Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Η πάσης φύσης αδυναμία (αριστερών) πολιτών και που οδήγησε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές

.

Τι θα είχε αλλάξει αν στις τελευταίες εκλογές είχε κατέβει ψηφοδέλτιο αριστερά της Δύναμης Πολιτών και της Λαϊκής Συσπείρωσης - ΚΚΕ;


Οι εκλογές τέλειωσαν, κι ήρθε η ώρα της αποτίμησης των αποτελεσμάτων. Γνωρίζουμε πως ο Άρης Βασιλόπουλος και η «Δύναμη Πολιτών» (ΔΠ) έχασαν τις εκλογές. Νικητής αναδείχτηκε ο Γιάννης Βούρος και η «Πολιτών Πολιτεία» που εκφράζουν πολιτικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ας ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς και τα ποσοστά που αφορούν τη ΔΠ, κι ας δούμε τι λένε.

Θυμίζουμε πως σε ανάλυση μας, είχαμε κάνει την εκτίμηση πως η ΔΠ θα ηττηθεί. Για να φτάσουμε στο συμπέρασμα αυτό, βασιστήκαμε στην εμπειρία από τα αποτελέσματα προηγούμενων εγχειρημάτων, συνδυασμών, που ξεκίνησαν και κέρδισαν τις εκλογές ως αριστερά, για να κατευθυνθούν στη συνέχεια προς τα δεξιά τους.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με βάση αδιαμφισβήτητα δεδομένα, με το τι έγινε και τι θα γινόταν αν τελικά είχε κατέβει συνδυασμός αριστερά της ΔΠ και της Λαϊκής Συσπείρωσης – ΚΚΕ (ΛΣ).


H ιδιαιτερότητα αυτής της ήττας, της ας πούμε αριστεράς, σε σχέση με τις προηγούμενες, έγκειται σε τρία κυρίως πράγματα. Στο ότι κατάφερε να περάσει στο β΄ γύρο, και στο ότι κατάφερε να μην έχει άλλο ψηφοδέλτιο αριστερά της. Άρα σκούπισε ότι περισσότερο μπορούσε στα αριστερά της, κι ότι δε μπορούσε πήγε στη ΛΣ. Όσοι δε πείστηκαν ότι σωστό είναι να διαλέγουμε το μικρότερο κακό, έκαναν αποχή ή έριξαν λευκό και άκυρο. Το τρίτο, πιο σημαντικό κι ίσως τραγικό, είναι ότι κατάφερε να ηττηθεί από το συνδυασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, και αυτό συνέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης.

Από 31.310 εγγεγραμμένους και με ποσοστό συμμετοχής 59,82% προέκυψαν 17.819 έγκυρα    3,29% άκυρα  και 1,58% λευκά. Το μέτρο που καθορίζει πόσες έδρες καταλαμβάνει κάθε συνδυασμός, προκύπτει από τα έγκυρα, και στη προκειμένη περίπτωση, είναι 540. Ας δούμε λοιπόν πόσες έδρες κατέλαβε κάθε συνδυασμός, ποιοι πήραν έδρα λόγω μεγαλύτερου υπόλοιπου, και ποιοι έχασαν έδρα λόγω μικρότερου υπόλοιπου.

Υποψήφιοι                 Ψήφοι    Έδρες  Αδιάθετο υπόλοιπο      Έδρες από υπόλοιπο

Βούρος                         5.251         9                 391                              +1

Βασιλόπουλος              4.093         7                 313

Γρετζελιάς                   3.116          5                 416                              +1

Τομπούλογλου            2.333          4                 173

Σερετάκης                   1.424          2                 344                              +1

Κωνσταντινίδης               957          1                 417                              +1

Κοπελούσος                  645          1                 105                              


ΣΥΝΟΛΑ                  17.819         29              2.159                             +4


Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι πως η ΔΠ είχε αδιάθετο υπόλοιπο 313 ψήφων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,76% των εγκύρων, και ο τελευταίος ωφελούμενος από μεγαλύτερο υπόλοιπο ήταν η ΛΣ που πήρε μια ακόμη έδρα, με υπόλοιπο 344 ψήφων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,93% των εγκύρων. Από την απουσία ψηφοδέλτιου στα αριστερά τους, ωφελήθηκαν και οι δύο. Γιατί πολλοί ψήφοι στη λογική του μικρότερου κακού, οδηγήθηκαν σε αυτούς, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαν πάει στο αριστερό ψηφοδέλτιο. Φυσικά υπάρχουν ψήφοι που ήταν άκυρες, ή λευκό, και ψηφοφόροι που δε βρήκαν κίνητρο για να ψηφίσουν κάποιο ψηφοδέλτιο κι έκαναν αποχή. Εννοείται ότι  καθόλου δε σημαίνει πως όλοι όσοι απείχαν ή έριξαν άκυρο ή λευκό, ή και η πλειονότητα τους, θα ψήφιζαν το αριστερό ψηφοδέλτιο. Ωστόσο σίγουρα και η συμμετοχή θα ήταν μεγαλύτερη, και τα έγκυρα περισσότερα, και η κατανομή των εδρών διαφορετική και πιο αντιπροσωπευτική.

Από την άλλη μεριά, οι συνδυασμοί Βούρου και Γρετζελιά που συγκροτούν το μπλοκ της νέας πλειοψηφίας, ανήκουν στους ωφελημένους, αφού κι αυτοί πήραν από μία έδρα από τα υπόλοιπα. Κι εδώ όμως, σίγουρα στη δεύτερη περίπτωση, υπάρχουν ψηφοφόροι που μπορεί να είχαν δώσει τη ψήφο τους στο αριστερό ψηφοδέλτιο, με αποτέλεσμα να είχαν λιγότερες ψήφους, μικρότερο ποσοστό και υπόλοιπο, κι ίσως να μην έπαιρναν από τα υπόλοιπα τις δύο έδρες που τελικά πήραν.

Με τον ίδιο αριθμό έγκυρων, η ΔΠ ακόμη κι αν έπαιρνε 508 ψήφους λιγότερες, δηλαδή 3.585 πάλι πέρναγε στο β΄ γύρο, και θα διατηρούσε τις 7 έδρες που έχει και τώρα. Σε τέτοια περίπτωση, το ποσοστό ψήφων που δυνητικά θα μπορούσε να πάει στο αριστερό ψηφοδέλτιο, μόνο από ψήφους της ΔΠ, θα έφτανε ως το 2,85% των εγκύρων, που αντιστοιχεί στις 508 ψήφους, που είτε τις πήρε είτε δε τις έπαιρνε η ΔΠ δε θα άλλαζε τίποτα για την ίδια! Στη πράξη ένα παρόμοιο γεγονός, θα είχε στερήσει μια έδρα από το Βούρο, και πιθανά μια έδρα από το Γρετζελιά. Στη πράξη και πάλι, μπορεί η πολιτική συμπεριφορά της ΔΠ, να είχε βαρύνει καθοριστικά για την επανεκλογή της στο β΄ γύρο. Γιατί πάντα προσπαθούσαν αρχικά οι δεξιοί, αργότερα οι κεντροδεξιοί, πιο μετά οι Πασοκοδεξιοί, και σε αυτούς τελευταία έχουν προστεθεί οι «αριστεροί», να κλέβουν πότε με βία και νοθεία, πότε με τα καλπονοθευτικά συστήματα, πότε με άλλους τρόπους, τις ψήφους της Αριστεράς. Όπως στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, έτσι και σε αυτές η κλοπή συντελέστηκε, αφού κατορθώθηκε να μη κατέβει συνδυασμός αριστερά της «αριστεράς». Φυσικά οι ευθύνες της αριστεράς, με ουραία αντίληψη ή μη, παραμένουν ακέραιες για την απουσία της.

Όσοι λοιπόν ένθεν κακείθεν, συνέβαλλαν με τον ένα ή άλλο τρόπο στο να μην υπάρξει ακόμη μια φορά αριστερό ψηφοδέλτιο, προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερο ποσοστό και να περάσει στο β΄ γύρο το… βασιλόπουλο της πασοκοποιημένης «αριστεράς», κατάφεραν το αντίθετο. Εκεί οδηγούν οι εξαιρετικές πολιτικές εμπνεύσεις αλαζόνων καρεκλοθήρων από τη μια, και ουραιοφρόνων από την άλλη. Εκεί, και σε πιο δεξιάς έμπνευσης εγχειρήματα, που θα ακολουθήσουν...


2 σχόλια:

  1. Καθόλου δεν εξετάζετε ότι αν η αριστερά κατέβαινε ενωμένη θα είχε τη διακυβέρνηση του Δήμου. Θεωρείτε βέβαιο ότι αυτά τα πράγματα δε γίνονται. Και έχετε δίκιο, δε διαφωνώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κούγιας κατήγγειλε Μελισσανίδη και η FIFA μιλάει για… μαφία!
    https://www.to10.gr/podosfero/superleague/660537/o-kougias-katingile-melissanidi-ke-fifa-milai-gia-mafia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...