει περιουσία κι έτοιμη δουλειά στη μητρόπολη, αντί να τρέξει να βρει πόρους για να υλοποιήσει το παιδικό σταθμό. Αυτή η φάμπρικα που ανοίγει, συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο δήμων.


Η κουβέντα που άνοιξαν οι πρωτοβουλίες της δημοτικής πλειοψηφίας Βούρου, να παραχωρήσει για 50 (25+25) χρόνια οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου, στη μητρόπολη, όπως είναι αναμενόμενο, συνεχίζεται. Όσα γράψαμε τις προηγούμενες μέρες εδώ κι εδώ ισχύουν στο σύνολο τους. Ανάμεσα σε άλλα, φαίνεται καθαρά πως οι πόροι για τη κατασκευή του έργου, δε θα είναι αμιγώς από το ταμείο της μητρόπολης, αλλά από ευρωπαϊκούς πόρους, ή άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς. Τους πόρους δηλαδή που δε μπήκε καν στη διαδικασία, όχι να διεκδικήσει, αλλά έστω να ζητήσει η διοίκηση Βούρου, θα τους αποσπάσει ξεκούραστα η μητρόπολη, και θα γίνει όχι απλώς συνεταίρος, αλλά απόλυτος διαχειριστής του σταθμού για 50 χρόνια. Και υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, που όχι μόνο δε λένε κουβέντα για αυτές τις ευθύνες και τις ανεπάρκειες, αλλά διαστρεβλώνουν τη πραγματικότητα κι μονομερώς επιτίθενται σε μας, που αναδεικνύουμε το πρόβλημα. Σκέψου δηλαδή να ήταν και υποστηρικτές τους τι θα μας έσουρναν…

Διάφοροι που εμπλέκονται στο διάλογο και όχι μόνο, προσπαθούν συστηματικά, να στρέψουν τη συζήτηση σε άλλη κατεύθυνση. Έτσι επιχειρούν να παρουσιάσουν πως το πρόβλημα είναι θρησκευτικό, πως οι ως τώρα ενστάσεις στρέφονται κατά της μητρόπολης και του μητροπολίτη, κι επικαλούνται ψεύδη ή ανακρίβειες για να παραπλανήσουν τους πολίτες. Καλούμε λοιπόν τη λαλίστατη σε άλλες περιπτώσεις, αλλά τώρα σιωπούσα δημοτική πλειοψηφία, να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και μητρόπολης, ώστε όλοι να μπορούν να διαβάσουν, να μάθουν και να κρίνουν. Έτσι θα έχουν άποψη αν περιλαμβάνονται πουθενά, διάφοροι προβαλλόμενοι ως άλλοθι, ψευδείς ισχυρισμοί, πως τάχα η σύμβαση είναι μόνο για 25 χρόνια και μόνο αν θέλει ο δήμος, θα συνεχιστεί για άλλα 25 χρόνια, ή ότι ο σταθμός θα ολοκληρωθεί και λειτουργεί σε ένα χρόνο, ή ότι τα παιδιά του δήμου δε θα πληρώνουν κλπ. Αν έχουν οποιοδήποτε στοιχείο που επαληθεύει παρόμοιους ισχυρισμούς, ας το καταθέσουν δημόσια. Ως τότε θα ψευδολογούν, εκείνοι ξέρουν γιατί, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα…

Εμείς δε βγάλαμε, ούτε ποτέ σκοπεύουμε να βγάλουμε μεροκάματο ως συνέταιροι σε… ύποπτες εκκλησιαστικές  μπίζνες, ούτε αντιλαμβανόμαστε την εκκλησία ως εκλογική δεξαμενή, ούτε βλέπουμε ή αποβλέπουμε σε οτιδήποτε άλλο, εκτός από το συμφέρον των δημοτών και της πόλης. Ορισμένοι υποβαθμίζουν ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα, σε δήθεν ζήτημα επικοινωνιακών χειρισμών και «διπλωματίας»! Ενώ άλλοι που προηγήθηκαν, διάλεξαν να μας επιτεθούν, διαστρέφοντας πλήρως τη πραγματικότητα. Μας εμφάνισαν να στρεφόμαστε ενάντια στο μητροπολίτη, αν και κάναμε το ακριβώς αντίθετο. Μέχρι που είπαμε αν δε μπορεί ο Γ. Βούρος, ας παραιτηθεί, να αναλάβει ο μητροπολίτης που τα καταφέρνει καλύτερα! Σε αυτή την ανάρτηση, συμπολίτης που νομίζω παρασύρθηκε από τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι άναρθρες κραυγές τους, έστειλε σχόλιο, στο οποίο αναλυτικά απαντήσαμε.

Η κριτική μας στράφηκε σαφώς, ενάντια στη πλειοψηφία Βούρου. Το ότι βρέθηκαν υποτίθεται πολέμιοι του, να γίνονται η εμπροσθοφυλακή του, την ίδια ώρα που ο ίδιος και το επιτελείο του σιωπά, δεν είναι χωρίς εξήγηση. Στο ίδιο πολιτικό, ιδεολογικό και αυτοδιοικητικό μήκος βρίσκονται, αλλά ως συνήθως, τα προσωπικά τους συμφέροντα, συγκυριακά, τους χώρισαν εκλογικά. Αυτό συμβαίνει σε κάθε εκλογές, κι έχουμε αυτό το πλήθος συνδυασμών. Μόλις τους δόθηκε η ευκαιρία, οι απέξω, γίναν πρωτοπαλίκαρα των από μέσα. 

Επειδή όμως δε θα δώσουν στη δημοσιότητα το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης, ώστε οι πολίτες για λογαριασμό των οποίων, και ερήμην τους ενεργεί η πλειοψηφία, αναρτούμε εμείς κρίσιμα σημεία της, κι όποιος τολμά ας τα διαψεύσει. Αρχικά αναπαράγουμε όσα αναφέρονται στο εισηγητικό, κατά την υποχρεωτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία οδήγησε σε ισοψηφία. Ωστόσο τυπικά πέρασε, αφού η ψήφος του προέδρου μέτρησε διπλή. Στη συνέχεια αναπαράγουμε αναλυτικότερα αποσπάσματα, όπως ακριβώς είναι διατυπωμένα στο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης. Όλες οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας.


Ακολουθούν τα αποσπάσματα του εισηγητικού:


«Συγκεκριμένα ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας θα παραχωρήσει στη Ι. Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας δωρεάν και για όλη την διάρκεια της σύμβασης την χρήση ακινήτου που βρίσκεται στην κυριότητα του…   που έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος για την ανέγερση βρεφικού και παιδικού σταθμού…

…θα λειτουργήσει ο βρεφικός και παιδικός σταθμός χωρητικότητας 100 βρεφών και νηπίων (50 βρέφη και νήπια θα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του σταθμού μετά από πρόταση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και τα υπόλοιπα 50 βρέφη και νήπια από την ίδια την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας).

Ειδικότερα η Μητρόπολη με δικές της δαπάνες και μέριμνα θα…

προκειμένου το παραπάνω ακίνητο να λειτουργήσει ως βρεφικός και παιδικός σταθμός, περαιτέρω δε θα επιμελείται καθόλη τη διάρκεια της εν λόγω σύμβασης της νόμιμης λειτουργίας του βρεφικού και παιδικού σταθμού.  

Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης θα είναι εικοσιπενταετής. Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας θα έχει τη δυνατότητα να παρατείνει μονομερώς την διάρκεια της εν λόγω σύμβασης, με προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση απευθυνόμενη προς τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας πριν την ημερομηνία της συμβατικής λήξης, για επιπρόσθετα είκοσι πέντε (25) έτη, με τους ίδιους όρους και συμφωνίες.

Για την ορθή παρακολούθηση και εφαρμογή της προγραμματικής σύμβασης τα δύο μέρη θα συγκροτήσουν τριμελή Κοινή Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από δύο εκπροσώπους της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας  και έναν εκπρόσωπο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
….»



Ακολουθούν τα αποσπάσματα της προγραμματικής σύμβασης:



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 100 ΤΟΥ Ν, 3852/2010
Μεταξύ
ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Και
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
(ΣΧΕΔΙΟ)
ΑΡ. ΣΥΜΒΑΣΗΣ __________
Απρίλιος 2020

ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ:

Το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας» …
ΚΑΙ
Το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Ιερά Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας»…

Αφού έλαβαν υπ΄ όψιν:

Άρθρο 2ο
ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ -ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
2.3
Β.  … και της δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικού ακινήτου αποκλειστικής κυριότητας νομής και κατοχής του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνος, προς την Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.
ΣΤ.  Η από …………………. μελέτη της Δ/νσης ΤΥΔΝΦ-ΝΧ

Άρθρο 3ο
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΟΠΟΣ  ΤΗΣ  ΣΥΜΒΑΣΗΣ
3.3 Ο βρεφικός και παιδικός σταθμός θα…. είναι χωρητικότητας 100 βρεφών και νηπίων, 50 εκ των οποίων 50 βρέφη και νήπια θα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του σταθμού μετά από πρόταση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και τα υπόλοιπα 50 βρέφη και νήπια από την ίδια την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.  
3.5 Η παρούσα Προγραμματική Σύμβαση περιλαμβάνει μία συμφωνία που δεσμεύει τους Συμβαλλομένους για κάθε επέκταση της ως άνω συμφωνίας καθώς και για κάθε αίτημα τροποποίησης που ήθελε υποβληθεί.

Άρθρο 4ο

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ

4.1 Η Προγραμματική Σύμβαση περιέχει τις υποχρεώσεις κάθε πλευράς, για την συμμετοχή στο κοινό πρόγραμμα.

Ειδικότερα:
4.2  Α) Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας αναλαμβάνει την υποχρέωση:
α] να παραχωρήσει ελεύθερο προς χρήση το περιγραφόμενο στον υπό στοιχείο 3.2 και 3.3 όρο της παρούσης ακίνητο…
β] να συνεργάζεται με την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας…
γ] να μην μεταβιβάσει σε οιονδήποτε τρίτο καθόλη τη διάρκεια της παρούσης σύμβασης την κυριότητα, νομή και κατοχή του περιγραφόμενου ως άνω οικοπέδου – ακινήτου, άλλως σε περίπτωση μεταβίβασης να συμπεριλάβει όρο ότι ο νέος κτήτορας θα σεβαστεί την παρούσα σύμβαση και ότι θα υπεισέρχεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτής, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ελεύθερη και ακώλυτη χρήση του περιγραφόμενου στην παρούσα ακινήτου από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας καθόλη τη διάρκεια της παρούσας σύμβασης και σύμφωνα με τους όρους αυτής.

Άρθρο 5ο

ΔΙΑΡΚΕΙΑ – ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

5.1   Η διάρκεια της παρούσας σύμβασης συμφωνείται για χρονικό διάστημα είκοσι πέντε (25) ετών, αρχομένης από την υπογραφή της παρούσας, και συγκεκριμένα… ήτοι από την _____ 2020 έως  και την _______ 2045

5.2  Κατά την λήξη της παρούσας σύμβασης, ήτοι την _______2045, η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, δύναται μονομερώς και κατόπιν προηγούμενης έγγραφης ειδοποίησης απευθυνόμενης προς τον Δήμο… και κοινοποιούμενης… τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες πριν την κατά τα ανωτέρω ημερομηνία συμβατικής λήξης της παρούσας (__________2045) να παρατείνει την διάρκεια της παρούσας για επιπρόσθετα είκοσι πέντε (25) έτη, ήτοι μέχρι τις ______ 2070, [με τους ίδιους όρους και συμφωνίες που εμπεριέχονται στην παρούσα σύμβαση ή με ενδεχόμενη αλλαγή όρων, κατόπιν κοινής αμφοτέρων των μερών συμφωνίας ]….

5.4  Με το παρόν ορίζεται το χρονοδιάγραμμα της παρούσας προγραμματικής σύμβασης ως εξής:
Ρητώς συνομολογείται ότι η εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης έκδοση των πάσης φύσεως οικοδομικών αδειών δόμησης ως και των πάσης φύσεων αδειών έγκρισης για την ανέγερση του υπό κρίσιν βρεφικού και παιδικού σταθμού εις το υπό κρίσιν οικόπεδο θα πρέπει να γίνει εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) ετών από της υπογραφής της παρούσης προγραμματικής σύμβασης, άλλως η παρούσα  σύμβαση λύεται αυτοδικαίως και αζημίως για τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας

Επίσης ρητώς συνομολογείται ότι εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ετών από της υπογραφής της παρούσης προγραμματικής σύμβασης η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή των κτιριακών υποδομών … και να έχει θέσει σε πλήρη και νόμιμη λειτουργία τον βρεφικό και παιδικό σταθμό άλλως η παρούσα σύμβαση λύεται αυτοδικαίως και αζημίως για τον Δήμο…


Άρθρο 6ο
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΠΟΡΟΙ – ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ
6.2  Οι πόροι για την υλοποίηση της παρούσας θα προέρχονται κυρίως:
α)  από τον τακτικό προϋπολογισμό της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας
β) από προγράμματα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης
γ) Είναι επίσης δυνατή η χρηματοδότηση και από άλλους φορείς του δημοσίου Τομέα, διεθνείς οργανισμούς και άλλα νομικά και φυσικά πρόσωπα, από δωρεές ή χορηγίες κ.λ.π 
δ) Επιχορηγήσεις και κάθε είδους παροχή από το κράτος ή από οποιοδήποτε άλλο οργανισμό, νομικό ή φυσικό πρόσωπο κάθε είδους κληρονομιές, κληροδοσίες, προσφορές.

Άρθρο 8ο

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

8.1 Για την ορθή παρακολούθηση της εφαρμογής της παρούσας σύμβασης, ορίζεται τριμελής Κοινή Επιτροπή, η οποί αποτελείται από εκπροσώπους των συμβαλλομένων μερών…
8.2 Στη Επιτροπή ο Δήμος… ορίζει ένα [1] μέλος ως εκπρόσωπο του [ένα δημοτικό σύμβουλο] και η Ιερά Μητρόπολη… ορίζει δύο [2]  μέλη ως εκπροσώπους της [δύο μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου], καθώς και αναπληρωτές αυτών.
8.3 Χρέη γραμματειακής υποστήριξης και τήρησης των πρακτικών εκτελεί ο υπάλληλος του Δήμου…  με αναπληρωτή τον …
8.4 Συγκεκριμένα ορίζονται:
α) ο κ. _________________, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, ως Πρόεδρος  της ως άνω Κοινής Επιτροπής με αναπληρωτή τον κ. ___________.
8.6  Έργο της άνω Κοινής Επιτροπής είναι η παρακολούθηση και συντονισμός:
ε)  της εισήγησης στου συμβαλλομένους αιτιολογημένα με πρακτικό της, την παράταση της υλοποίησης του αντικειμένου και της χρονικής διάρκειας της προγραμματικής σύμβασης σύμφωνα με τους όρους αυτής.


8.14  Η Κοινή Επιτροπή συνεδριάζει στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

8.15 Η Κοινή Επιτροπή συνεδριάζει έγκυρα όταν είναι παρόντα ή εκπροσωπούνται σε αυτή και τα τρία μέλη της και αποφασίζει για κάθε θέμα με απόλυτη πλειοψηφία των μελών της.

Άρθρο 9ο

ΡΗΤΡΕΣ -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

9.1  Όλοι οι όροι της παρούσης σύμβασης θεωρούνται ουσιώδεις και η υπαίτια παράβαση έστω και ενός εξ αυτών παρέχει το δικαίωμα στα συμβαλλόμενα μέρη να καταγγείλουν και να λύσουν την σύμβαση και να διεκδικήσουν κάθε θετική ή αποθετική ζημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...