Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Τζορτζ Χάλαγκ: «Ένας φίλος «προσγειώθηκε» απόψε απ’ τα παλιά…»

.
Αναδημοσίευση από το newmoney.gr

Διονύσης Θανάσουλας

Δεκέμβριος 11, 2017

Ο πάλαι ποτέ κολλητός του Ανδρέα Παπανδρέου επανήλθε στο προσκήνιο με την νέα αεροπορική εταιρία "Air Mediterranean" με βάση την Ελλάδα και στην οποία συμμετέχει ο Χαμάντ Αλ Θάνι της Qatar Airways


dionthan@yahoo.gr


Ο πάλαι ποτέ κολλητός του Ανδρέα Παπανδρέου επανήλθε στο προσκήνιο με την νέα αεροπορική εταιρία «Air Mediterranean» με βάση την Ελλάδα και στην οποία συμμετέχει ο Χαμάντ Αλ Θάνι της Qatar Airways. Στην εκδήλωση παρουσίασης που θύμισε ατμόσφαιρα ευφορίας κατευθείαν από τα 80’ς, ο Τζορτζ Χάλαγκ υποδέχτηκε πληθώρα καλεσμένων -από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και το Νίκο Παπανδρέου μέχρι το Λάκη Λαζόπουλο και την Έλενα Παπαρίζου

Εκείνη την Τρίτη στις 31 Οκτωβρίου, οι προσκεκλημένοι που κατέφταναν στο «Παλλάς» δεν σκόπευαν να παρακολουθήσουν κάποια θεατρική παράσταση. Η εκδήλωση παρουσίασης της νέας αεροπορικής εταιρείας με βάση την Ελλάδα ήταν ο λόγος που τα βήματά τους τους έφεραν μέχρι το κατάμεστο για την περίσταση φουαγιέ του θεάτρου.

Ο πάλαι ποτέ «αόρατος» φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου υποδεχόταν μαζί με τους γιους του Φαντί-Ηλία Χάλαγκ και Ανδρέα Χάλαγκ τους εκλεκτούς καλεσμένους στην εκδήλωση, σαν να μην πέρασε μια μέρα από την δεκαετία του ’80, τότε που το όνομά του ακούστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά ΜΜΕ.

Το νέο του επιχειρηματικό εγχείρημα με βάση την Ελλάδα είναι η Air Mediterranean, η οποία ήδη αριθμεί τρία αεροσκάφη Boeing 737, ενώ αναμένεται να παραλάβει άλλα δύο μέχρι το τέλος του χρόνου.

H οικογένεια Παπανδρέου η οποία εξακολουθεί να διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον Λιβανέζο επιχειρηματία που αρνείται σθεναρά ότι υπήρξε ή είναι έμπορος όπλων, εκπροσωπήθηκε από τον Νίκο Παπανδρέου και την σύζυγό του, ενώ το παρόν έδωσε και ο ακριβοθώρητος Λάκης Λαζόπουλος.
Στην πρόσκληση του Τζορτζ Χάλαγκ ανταποκρίθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, πολλοί κληρικοί και φυσικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Στην παρουσίαση πάντως δεν αναλώθηκε ο χρόνος σε εκτενείς πλην κουραστικές αναφορές για τα επιχειρηματικά πλάνα της εταιρείας. Το σίγουρο είναι ότι ξεκίνησε ήδη τις πτήσεις της από την 1η Νοεμβρίου με προορισμούς το Λονδίνο, την Στοκχόλμη και την Βαγδάτη αρχικά.

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ενταχθούν άλλοι δύο προορισμοί, η Κωνσταντινούπολη και η Λάρνακα, ενώ από τον Δεκέμβριο τα δρομολόγια της εταιρίας θα περιλαμβάνουν την Βαγδάτη, την Τζέντα, την Καζαμπλάνκα, το Χαρτούμ και το Ερμπίλ. Η εκδήλωση κύλησε μέσα σε μια ατμόσφαιρα ευφορίας, χαμόγελων και φιλοφρονήσεων στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν στο φουαγιέ του Παλλάς για την επιστροφή ενός παλιού γνώριμου στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα.

Ο «αόρατος Λιβανέζος»

Παραμένει απορίας άξιος πώς κατάφερε ο Τζορτζ Χάλαγκ με την ιδιότητα του «κολλητού» φίλου ενός πρωθυπουργού που εξ αντανακλάσεως και μόνο τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας, να διατηρεί τόσο καλά προστατευμένη την επιχειρηματική του ζωή.

Προικισμένος με αξιοθαύμαστα επικοινωνιακά προσόντα ο επιχειρηματίας από το Λίβανο που έχει πολιτογραφηθεί έλληνας ενέσκηψε σαν κομήτης τη δεκαετία του ’80, στην Ελλάδα της τότε «αλλαγής», ως στενός προσωπικός φίλος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και ένας από τους εμπλεκόμενους-σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής-στην περίφημη «αγορά του αιώνα» το 1985.

Δεν δίστασε να κάνει αγωγές σε όλες τις εφημερίδες της εποχής που του προσέδωσαν τον τίτλο του εμπόρου όπλων και να δικαιωθεί, παρόλο που το επιχειρηματικό του portfolio δεν έγινε ποτέ γνωστό στο ευρύ κοινό.

Αυτό που έγινε βέβαια ευρύτατα γνωστό ήταν η στενότατη φιλία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την οικογένειά του, το δάνειο για την περίφημη «ροζ» βίλα και οι στενότατες κοινωνικές σχέσεις που διατήρησε με τα μέλη της, μετά τον θάνατό του.

Όσοι τον είδαν πριν από εξήμισι περίπου χρόνια να χαμογελάει περιμένοντας φίλους και γνωστούς στην βάφτιση της εγγονής του διαπίστωσαν το αυτονόητο.

Ήταν Σάββατο 25 Ιουνίου του 2011 στην Αγία Μαρίνα της Εκάλης και ο Τζορτζ Χάλαγκ υποδέχτηκε ουκ ολίγους Έλληνες φίλους του, ανάμεσά τους τον κ. Νίκο Παπανδρέου και τη μητέρα του Μαργαρίτα, αποδεικνύοντας ότι «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» των ισχυρών δεσμών.

Η παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, του Μητροπολίτη Αργεντινής και Νότιας Αμερικής Πλάτωνος που τέλεσε το μυστήριο αλλά και τουλάχιστον τριών ακόμα μητροπολιτών καθώς και εκπροσώπων από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Αντιοχείας απέδειξε όπως λένε αυτό που ψιθυριζόταν για καιρό.

Ότι ο κ. Τζορτζ Χάλαγκ ήταν από την αρχή πολύ κοντά στον νέο τότε Αρχιεπίσκοπο και την ηγεσία της Εκκλησίας, ενώ οι φήμες τον θέλουν να είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρος και σε προσφορές, όπως ακριβώς τον θυμούνται κάποιοι παλιοί φίλοι του από το ΠΑΣΟΚ.


Ο άνθρωπος που ξέρει πολλά

Κάποιοι χαρακτηρίζουν τον κ. Τζορτζ Χάλαγκ έναν «αόρατο άνθρωπο», που φρόντιζε πάντοτε να κινείται διακριτικά, αποφεύγοντας τις φωτογραφίες ενώ αυτοί που τον ξέρουν καλά γνωρίζουν ότι ενοχλείται πολύ όταν γίνονται αναφορές στο πρόσωπό του ως «έμπορος όπλων».

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με ρεπορτάζ εφημερίδας που αναφερόταν στον γιο του Άντριου, ο οποίος σύμφωνα με το στόρι διαπραγματευόταν την ενοικίαση ενός lear jet για λογαριασμό της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2011.

Στην απάντησή του ο κ. Χάλαγκ ξεκαθαρίζει ότι «ο ισχυρισμός του αρθρογράφου ότι είμαι έμπορος όπλων πλήττει βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μου. Ποτέ δεν έχω ασχοληθεί με όπλα στο παρελθόν ή στο παρόν και ποτέ δεν θα ασχοληθώ με τέτοιου είδους επιχειρήσεις στο μέλλον».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «Δεν είχα ποτέ καμία επιχειρηματική ασχολία, ούτε και κανένα όφελος από οποιαδήποτε επιχείρηση στην Ελλάδα».

Στις 25 Ιουνίου του 2011 πάντως η εικόνα έξω από εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Εκάλη μαρτυρούσε ότι κάτι σημαντικό ελάμβανε χώρα, αφού οι λιμουζίνες και οι σωματοφύλακες είχαν πλημμυρίσει τον χώρο.

Ο κ. Χάλαγκ κατέφτασε μαζί με την σύζυγό του Νάντα, η οποία είναι στο πλευρό του για κάτι παραπάνω από τριάντα πέντε χρόνια, προκειμένου να παρευρεθεί στη βάφτιση της εγγονής του μαζί με φίλους του που ήρθαν κυρίως από το Λίβανο αλλά και ορισμένους έλληνες.

Φορώντας ένα sur mesure κουστούμι-οι πληροφορίες τον θέλουν να ράβεται μόνιμα σε έναν από τους καλύτερους οίκους της Saville Road στο Λονδίνο από τη δεκαετία του ’80 ακόμη- συνομίλησε με αρκετούς από τους καλεσμένους του και φυσικά τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον οποίο διατηρεί άψογες σχέσεις.

Όπως και σε κάθε άλλη κοινωνική του εκδήλωση, έτσι και στην βάφτιση της μικρής Μαρίας-Ιζαμπέλα ο ελληνολιβανέζος επιχειρηματίας φρόντισε να μείνει μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Οπως ακριβώς έκανε και παλιά, όταν συνέτρωγε με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί και στην περίφημη ροζ βίλα για την ανέγερση της οποίας είχε δανείσει στο τότε πρωθυπουργό εξήντα πέντε εκατομμύρια παλιές καλές δραχμές.

Το χιούμορ του ήταν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ενώ οι παντός είδους γνωριμίες του στον Αραβικό κόσμο αποδείχτηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες -τότε αλλά και τώρα. Δεν είναι τυχαίο όπως λένε ότι ο Τζορτζ Χάλαγκ -ή Γιώργος για κάποιους-ήταν πάντα παρών σε ό,τι είχε να κάνει με δουλειές μεταξύ της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και χωρών της Μέσης Ανατολής.

Φημολογείται ότι στην εντυπωσιακή έπαυλη που διατηρεί στη Δροσιά οργανώνει κατά καιρούς δείπνα για φίλους του επιχειρηματίες, όπως τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας «Δωδώνη» κ. Λευτέρη Κόντο.



Τα σικ στέκια, τα prive δείπνα και ο γάμος του γιου του

Ο Λευτέρης Κόντος που εκτός από κουμπάρος της Σοφίας Παπανδρέου, διατηρεί στενότατη φιλική σχέση χρόνων με την κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο και τα αδέρφια του Νίκο και Αντρίκο, έδωσε και αυτός το παρόν στην βάφτιση της μικρής Μαρίας-Ιζαμπέλας που σχεδόν συνέχεια ήταν στην αγκαλιά της μητέρας της Μαρίας.

Το 2010 σε ένα από τα περίφημα δείπνα στην έπαυλη της Δροσιάς του Χάλαγκ είχε δώσει το παρόν και ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ συχνές προσκλήσεις λάμβανε η Μαργαρίτα και κάποιες φορές το ζεύγος τότε Γιώργου και Αντας Παπανδρέου.

Τρία χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2013 ο Φαντί Ηλίας Χάλαγκ παντρεύεται την ελληνίδα εκλεκτή της καρδιάς του στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Βουλιαγμένη.

Στο γάμο έδωσαν το παρόν, εκτός από τους Παπανδρέου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος μετά της συζύγου του Χριστίνας Χριστοφάκη, ο Αντώνης Λιβάνης και ο Γεράσιμος Αρσένης με τη σύζυγό του Λούκα.
Μετά το μυστήριο ακολούθησε μεγάλη δεξίωση με σχεδόν χίλιους καλεσμένους στο Grand Resort στο Λαγονήσι, ανάμεσά τους και επιφανείς Λιβανέζοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται μόνιμα στην Ελλάδα.

Την glam βραδιά με την άφθονη Dom Perignon «χρωμάτισε» μουσικά ο Σάκης Ρουβάς που τραγούδησε για δυόμιση ώρες με αμοιβή που φέρεται να άγγιξε τα πενήντα χιλιάδες ευρώ.

Ποσό ασήμαντο για τον Λιβανέζο επιχειρηματία με τις εξαιρετικές διασυνδέσεις στην Μέση Ανατολή που λατρεύει την χώρα μας.

Άλλωστε υπερηφανεύεται συχνά για την ελληνική του καταγωγή, την οποία φροντίζει με κάθε ευκαιρία να αναφέρει, τονίζοντας ότι ο πατέρας του που πέθανε το 1986 στην Αθήνα, υπηρέτησε ως έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από το 1940 μέχρι τα βαθιά του γεράματα.
Οπως επίσης λέει ο ίδιος χρησιμοποιεί τις διασυνδέσεις του με ηγετικές προσωπικότητες της πολιτικής και του επιχειρείν από διάφορα μέρη ανά τον κόσμο, για το καλό της Ελλάδας που την θεωρεί πατρίδα του.

Αυτοί που τον ξέρουν καλά λένε ότι ταξιδεύει πολύ, στην Μέση Ανατολή και σε χώρες όπως το Ισραήλ, το Λίβανο, τη Συρία, τις ΗΠΑ και όπου αλλού τον καλεί το επιχειρηματικό του καθήκον, το οποίο φροντίζει να τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το εμπόριο όπλων.

Του αρέσει να δειπνεί σε σικ στέκια της Αθήνας και των Βορείων Προαστίων, ενώ διατηρεί ακόμα φιλικές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της Ελλάδας κ. Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο γνωρίζονται από τα χρόνια που ήταν μέλη του στενού πυρήνα του Ανδρέα.

Παρόλο που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας μας, έχει μάθει πλέον να μιλάει καλά τα ελληνικά, ενώ το καλοκαίρι ταξιδεύει σχεδόν πάντα με θαλαμηγό στα νησιά, μαζί με την σύζυγό του και μέλη της οικογένειάς του.


Τώρα με την Air Mediterranean, ο Τζορτζ Χάλαγκ τολμάει να εισέλθει σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο, αυτό των αερομεταφορών, λέγοντας μάλιστα σε γνωστούς και φίλους ότι δεν φιλοδοξεί να κοντραριστεί με την Aegean, αλλά να διεκδικήσει ένα μικρό μέρος της συγκεκριμένης πίτας. Κάποιοι πάντως ελπίζουν να μην του ανοίξει η όρεξη για μεγαλύτερο κομμάτι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...