Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Παραιτήθηκε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αναπτυξιακής Πολιτικής Θάνος Λέκκας...

.
Ο Θάνος Λέκκας, έστειλε ανοιχτή επιστολή (όχι σε μας) την οποία αναδημοσιεύουμε παρακάτω, με την οποία παραιτείται από τα δύο πόστα, που είχε διοριστεί. Δηλαδή από Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αναπτυξιακής Πολιτικής (ΑΠ), και Αντιπρόεδρος στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου.


Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην επιστολή του, ο δήμαρχος Γ. Βούρος, το κάλεσε και του ζήτησε τη παραίτηση του, στις 27-1-20. Χτες που την ανακοίνωσε, είχαμε 4-2-20, που σημαίνει ότι πέρασαν 9 ολόκληρες μέρες, μέχρι, είτε να την υποβάλλει, είτε να τη δημοσιοποιήσει. Θεωρητικά, αφού δε γνωρίζουμε, την υπέβαλλε χτες, μετά τη συνεδρίαση της παράταξης Γρετζελιά, στην οποία συμμετείχε.

Ο Θ. Λέκκας, στο κείμενο της παραίτησης του, κάνει την εξής διατύπωση:


«Λογοδοτώ και απολογούμαι μοναχά σε όλους εσάς που με επιλέξατε να σας εκπροσωπήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην συνείδηση μου και στην οικογένεια μου».

Από αυτή την υπεροπτική, εγωκεντρική δήλωση, προκύπτει, μια απίστευτη περιφρόνηση, για όσους δε το ψήφισαν, μη αντιλαμβανόμενος πως εκλέχτηκε  δημοτικός σύμβουλος όχι για τη πάρτι και το περιβάλλον του, αλλά για όλους τους δημότες. Αποκαλύπτει και προδίδει πρόσωπο, που σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται και στη παραίτηση του, ενδιαφέρεται μόνο, για ότι στενά προσωπικά  τον αφορά. Με τέτοια λογική, όλοι οι αιρετοί, περιλαμβανόμενου του δήμαρχου, θα πρέπει να ενδιαφέρονται και να λογοδοτούν, μόνο στους αντίστοιχους δικούς  τους. Κάτι τέτοιο όμως, δεν έχει καμιά σχέση με δημοκρατικές αντιλήψεις, κοινωνικές και άλλες ευαισθησίες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, το πρωθυπουργό, το δήμαρχο, και το πάσα ένα, που γλείφει τον κόσμο μέχρι να το ψηφίσουν, αφού έχει εκλεγεί, να λέει λογοδοτώ μόνο στην οικογένεια και τους ψηφοφόρους μου!!! Αν υπάρχει κάποιος τολμηρός από το περιβάλλον του, ας του πει να κατέβει από τη καλαμιά…

Γίνεται φανερό επίσης, πως με αυτή τη νοοτροπία, πορεύτηκε ως σήμερα, με αυτή τη λογική εντάχτηκε στο συνδυασμό Γρετζελιά, που πολιτικά είναι ένας διαφορετικός χώρος από αυτόν που ο ίδιος ανήκει, και με ανάλογο τρόπο θα συνεχίσει τη πολιτική του διαδρομή…

Το εσάς τους άλλους σας έχω χεσμένους, το λένε πολλοί, με τη συμπεριφορά ή το τρόπο τους. Ατυχώς για τον ίδιο, ο Θ. Λέκκας, βρήκε την ευκαιρία και το δικό του τρόπο να το εκφράσει. Δε καταλαβαίνω γιατί εμείς οι άλλοι, έχουμε κάποιο λόγο, να εκτιμάμε ή στο μέλλον να εκτιμήσουμε και να ενδιαφερθούμε, για ένα τύπο, που τη γνώμη μας, τη γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων του.

Η αλήθεια βέβαια είναι, πως η αλήθεια του, είναι σημάδι των καιρών. Ο ατομισμός, η χρησιμοποίηση των άλλων για να ανέλθουμε και να πετύχουμε τις προσωπικές μας επιδιώξεις, η περιφρόνηση όσων δε μας ακολουθούν και δε μας υποστηρίζουν, η απουσία ιδανικών σε ένα κόσμο παρακμής, κι η επικέντρωση στο προσωπικό όφελος, κυριαρχούν.

Στη παραίτηση του επίσης, δε γίνεται καθόλου σαφής σε τίποτα συγκεκριμένο, πλην της κλήσης του από το δήμαρχο και της παραίτησης που του ζητήθηκε. Διορίστηκε από το Γ. Βούρο, στα πλαίσια μια αδιαφανούς πολιτικής συνεργασίας, μεταξύ συνδυασμών, ως εντεταλμένος σύμβουλος, με ένα μάλλον μοναδικό τίτλο, αυτού της «Αναπτυξιακής πολιτικής». Πέρασαν 5 μήνες, παραιτήθηκε, αλλά δε μάθαμε και δεν είδαμε κάποιο αποτέλεσμα της δουλειάς του. Δεν αναφέρει ούτε στη παραίτηση του, για να μάθει η οικογένεια κι εκείνοι που το ψήφισαν, όχι οι λοιποί, που του είναι αδιάφοροι, αν έκανε τίποτα σχετικό με το αντικείμενο που του ανατέθηκε. Γιατί ο συγκεκριμένος, είναι βέβαιο, πως θα ξαναζητήσει τη ψήφο μας. Εξάλλου φαντάζομαι δε νομίζει, πως μόνο οι δικοί του δε γνωρίζουν, όσα κυκλοφορούσαν στη πόλη, γιατί παραδόξως επέλεξε να κατέλθει στις εκλογές υπό το Π. Γρετζελιά, και για τα παζάρια για αντιδημαρχία, που τελικά έγινε θέση εντεταλμένου σύμβουλου…

Στο ίδιο κείμενο, υπάρχει μια ακόμη διατύπωση, που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Γράφει:

«Στις 6/9/2019 όπως γνωρίζετε υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ της παράταξης ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ και του Δημάρχου, κ. Βούρου προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία για την ομαλή και απρόσκοπτη διοίκηση του Δήμου μας. Στο πλαίσιο αυτό ορίστηκα από τον Δήμαρχο ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αναπτυξιακής Πολιτικής».


Κατά τη γνώμη του, ή κατά τη γνώση του, ή κατά τις ανάγκες του, για τον στο εξής δημοτικό  προσανατολισμό του, προκύπτει πως η συνεργασία έγινε μεταξύ του συνδυασμού του, και του δήμαρχου! Δεν ήταν δηλαδή συνεργασία παρατάξεων, ούτε συμμετείχαν στη συμφωνία άλλοι συνδυασμοί. Έμμεσα ομολογεί επίσης πως η συνεργασία έγινε, για να μη τίθενται εμπόδια στη πλειοψηφία, όταν αναφέρει ως μοναδικό λόγο, «την ομαλή και απρόσκοπτη διοίκηση του δήμου». Αβίαστα προκύπτει πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε πολιτική προγραμματική συμφωνία, αλλά μια συμφωνία του τύπου, θα σας δώσουμε πόστα, θα μας δίνετε υποστήριξη. Κι αντίστροφα, θα σας δίνουμε υποστήριξη, θα μας δώσετε πόστα. Στο πλαίσιο αυτό διορίστηκε κι ο ίδιος εντεταλμένος σύμβουλος, υπό τον ευφάνταστο τίτλο Αναπτυξιακής Πολιτικής…

Έτσι λοιπόν εξηγούνται και τυπικά οι τρέχουσες εξελίξεις. Η διαφοροποίηση του συνδυασμού Γρετζελιά, σε κάποια επιμέρους ζητήματα, θεωρήθηκε ή αποτέλεσε ευκαιρία - πρόσχημα, για να κριθεί πως αθετείται η συμφωνία. κι ο δήμαρχος ζήτησε να του δώσουν πίσω τα πόστα που τους έδωσε, αφού δεν ακολουθούν τις επιλογές του. Όταν κάποιοι φωνάζαμε πως δεν υπάρχει προγραμματική πολιτική συμφωνία, αλλά προσωπικές συμφωνίες χωρίς αρχές, δεν αρέσαμε σε μερικούς… Τώρα αποδεικνύεται πως αν πράγματι είχαν συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, δε θα είχαμε αυτές τις εξελίξεις. Αλλά οι συνεργασίες που αποβλέπουν στη… προίκα της πολύφερνης νύφης, εκεί οδηγούν.

Καμιά σχέση με αληθινή πολιτική δεν έχουν τέτοιες συμπεριφορές, γι΄ αυτό την απαξιώνουν, και κρατούν μακριά το πολύ και σοβαρό κόσμο, ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού, από την ενασχόληση με τα κοινά. Γιατί οι διαφωνίες για πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις, είναι πάντα θεμιτές και γι΄ αυτό δημιουργικές. Οι διαφωνίες για τη διανομή της εξουσίας και των ωφελημάτων της, είναι μίζερες, αντικοινωνικές, αντιδημοκρατικές. Επί της ουσίας, κινούνται και χαρακτηρίζουν το περιθώριο της πολιτικής. Ασχέτως αν συνήθως πρόσωπα που κινούνται σε αυτό το περιθώριο, παρουσιάζουν αξιοθαύμαστη πλευστότητα σε συνθήκες βούρκου, και καταφέρνουν να ορίζουν  τις τύχες μας.  

Στο κείμενο του, ο παραιτηθείς εντεταλμένος σύμβουλος ΑΠ, δεν ανακοινώνει αποχώρηση από το συνδυασμό Γρετζελιά. Ωστόσο γράφει:

«Παραμένω ενεργός Δημοτικός Σύμβουλος όπως εσείς μου υποδείξατε, με άποψη και επιχειρήματα μένοντας μακριά από προσωπικές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, στην διάθεση της πόλης και των συνδημοτών μου, με σαφή στόχευση την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας και την υιοθέτηση σοβαρών και τεκμηριωμένων προτάσεων προς όφελος της πόλης και των δημοτών της».

Όπως μπορείτε να δείτε, επιμένει να έχει, «…σαφή στόχευση την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου…».  Τον ίδιο στόχο δηλαδή για τον οποίο έγινε η συνεργασία η οποία του επέτρεψε να φέρει το τίτλο του… Δούκα της Αναπτυξιακής Πολιτικής.

Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ή δεν έχουν ασχοληθεί αρκούντως με τη πολιτική, αυτά μεταφράζονται στα εξής:

  • Διαφοροποίηση από τη παράταξη με την οποία αναδείχτηκε
  • Στήριξη των βασικών επιλογών Βούρου
  • Προσδοκία διαγραφής του από το συνδυασμό Γρετζελιά
  • Σε διαφορετική περίπτωση, αποχώρηση στο κατάλληλο χρόνο
  • Αναμονή για εκ νέου ανάληψη πόστου, πιθανότατα αναβαθμισμένου
  • Και τέλος κάθοδο στις επόμενες εκλογές, μετά από αξιολόγηση εκείνης της περιόδου, ποιος συνδυασμός μπορεί να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες εκλογής του, για να κατέβει μαζί του.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη, πως ενώ πρόκειται για επιστολή παραίτησης, έχει χαρακτήρα προεκλογικής, όπου ο υποψήφιος παραθέτει διάφορα λόγια πλήρη κορεσμένων λιπαρών. Παράλληλα και κλασσικά, ευχαριστεί όσους περισσότερους μπορεί, ξεχνά όμως να ευχαριστήσει τον επικεφαλής του, Παντελή Γρετζελιά, και οποιονδήποτε από το συνδυασμό του ή το συνδυασμό του γενικά! Και να σκεφτεί κανείς πως ο συγκεκριμένος ήταν και μάλλον είναι υπεύθυνος του Γραφείου τύπου του «Ξανά μαζί»! Δε γνωρίζω τι ισχύει τώρα, γιατί ο συνδυασμός αυτός, παρά τις διαβεβαιώσεις του Π. Γρετζελιά και του Θ. Λέκκα, όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση, ποτέ δεν έστειλαν δελτίο τύπου σε μας.  

Για να ξέρετε σε ποια φάση έχει εισέλθει και τυπικά η δημοτική μας ζωή, επαναλαμβάνουμε από προηγούμενη ανάρτηση μας, το παρακάτω απόσπασμα:

«Κάτι άλλο μπορεί να είναι το γεγονός, ότι ωρίμασαν καταστάσεις που έτρεχαν και τρέχουν στο παρασκήνιο, οι οποίες μπορούν να αναδείξουν μια νέα, αφανή πλειοψηφία. Η οποία θα ενεργοποιείται στο βαθμό που χρειάζεται, όποτε κρίνεται σκόπιμο, και με τη ψήφο της, θα καθορίζει τις αποφάσεις. Ας μην αποκλείσουμε όμως το ενδεχόμενο, μια τέτοια πλειοψηφία να είναι κι εμφανής, και κάποιοι να αναλάβουν πόστα. Εφόσον τελικά, η παράταξη Γρετζελιά, πάρει διαζύγιο από τη παράταξη Βούρου, μπορεί επίσης να δούμε, να εμπλουτίζεται η πλειοψηφία με νέα μέλη, τα οποία θα… ορκίζονται πως το εμπόδιο ήταν ο Γρετζελιάς. Φυσικά οποιοδήποτε διαζύγιο, όπως στη ζωή, έτσι κι εδώ, δεν αποκλείει την επανένωση σε επόμενη φάση…»


Στα παραπάνω, να συμπληρώσουμε, πως η σημερινή περίπτωση δε θα μείνει μόνη της, θα υπάρξουν κι άλλα περιστατικά, ευρύτερα, στο... κατάλληλο χρόνο.



Ακολουθεί το κείμενο της ανοιχτής επιστολής παραίτησης του Θ. Λέκκα:




Αγαπητοί συμπολίτες

Αρχικά θέλω να ευχηθώ σε όλες και όλους να έχετε μια καλή χρονιά γεμάτη υγεία και προοπτική για εσάς και τις οικογένειες σας.

Ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Δήμο μας, είναι τόσο απλός όσο ακούγεται, επειδή αγαπάω την πόλη μας, την πόλη που μεγάλωσα, την πόλη που μεγαλώνουν τα παιδιά μου και η οικογένεια μου.

Μια πόλη ζωντανή, που δεν έχει αλλοτριωθεί από την αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών και παραμένει μια όμορφη γειτονιά, με ζεστούς ανθρώπους που αγαπάμε να ζούμε σε αυτήν. Μια γειτονιά που έχει πολλές ευκαιρίες και προοπτικές να γίνει ακόμα καλύτερη, ομορφότερη και φιλικότερη προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Με την ψήφο σας μου κάνατε την μεγάλη τιμή να με εκλέξετε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να είμαι χρήσιμος (και όχι αρεστός) και με βάση τις αρχές μου, με κινητήριο μοχλό την διάθεση σύνθεσης και προσφοράς και οδηγό μου την αγάπη για την πόλη να μπορέσω να προσφέρω ώστε η επόμενη ημέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Λογοδοτώ και απολογούμαι μοναχά σε όλους εσάς που με επιλέξατε να σας εκπροσωπήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην συνείδηση μου και στην οικογένεια μου.

Έχω μάθει να μην κρύβομαι και να λέω πάντα την αλήθεια γιατί αυτή είναι που στο τέλος κερδίζει.

Στις 6/9/2019 όπως γνωρίζετε υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ της παράταξης ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ και του Δημάρχου, κ. Βούρου προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία για την ομαλή και απρόσκοπτη διοίκηση του Δήμου μας. Στο πλαίσιο αυτό ορίστηκα από τον Δήμαρχο ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αναπτυξιακής Πολιτικής.

Παράλληλα με πρόταση του Δημάρχου και σχετική ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23-9-2019 ορίστηκα Αντιπρόεδρος στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου μας.

Φυσικά όπως είναι λογικό και από την στιγμή που μιλάμε για διαφορετικές παρατάξεις και διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές προσεγγίσεις υπήρξαν και στιγμές που εύλογα δεν συμφωνούσαμε όλοι σε όλα, απολύτως φυσιολογικό και ανθρώπινο.

Δεν μένω σε φήμες, διαδόσεις ή σκιές που από άλλους επιβεβαιώνονται και από άλλους διαψεύδονται, εξάλλου δεν μπορεί κανείς να βαδίζει με οδηγό την υποψία, αλλά με βάση το αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν μετά από 124 ημέρες, λόγω της διακοπής της συνεργασίας με τον συνδυασμό ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ και τον επικεφαλής κ. Παντελή Γρετζελιά. με κάλεσε ο Δήμαρχος κ.Βούρος στις 27/1/2020 και μου ζήτησε με ευγενικό τρόπο την παραίτηση μου από τις θέσεις ευθύνης που κατέχω.

Όπως προτάσσει η συνείδηση μου αλλά και η δική μου λογική προσέγγιση των πραγμάτων (χωρίς να σημαίνει ότι η αντίθετη άποψη είναι λάθος) έθεσα την παραίτηση μου από Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αναπτυξιακής Πολιτικής στην διάθεση του Δημάρχου και την παραίτηση μου από Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης στην διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και στον πρόεδρο κ. Καραβία.

Θέλω να ευχαριστήσω τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης, καθώς και το αυτοτελές γραφείο αναπτυξιακής πολιτικής και τα στελέχη του για την έως τώρα άψογη συνεργασία μας.

Παραμένω ενεργός Δημοτικός Σύμβουλος όπως εσείς μου υποδείξατε, με άποψη και επιχειρήματα μένοντας μακριά από προσωπικές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, στην διάθεση της πόλης και των συνδημοτών μου, με σαφή στόχευση την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας και την υιοθέτηση σοβαρών και τεκμηριωμένων προτάσεων προς όφελος της πόλης και των δημοτών της.

Καλή Χρονιά και πάλι σε όλους μας με υγεία και αισιοδοξία.

Με εκτίμηση,


Λέκκας Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...