Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

«Δυναστεία» κατάντησαν το δήμο οι τοπικοί πολιτικοί εκπρόσωποι των επιχειρηματικών συμφερόντων (βίντεο)



.
Ο απόλυτος εξευτελισμός κάθε έννοιας πολιτικής

Αποκαλύφτηκε και τυπικά, το αληθινό «πολιτικό» πλαίσιο, στο οποίο είχε συγκροτηθεί, η υπό το Γιάννη Βούρο, πλειοψηφία. Που δεν ήταν φυσικά καθόλου πολιτικό. Ωστόσο πλαίσιο ήταν. Επαληθεύτηκαν οι χειρότερες εκτιμήσεις!


Αποκαλύφτηκε, όπως φωνάζαμε από τότε, πως η συμφωνία αφορούσε αλισβερίσια για πόστα και τίποτα περισσότερο.
Αποκαλύφτηκε πως ο Γ. Βούρος, αποδείχτηκε αφερέγγυος, αφού δε τήρησε τη συμφωνία που είχε κάνει με το Παντελή Γρετζελιά.
Αποκαλύφτηκε γιατί ήθελαν να απολύσουν τους εργαζόμενους του προγράμματος για τους πρόσφυγες, «ΕΣΤΙΑ». Να θυμίσουμε πως είχαν οριστεί ως εξεταστές αυτών που… αξιοκρατικά θα προσλαμβάνονταν στη θέση τους, δυο δημοτικοί σύμβουλοι. Η Ανθή Παπακώστα, που είναι και υπεύθυνη δημόσιων σχέσεων της ΠΑΕ ΑΕΚ, του… διοικητικού ηγέτη Δ. Μελισσανίδη, και ο Θάνος Λέκκας.
Έμμεσα αποκαλύφτηκε πως και γιατί, ο Θ. Λέκκας, δεν έγινε αντιδήμαρχος, γιατί πρόσφατα παραιτήθηκε από εντεταλμένος σύμβουλος, και γιατί έκτοτε φροντίζει να επιδεικνύει τη παρουσία του στο πλευρό του Γιάννη Βούρου. 

Αν περιορίσουμε τα γεγονότα στα πρόσωπα, ο Π. Γρετζελιάς, από τη πλευρά του, δικαίως εξανίσταται και καταγγέλλει το Γ. Βούρο, για την ασυνέπεια λόγων και έργων. Πράγματι πρόκειται για μια προσωπική διαφορά, έξω και μακριά από τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών. Εξάλλου όπως φάνηκε, τον κρατούσε και τον κρατάει, με ιδιόχειρες ρουσφετολογικές εγγραφές ονομάτων, στο χέρι! Καθένας καταλαβαίνει πια αξία έχει ο λόγος του Γ. Βούρου, όταν κανείς έχει την αφέλεια, πολιτική ή άλλη, να πιστεύει πως συμφωνώντας μαζί του, θα τηρήσει το λόγο του. Αυτό δε σημαίνει φυσικά πως σε οποιοδήποτε βαθμό, συμφωνούμε με αυτό το παρακμιακό και μακριά από αληθινή πολιτική ουσία, αλισβερίσι. Απλά επισημαίνουμε, την άνεση που έχει να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους και να τους κοροϊδεύει. Γιατί αν έχει την άνεση να το κάνει αυτό στο Π. Γρετζελιά, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι δε θα έχει καμιά αναστολή να κάνει τα ίδια με τους απλούς πολίτες. Προσωπικά δεν αιφνιδιάζομαι, γιατί μιλάμε για έναν αμετανόητο αρχιμνημονιακό πρώην βουλευτή και μεγαλοοφειλέτη του δημόσιου.

Όλα όσα μαθαίνουμε, και πολλά άλλα, κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν ευρέως στη πόλη. Πλέον όμως δεν είναι φήμες, δεν είναι ψίθυροι, δεν είναι εικασίες, δεν είναι κακοήθειες ή ράδιο αρβύλα. Είναι γεγονότα, απίστευτα εν πολλοίς, αλλά γεγονότα!!!

Ο Γ. Βούρος, δε διάψευσε, δεν αμφισβήτησε, δε διανοήθηκε να ψελλίσει το παραμικρό, όταν ο Π. Γρετζελιάς, του φώναζε ανεμίζοντας το γραπτό, πως με το χεράκι του έχει γράψει τα ονόματα όλων των αποτυχόντων συμβούλων του, για πρόσληψη στο «ΕΣΤΙΑ». Το γεγονός απλά μαρτυρά, πως έχει λερωμένη τη φωλιά του. Μαρτυρά όμως και τις υποσχέσεις, που προφανώς έχει δώσει, για προσλήψεις σε διάφορους με αντάλλαγμα την υποψηφιότητα. Αυτή με λίγα λόγια είναι η υποτιθέμενη αγάπη για την ΑΕΚ, τη προσφυγιά, τη πόλη, κι όλα όσα μας τσαμπουνούσαν και μας τσαμπουνούν ακόμη, οι εμφανιζόμενοι ως υπέρμαχοι ιδεών και ιδεολογημάτων. Το βόλεμα ήταν και παραμένει ο κινητήριος μοχλός, για αυτό το απίστευτο χάλι που ξετυλίγεται μπροστά μας. γι΄ αυτό λύσσαξαν μερικοί να απολυθούν οι εργαζόμενοι του «ΕΣΤΙΑ».

Ο Γ. Βούρος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετεί, είχαν και διατηρούν, μικρό «μπόι» στη πόλη. Αυτή η διαπίστωση, δημιούργησε την ανάγκη για μια «σκάλα» και μερικά «σκαμνάκια», για όσο χρειαστεί. Τα οποία θα χρησιμοποιούσαν για να πατήσουν πάνω τους, και να φτάσουν στη κατάχτηση της δημαρχίας και τον έλεγχο της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβούλιου. Αυτά τα βρήκαν στις παρατάξεις, του Π. Γρετζελιά, του Τ. Κωνσταντινίδη και του Χ. Κοπελούσου. Το πιο σημαντικό από αυτά, ήταν εκείνο του Π. Γρετζελιά. Αυτός καθόρισε το νικητή του β΄ γύρου. Ενώ είχε την επιλογή του Άρη Βασιλόπουλου, που θεωρητικά ήταν του χεριού του, πήγε όπως συνηθίζει να κάνει, με τη πλευρά του ισχυρού, δηλαδή με τον αυθεντικό εκπρόσωπο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Το πολιτικό σύστημα αυτή τη λογική έχει σε όλα, και στα εθνικά θέματα, από τέτοιους πολιτικούς σχηματισμούς και πρόσωπα κυριαρχείται, αυτή τη παιδεία αναπαράγει σε όλη τη κλίμακα στελεχών του.  

Σήμερα γνωρίζουμε πια, πως ο Π. Γρετζελιάς, στην επιλογή που έκανε εξαργυρώνοντας χωρίς να συμβουλευτεί το συνδυασμό του, τη δύναμη που του έδωσαν οι ψηφοφόροι του, βρήκε το μάστορα του. Ο Γ. Βούρος κατάφερε να «κατακρεουργήσει» το συνδυασμό του. Με το καλημέρα έχασε το Γιάννη Ουσταμπασίδη και σειρά υποψήφιων του. Με τη δεύτερη καλημέρα, αποστασιοποιήθηκε ο Πέτρος Λαζαρίδης. Τώρα χάνει και τυπικά, το Θ. Λέκκα. Σύντομα χάνει την αντιδημαρχία του γιου του, ενώ ποτέ δεν απόσπασε τη θέση συνεργάτη δήμαρχου, που προοριζόταν για τη κόρη του. Με λίγα λόγια ο πολύπειρος από τη θητεία του στα ύπατα αξιώματα του ΠΑΣΟΚ, όταν εκείνο βρισκόταν στο 45%, και τις πιρουέτες που έκανε ως μνημονιακός βουλευτής, ψηφίζοντας φυσικά όλα τα απάνθρωπα, ξεπουληματικά μνημόνια, ξεδόντιασε το τοπικό γερόλυκο Π. Γρετζελιά.

Για να ερμηνεύσουμε σωστά τα γεγονότα, θα πρέπει να δούμε σε ποιο περιβάλλον έγιναν οι συμφωνίες, και σε ποιο περιβάλλον εξελίσσονται τα λοιπά γεγονότα. Όταν ο Γ. Βούρος συμφωνούσε με το Π. Γρετζελιά, ίσχυε ο νόμος (Κλεισθένης) όπως τον είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά ήρθε η Ν.Δ. στη κυβέρνηση, η οποία φοβούμενη πως η απλή αναλογική, θα κερδίσει έδαφος στη συνείδηση των ψηφοφόρων, τροποποίησε το νόμο, ώστε στη πράξη να ακυρώνει τη κυριαρχία του διαχρονικά κι εύλογα μέχρι τότε κορυφαίου κατεξοχήν πολιτικού όργανου, του δημοτικού συμβούλιου, δίνοντας απόλυτη αποφασιστική αρμοδιότητα στις επιτροπές, Οικονομικών και Ποιότητας ζωής. Για να εξασφαλίσει δε απόλυτη κι ακώλυτη κυριαρχία στις επιτροπές, φρόντισε η σύνθεση τους, να διασφαλίζει επίσης απόλυτη πλειοψηφία στη παράταξη του δήμαρχου. Εξάλλου τα εκλογικά αποτελέσματα, έδωσαν επίσης απόλυτη κυριαρχία στις αυτοδιοικητικές δυνάμεις της ΝΔ. Μετά αυτή την ακραία αντιδημοκρατική εκτροπή, ο δήμαρχος μπορεί να γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων του το δημοτικό συμβούλιο, την αληθινή πλειοψηφία του, και να διοικεί όπως ο Ερντογάν...

Αυτή η αλλαγή λοιπόν, καθόρισε την αλλαγή στάσης του Γ. Βούρου. Διαφορετικά, ας μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία, πως από ανάγκη  θα είχε τηρήσει το λόγο που είχε δώσει στο Π. Γρετζελιά, οι εργαζόμενοι του «ΕΣΤΙΑ» θα είχαν απολυθεί, οι νέες προσλήψεις που θα έκαναν η Ανθή Παπακώστα κι ο Θάνος Λέκκας, θα ήταν από ημέτερους, και η κόρη του Π. Γρετζελιά, θα ήταν συνεργάτης του δήμαρχου. Όλοι οι λοιποί θα καταλαβαίναμε τι συμβαίνει, και βεβαίως κάποιοι θα παρίσταναν πως πιστεύουν, ότι τάχα μου υπήρχε πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που κυκλοφορούσαν όλα όσα τώρα μάθαμε, από ορισμένους από τους πρωταγωνιστές, η αθέτηση υποσχέσεων, αφορά πολλούς και διάφορους πέραν του συνδυασμού Γρετζελιά. Για παράδειγμα, σύμβουλος καταστραμμένος οικονομικά που έχει χάσει το σπίτι του κι η αδερφή του όλη της τη περιουσία, από τα μνημόνια που αβέρτα ψήφιζε, ο Γ. Βούρος, φέρεται να είχε λάβει υπόσχεση, για θέση, που τελικά κατέλαβε ή αναμένεται να καταλάβει, κάτοικος Νότιου  παραθαλάσσιου προάστιου, φίλος του αρχηγού του. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «πούλημα», απείλησε με παραίτηση. Λίγο όμως ότι είναι φιλότιμος και χαμηλών τόνων, λίγο γιατί έχει την υγειά του, λίγο γιατί παρά την ηλικία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καταφέρνει να παλεύει και να βρίσκει επαγγελματικές διεξόδους, πολύ όμως γιατί έπεσαν πολλοί πάνω του να τον αποτρέψουν, περιλαμβανομένου του αρχηγού, δε παραιτήθηκε τελικά. Η πλάκα είναι ότι καθένας που προσπάθησε να τον αποτρέψει, είχε το δικό του λόγο. Άλλος δεν ήθελε το ΠΑΣΟΚο που θα τον αντικαθιστούσε, άλλος δε γούσταρε ως πρόσωπο τον αντικαταστάτη, άλλος τον έβλεπε ως απειλή γιατί θεωρείται καρακλοθήρας, άλλος που μπορεί να ήταν κι εκείνος ΠΑΣΟΚος δεν ήθελε ένα ακόμη σύντροφο στα πόδια του, και πάει λέγοντας…

Αυτός που έμεινε να ελπίζει σε παραίτηση, όπως μαθαίνουμε, είναι έτσι κι αλλιώς πικραμένος. Όχι μόνο γιατί δεν εκλέχτηκε, όχι μόνο γιατί τελικά ανέχτηκε άλλον πολιτικά ομόδοξο να μπει στο ψηφοδέλτιο, ο οποίος εκλέχτηκε ανάλαβε και πόστο, αλλά κυρίως γιατί ο δήμαρχος, δεν τον έκανε ούτε Γενικό Γραμματέα, που ζήτησε. Για τη θέση αυτή, υπήρξε μεγάλο παρασκήνιο, για να τη καταλάβουν κι άλλοι αποτυχόντες στις εκλογές, που φυσικά θέλουν… απεγνωσμένα να υπηρετήσουν τους πολίτες και τη πόλη που αγαπάνε, μόνο από προσοδοφόρα πόστα. Οι βυζαντινισμοί, με την έννοια της ίντριγκας, της δολοπλοκίας, της εύνοιας ή της εξώθησης καταστάσεων και της διαρκώς μεταβαλλόμενης πραγματικότητας εντός των τειχών της πλειοψηφίας, είναι χαρακτηριστικό που ευνοείται σφόδρα από τον τρόπο που διαχειρίζεται και διαμορφώνει τις καταστάσεις ο επικεφαλής της. Για την ώρα φαίνεται να διαχειρίζεται αριστοτεχνικά, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που δημιουργούν οι επιλογές του. Να δούμε για πόσο καιρό θα τα καταφέρνει…

Είναι απίθανες οι καραμπόλες και οι ανατροπές που έχουν συμβεί, όλες στο αμαρτωλό παρασκήνιο, με βάση τις οποίες κάποιοι εκλέχτηκαν σε βάρος άλλων, άλλοι εξαπατήθηκαν, άλλοι δε παραιτούνται, άλλοι είναι ακόμα οργισμένοι. Μέσα στο χαμό, οι εργαζόμενοι του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», που ορισμένοι ανάλγητοι ετοιμάζονταν να θυσιάσουν στο βωμό της ρουσφετοπραχτικής και του κανιβαλισμού μεταξύ εργαζόμενων, τελικά γλύτωσαν τη σφαγή της… Ηρώδη Πολιτείας. Εκτός από τον αγώνα των ίδιων των εργαζόμενων στο πρόγραμμα, οι απρόβλεπτες κι εν πολλοίς απροσδόκητες γενικότερα εξελίξεις, καθόρισαν τη τύχη τους. 

Οι τελευταίοι θα απολύονταν, αν η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν άλλαζε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ο Γ. Βούρος, θα είχε ανάγκη το Π. Γρετζελιά, για να έχει πλειοψηφία και να παίρνει αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Για να είχε διαθέσιμους τους δημοτικούς συμβούλους του Π. Γρετζελιά, θα είχε κάνει αντιδήμαρχο το Θ. Λέκκα, και θα είχε προσλάβει συνεργάτη τη κόρη του Π. Γρετζελιά. Σε τέτοια περίπτωση ο Θ. Λέκκας θα παράμενε στο συνδυασμό Γρετζελιά, που θα διατηρούσε σε μεγάλο βαθμό την ενότητα του. Επειδή όμως άλλαξε ο νόμος και ο Γ. Βούρος, δε χρειάζεται πλέον το Π. Γρετζελιά, αθετεί τη συμφωνία τους, κι εκείνος δε ψηφίζει την απόλυση των εργαζόμενων, κι επομένως δε δημιουργείται χώρος για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις. Στο μεταξύ άλλοι ξελιγωμένοι να αρπάξουν τη θέση όσων θα απολύονταν, πίεζαν για να τους διώξουν, κι ήλπιζαν πως θα τους φάνε τη θέση. Αλλά τελικά αυτό αναβάλλεται για ένα χρόνο τουλάχιστον. Τρομάζει η άνεση που ορισμένοι, παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων, κι αναίσχυντα κοροϊδεύουν τη κοινωνία.

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Όλα τα παραπάνω που συμβαίνουν μεταξύ προσώπων, παρατάξεων κλπ, πλην φυσικά όσων αφορούν τους εργαζόμενους του «ΕΣΤΙΑ», είναι προσωπικές διαφορές. Δεν έχουν καμιά σχέση με πολιτική, και δε θίγουν ούτε μεταβάλλουν τους συσχετισμούς για τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα της πόλης, που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της επέλασης των επιχειρηματικών συμφερόντων στη περιοχή. Οι υποταγμένοι σε αυτά, θα παραμείνουν το ίδιο αταλάντευτα υποταγμένοι. Γιατί η στάση τους, είναι θέμα ιδεολογικοπολιτικής συγκρότησης.

Από τις δηλώσεις και τις κινήσεις που κάνει ο Γ. Βούρος, προκύπτει μια αλλαγή στρατηγικής σημασίας, που κάνει στο χειρισμό των ζητημάτων που αφορούν πολιτικούς συσχετισμούς. Τη περιγράψαμε πιο πάνω, σε σχέση με την αντιμετώπιση της παράταξης του Π. Γρετζελιά. Το Χρήστο Κοπελούσο τον έχει ήδη «εντοιχίσει». Μοναδικός εκτός τειχών σύμμαχος, παραμένει ο Τάσος Κωνσταντινίδης και η παράταξη του. Ποια θα είναι η τύχη τους;

Να πούμε συνοπτικά το νέο δόγμα που ως φαίνεται εφαρμόζει από την επομένη των εκλογών, ο Γ. Βούρος. Μπορώ να διοικώ μόνος μου. Είναι ευκολάκι οι ντόπιοι πολιτευόμενοι και ψηφοφόροι. Η προοπτική είναι να μην ισχύσει ξανά η απλή αναλογική. Αποτελεί προσωπικά συμφέρον «χόμπι» το δημαρχιλίκι. Χρειάζεται μεγέθυνση η παράταξη, για να είναι πρώτη δύναμη και στις επόμενες εκλογές. Αυτός είναι κι ο λόγος που πρέπει, να μοιράζω τη πίτα μόνος μου. Θέλεις αντιδημαρχία Λέκκα; Μόνο εγώ μπορώ να στη προσφέρω! Στέλνει με τον τρόπο του ένα μήνυμα, που λέει αν θέλετε ρουσφέτια, μόνο στο… Ριχάρδο της πόλης μπορεί να τα καταφέρετε. Συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπο του, ως απόλυτος μονάρχης, αφαιρώντας σταδιακά οτιδήποτε θα μπορούσε να αυξήσει ή διατηρήσει την εκλογική επιρροή των άλλων παρατάξεων.    

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, πέραν των αδιαμφισβήτητων γεγονότων, που οδηγούν στο παραπάνω συμπέρασμα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν:  

Η πρόσφατη υπόμνηση του Γ. Βούρου, πως οι περισσότεροι δήμοι στην Ελλάδα, διοικούνται μονοπαραταξιακά.  

Η δραστηριότητα που επιχειρεί να αναπτύξει, καλώντας αφελείς εθελοντές να κάνουν δουλειές του μόνιμου προσωπικού του δήμου, υπό το καπέλο όμως της παράταξης του. Αν για παράδειγμα θελήσει να πάει ο Τ. Κωνσταντινίδης, για να δώσει κι αυτός το καλό παράδειγμα, θα πρέπει να υποστεί τη ταπείνωση, να είναι «φόλοουερ» μιας άλλης παράταξης.

Το γεγονός ότι η εκδήλωση που οργάνωσε ο Τ. Κωνσταντινίδης, για το μπούλινγκ, παρένθεση, καλό το θέμα, χείριστη η επιλογή του γνωστού από τα τηλεπαράθυρα και διάφορες υποθέσεις, ομιλητή, διακινήθηκε όχι από το δήμο, όπως γίνεται με όλες τις εκδηλώσεις, αλλά από τον ίδιο τον αντιδήμαρχο!   

Το γεγονός ότι δεν έχει αξιοποιήσει τον υποψήφιο με το Τ. Κωνσταντινίδη, Σπύρο Καβακόπουλο. Ο οποίος έχει προσφερθεί, ανιδιοτελώς μάλιστα, έχει γνώσεις, γνώμη, προτάσεις, χρόνο, γνωριμίες, δραστήρια μηδενικού κόστους θητεία στο ΠΠΙΕΔ και αδιαμφισβήτητη οικονομική εντιμότητα. Αντίθετα προτιμάει να σπαταλήσει 15.000 ευρώ για να φέρει φίλο του από τα νότια προάστια, για να κάνει την ίδια δουλειά. Έξω από το ότι δε τέλειωσαν οι συμπολίτες που έχουν τα προσόντα να οργανώσουν το τομέα του πολιτισμού, που κατά τα λοιπά το... κράτησε για να το διαχειριστεί αυτοπρόσωπα.

Το γεγονός ότι στη πρώτη συνεδρίαση των δημαιρεσιών, περίμεναν να φύγουν όλοι οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, που συμφώνησαν να στηρίξουν και να συμπήξουν πλειοψηφία, με εξαίρεση φυσικά το Χ. Κοπελούσο, που ήδη είχε "εντοιχιστεί", για να τραβήξουν μόνοι τους φωτογραφία

Είναι βέβαιο πως έξω από όποιο σχεδιασμό, κατοικοεδρεύει πλέον, στη σκέψη του περιοδεύοντος με το θίασο του, δήμαρχου, και η αλαζονεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως αυτό συμβαίνει, με μια έννοια δικαιολογημένα.

Φάνηκε επίσης, πως θα επιχειρήσει στη συνέχεια, να κάνει, θόρυβο για οτιδήποτε ανούσιο. Μοιάζει να θέλει να παραστήσει τον ήρωα, διαλέγοντας αντίπαλο το Π. Γρετζελιά, κι επιδιώκοντας να ταυτίσει όσους τον αντιπολιτεύονται, με αυτόν. Πιστεύει προφανώς πως κάτι τέτοιο θα καταφέρει να το προσλάβουν οι δημότες, ως ηρωική πράξη, ενός αγνού κι άδολου μαχητή, ο οποίος βάλλεται από τους κακούς που δε τον αφήνουν να… δημιουργήσει.   

Όταν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, απαντώντας στο Π. Γρετζελιά, έλεγε αφού θέλεις σκληρό ροκ θα το έχεις, μόνος μου κι όλοι σας, ή κάτι τέτοιο, εξάγγελε ταυτόχρονα το σχεδιασμό που έχει για τα σόου που θα ακολουθήσουν. Για να κρύβουν την απραξία, την αδιαφορία και την ανικανότητα του. Θα προσπαθεί δηλαδή με κρότου λάμψης, να στρέφει τη προσοχή σε ανούσιες προσωπικές αντιπαραθέσεις, έξω και μακριά από πολιτικές.


Ακολουθούν τα σχετικά βίντεο από τη "Δημοκρατική Ανατροπή":


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...