Αγγλοσαξονικό θησαυρό από χρυσά κι ασημένια νομίσματα αλλά και κειμήλια αξίας 3,7 εκατ. ευρώ ανακάλυψαν δύο φίλοι στη Μεγάλη Βρετανία και 10 χρόνια μετά τη φοβερή τους ανακάλυψή παραμένουν «στα μαχαίρια» για τη μοιρασιά.

Συγκεκριμένα, ο Τέρι Χέρμπερτ, 64 ετών, ανακάλυψε τον αρχαίο θησαυρό από χρυσό και ασήμι στο χωράφι του 75χρονου αγρότη Φρεντ Τζόνσον.
Η ανακάλυψή τους πίσω στις 5 Ιουλίου 2009 έγινε τότε παγκόσμια είδηση, με τα πολύτιμα κειμήλια να πωλούνται σε μουσεία, με τους μέχρι τότε φτωχούς αγρότες να γίνονται σε μια νύχτα εξαιρετικά πλούσιοι.
Αλλά, οι δύο άντρες τσακώθηκαν για τα μετρητά, με τον κ. Χέρμπερτ να ισχυρίζεται πως ο κ. Τζόνσον τα ήθελε όλα για τον εαυτό του.
Σε μία εκδήλωση για τη 10η επέτειο της ανακάλυψης, ο κ. Τζόνσον παραδέχτηκε πως 10 χρόνια μετά κι ακόμα το «τσεκούρι του πολέμου».
«Είναι ένας υπέροχος θησαυρός.  Απλά, δεν θέλω να μιλήσω για τον Τέρι», δήλωσε ο κ. Τζόνσον.
«Ο Τέρι δεν ήταν ποτέ φίλος, οπότε δεν έχασα φίλους», συνέχισε ο πλούσιος, πια, αγρότης.
Ο κ. Τζόνσον οδηγεί πλέον ένα Land Rover Defender και είναι ιδιοκτήτης αρκετών ακριβών τρακτέρ, μένει μόνος σε ένα πολυτελές σπίτι, στη γη όπου βρέθηκε ο θησαυρός.
«Δεν ξόδεψα όλα τα λεφτά ακόμη κι έτσι δεν πρόκειται να πως “Και τώρα τι;”. Αλλά έκανα ορισμένες λογικές επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Τζόνσον.
Εντωμεταξύ, ο κ. Χέρμπερτ μετακόμισε κι αυτός σε μια πολυτελή αγροικία εκεί κοντά, από ένα διαμέρισμα της εργατικής εστίας στο Σταφορντσάιρ. Και αρνήθηκε να λάβει μέρος στην επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε το δημαρχείο της πόλης για την ανακάλυψη του θησαυρού.