Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Ανακοίνωση - καταπέλτης του Σωματείου εργαζομένων στο δήμο ενάντια στη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του άλσους από τη πλειοψηφία Βούρου



.
Η προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης του άλσους της πόλης μας, από σειρά δημοτικών αρχών, που πρώτος επιχείρησε ο δήμαρχος της χούντας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, από το δήμαρχο των επιχειρηματικών συμφερόντων και τη πλειοψηφία του.

Στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης αντίληψης που θέλει αδιακρίτως όλους τους ελεύθερους δημόσιους χώρους να περνούν με τον ένα ή άλλο τρόπο στα χέρια ιδιωτών για εκμετάλλευση, ο δήμαρχος Γ. Βούρος και η πλειοψηφία του, επιχειρούν να παραχωρήσουν τη λίμνη του άλσους, σε ιδιώτη για να την εκμεταλλευτεί οικονομικά τη περίοδο των γιορτών.


Πραχτικά σημαίνει πως για πρώτη φορά οι πολίτες που θα θελήσουν να πάνε τα παιδιά τους στη λίμνη για να ψυχαγωγηθούν, θα πληρώσουν αντίτιμο. Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Γιατί ο στόχος είναι γνωστός. Το άλσος να γίνει Μόντε Κάρλο, κι επειδή αυτό δε μπορεί να γίνει με τη μία, επιχειρείται να γίνει σε δόσεις…

Το Σωματείο Εργαζόμενων στο δήμο, εξέδωσε ανακοίνωση όπου τεκμηριωμένα εξηγεί όχι μόνο γιατί δε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά και γιατί δε θα επιτρέψει να δουλέψουν εργαζόμενοι του δήμου για ένα τέτοιο σκοπό.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου:



     Νέα Φιλαδέλφεια 5/12/2019

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

                                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η εμμονική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να προβεί στην εκμίσθωση περιβάλλοντα χώρου του  άλσους και της Λίμνης σε ιδιώτη, προκειμένου ν’ ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα εν όψει των εορτών μας βρίσκει απολύτως αντίθετους.  Το θέμα που εισήχθη εχθές στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τίτλο: «Έγκριση απευθείας εκμίσθωσης του  χώρου πέριξ της λίμνης του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας και του περιβάλλοντος πεζοδρόμου  με σκοπό να  χρησιμοποιηθεί για εκδηλώσεις καλλιτεχνικού και  ψυχαγωγικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα για τη δημιουργία Χριστουγεννιάτικου Χωριού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 192 παρ. 1γ του Δ.&Κ.Κώδικα (Ν. 3463/06), όπως αντικαταστάθηκαν από αυτές του άρθρου 196 παρ. 1 του Ν. 4555/18 («Κλεισθένης Ι») (επαν/γή)» και δεν συζητήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, πρόκειται να συζητηθεί σε επόμενη (πιθανότατα σημερινή) συνεδρίαση.Το συγκεκριμένο θέμα είχε εισαχθεί ξανά σε προηγούμενη συνεδρίαση για να αποσυρθεί και να τεθεί στην Οικονομική Επιτροπή (4/12/19)με θέμα τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Άλσος.
Για το ίδιο θέμα η αρμόδια Υπηρεσία (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου) κατέθεσε με το υπ΄αριθμ. Πρωτ. 32535/25-11-2019 έγγραφο την αντίθετη άποψη της υπηρεσίας, διότι η δασική νομοθεσία και ειδικότερα το άρθρο 59, παρ. 2 του Ν.998/1979 και η υπουργική απόφαση 133384/6587/2015 (νόμοι που αφορούν το δασικό καθεστώς) με βάση την οποία ορίζονται οι επιτρεπτές χρήσεις σε δάση, άλση και πάρκα, δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη κατασκευών. Η μόνη επιτρεπτή δραστηριότητα που μπορεί να γίνει είναι η πρόχειρη τοποθέτηση εξέδρας για συναυλίες και χωρίς να θιγεί η δασική βλάστηση, όπως αναγράφεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου.Η πρόταση δημιουργίας ενός Χριστουγεννιάτικου χωριού μέσα στην καρδιά του Άλσους είναι παράνομη και δεν μπορούν να συμμετέχουν για την υλοποίησή της δημοτικοί υπάλληλοι με οποιαδήποτε ρόλο (φύλαξη, Καθαριότητα κλπ), όταν από πληροφορίες που έχουμε ο ιδιώτης πρόκειται να βάλει εισιτήριο για τους πολίτες και συνεπώς εκτός όλων των άλλων, η παραχώρηση μέρους του άλσους υποδηλώνει εμμέσως ιδιωτικοποίηση με όφελος .
Εμείς ως ΔΣ στηρίζουμε έμπρακτα την άποψη της υπηρεσίας προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Το Άλσος προστατεύεται από ένα ειδικό «καθεστώς» και προορίζεται για κοινωφελή χρήση. Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε προσπάθεια κερδοσκοπικού χαρακτήρα μέσα στο Άλσος και δεν θα επιτρέψουμε την ανάμειξη συναδέλφων μας στην υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων.
 Για αυτό το λόγο παρακαλούμε για την απόσυρση του θέματος  οριστικά.




ΤΟ Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...