Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα συλλογικότητα στο χώρο των εργαζόμενων του δήμου ΝΦ-ΝΧ

Τι λένε για το 3ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, τους ελεύθερους χώρους, την αστυνομική επιχείρηση σε συνεργασία με το δήμο, σκούπα μεταναστών στο άλσος κ.α. 


Ανακαλύψαμε μια νέα συλλογική κίνηση έκανε την εμφάνιση της στο χώρο των εργαζόμενων του δήμου, δείγμα πως υπάρχει πολιτικό κενό, το οποίο έρχεται να καλύψει. Τη παρουσιάζουμε, αναδημοσιεύοντας όσα λένε οι ίδιοι, στη σελίδα τους στο φέισμπουκ.

Ποιοι είναι τι θέλουν:


Ομάδα Αυτόνομης Παρέμβασης - ΟΑΠ
10 Ιουνίου 2020

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ – ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Σας παρουσιάζουμε την πρωτοβουλία συγκρότησης μιας νέας συλλογικότητας στο χώρο των εργαζομένων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας.

Επιθυμούμε μέσω της ενημέρωσης και των συλλογικών αποφάσεων να δημιουργήσουμε μια λογική ελεύθερης και μαζικότερης δράσης και μια πιο ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά των συναδέλφων και συναδελφισσών.

Με εκτίμηση και σεβασμό σε ανθρώπους που συνεργαστήκαμε και συμπορευτήκαμε στο παρελθόν, προχωρήσαμε στη συγκρότηση μιας νέας συλλογικότητας για λόγους που υπερβαίνουν τις συνήθεις πολιτικές ή συνδικαλιστικές πρακτικές.

Θεωρούμε πως πρέπει σε όλους τους χώρους, ιδιαίτερα στις κοινωνικές και κοινωφελείς υπηρεσίες, η συνδικαλιστική πρακτική να εμπλουτιστεί και να γίνει πιο εξωστρεφής και κοινωνική. Να απευθύνεται εκτός από τους εργαζόμενους του Δήμου, και στους άλλους εργαζόμενους και τους κατοίκους της πόλης στην οποία εργαζόμαστε. Ζητήματα όπως το περιβάλλον, οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, τα κοινωνικά αγαθά κ.λπ. δεν αποτελούν μόνο ζητήματα τοπικών ή δημοτικών κινήσεων, αλλά πρέπει να αποτελούν θέματα και άξονες παρέμβασης και αγώνα και των εργαζομένων σ΄ ένα Δήμο. Γιατί ο Δήμος οφείλει να επιδιώκει να είναι όργανο τοπικής αυτοδιοίκησης και οχι τοπικός διεκπεραιωτής της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, όπως βλέπουμε να γίνεται συστηματικά και απο τη Δημοτική Αρχή στη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα. Ο σύλλογος εργαζομένων μιας πόλης ή ενός επαγγελματικού χώρου, πρέπει να αποτελεί το πεδίο στο οποίο αναπτύσσονται η ζύμωση, ο προβληματισμός, οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις όλων μέσα από την συνειδητοποίηση της θέσης μας μέσα στην παραγωγική αλυσίδα της κοινωνίας.

Θέματα όπως η λιτότητα, η ανεργία, ο αυταρχισμός, ο ρατσισμός, η ποιότητα ζωής κ.λπ. θέλουμε να αποτελούν πεδία παρέμβασης του συλλόγου μας. Παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας είναι πολύ φυσικό να διεκδικούν δημόσια δωρεάν υγεία για όλους/ες ή να θέτουν αιτήματα που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού ή οι εκπαιδευτικοί να διεκδικούν ίση πρόσβαση στην παιδεία για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα του καθενός έτσι κι εμείς πρέπει να αναβαθμίσουμε την παρέμβασή μας σε όλα τα πεδία που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή στην πόλη.

Έχουμε την πεποίθηση ότι η ζωή μας δεν υποβαθμίζεται αποκλειστικά στο χώρο εργασίας αλλά κι εκεί που μένουμε, ζούμε και κινούμαστε. Μ’ αυτή την έννοια για παράδειγμα πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης σε κατοίκους που χρειάζονται βοήθεια θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος πρωτοβουλιών του συλλόγου μας απο τη στιγμή μάλιστα που δεν περιμένουμε κάτι αντίστοιχο απο τη Δημοτική Αρχή η οποία στην πραγματικότητα διέλυσε τις κοινωνικές υπηρεσίες, παρά την αυτοθυσία και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε το προσωπικό στη πρόσφατη υγειονομική κρίση.

Θεωρούμε τέλος ότι τα σωματεία δεν πρέπει να είναι απλώς διεκδικητικοί ή διαμεσολαβητικοί μηχανισμοί, αλλά εργαστήρια, κυψέλες συνάντησης,
δημιουργίας, αλληλεγγύης και αντίστασης όλων των μελών τους. Πιστεύουμε ότι ένα σωματείο για να έχει παραγωγικό και αποτελεσματικό προσανατολισμό πρέπει να ασχολείται με το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους/ες.

Γνωρίζουμε πόσο χαμηλά έχει πέσει στα μάτια των εργαζόμενων ο συνδικαλισμός κι αυτό έχει πολλές και πραγματικές αιτίες. Ας προσπαθήσουμε όλοι και όλες, όσες και όσοι ενδιαφερόμαστε να κάνουμε τη διαφορά και να καταφέρουμε να υπάρχει εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και συμμετοχή από τα κάτω σε όλες τις διαδικασίες. Αυτό δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο αλλά εμείς θέλουμε να το προσπαθήσουμε μαζί σας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στους κόλπους του Δ.Σ του σωματείου, όπου η πλειοψηφία παίρνει μεν αποφάσεις (και καλώς), το προεδρείο όμως (ΑΣΕ) προσπαθεί να υποβαθμίσει ή αποφεύγει εντελώς να συμμετέχει σε αποφάσεις που έχουν να κάνουν με πολύ σημαντικές εξελίξεις που δρομολογούνται από τη δημοτική αρχή, μας προβληματίζουν πολύ. Τελευταία τέτοια απόφαση η παραχώρηση δημοτικού ακινήτου στην πλούσια εκκλησία αντί να το χρησιμοποιήσει ο Δήμος για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες. Οι άλλες δυο παρατάξεις θα μπορούσαν όταν έπρεπε να φτιάξουν προεδρείο αλλά δεν θέλησαν, ενώ υπήρχε η πλειοψηφία, κι αυτό με συγκεκριμένες ευθύνες. Αποτέλεσμα, η δυσλειτουργία του Δ.Σ του σωματείου, οπότε κάπως προβληματικά καταλήγουν όλες οι υποθέσεις μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον σε κανέναν ότι τα μεγάλα συμφέροντα προσπαθούν με την εξουσία που διαθέτουν να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε όλους τους τομείς της ζωής. Κάτι που ζήσαμε και ζούμε και στο Δήμο μας με όλα τα γεγονότα γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ και τα συνοδά έργα. Επίσης η γενικότερη εικόνα ενός μεθοδευμένου τέλματος που επικρατεί και ενδεχομένως προετοιμάζει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης διαφόρων τομέων του Δήμου. Κατά τη γνώμη μας αυτά είναι θέματα που καίνε όλους τους κατοίκους της Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας αλλά και τους εργαζόμενους στο Δήμο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάμε. Είχαμε τοποθετηθεί και στο παρελθόν (καλοκαίρι του 2018) με ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα στην καθαριότητα και τους χώρους του Άλσους. Γεγονότα στα οποία το Δ.Σ του σωματείου κράτησε απαράδεκτη στάση, επιλέγοντας τις ίσες αποστάσεις, προτείνοντας συνάντηση με επιχειρηματίες προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα. Η ίδια ιστορία που εκτυλίσσεται τώρα με την παραχώρηση στη Εκκλησία δημόσιας περιουσίας. Η ίδια λογική. Τα δημόσια ακίνητα που ανήκουν στους πολίτες παραχωρούνται στην Σκύλλα και την Χάρυβδη. Το ίδιο στο βάθος επιθυμεί η Δημοτική αρχή και για τις υπηρεσίες του Δήμου και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις γι’ αυτό.

Ας μην αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους.

Μιλήστε…!!!, Στηρίξτε…!!!, Συνεργαστείτε…!!!
με την Ομάδα Αυτόνομης Παρέμβασης (ΟΑΠ)



Για το κοροναϊό:

Ομάδα Αυτόνομης Παρέμβασης - ΟΑΠ

20 Ιουνίου 2020

«Οι λόγοι προφύλαξης απο τον κορονοϊό» είναι για την κυβέρνηση μια δικαιολογία ισότιμη με το «βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε έξι». Έτσι με το πρόσχημα του κορονοϊού, κατασπαταλώνται πόροι με αδιαφάνεια και δίνεται πράσινο φως στους Δήμους και στις πρόθυμες διοικήσεις τους να ιδιωτικοποιήσουν υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα καμία μέριμνα δεν υπάρχει για μόνιμο προσωπικό προκειμένου να εξυπηρετηθούν κοινωνικές ανάγκες που φάνηκε πόσο μεγάλες είναι στην κρίση της πανδημίας. Τότε που το προσωπικό των Δήμων έκανε ότι μπορούσε για να υποστηρίξει το κοινωνικό σύνολο. Εξάλλου η απαράδεκτη πολιτική τους φάνηκε ολοκάθαρα με το ΕΣΥ για το οποίο η κυβέρνηση δεν έκανε οτι υποσχέθηκε για την ενίσχυσή του αντιθέτως πέταξε το μπαλάκι στους πολίτες.

Γι αυτούς τους λόγους ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ να στηρίξουμε την στάση εργασίας της ΠΟΕ ΟΤΑ την Τετάρτη 24 Ιουνίου και την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 9 π.μ. Να δράσουμε πριν να είναι αργά



 Ομάδα Αυτόνομης Παρέμβασης - ΟΑΠ
22 Ιουνίου 2020

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό της μεγάλης αξίας των κοινών αγαθών και της δημόσιας περιουσίας, αναδείχθηκε σε όλο του το μεγαλείο μέσα στην πανδημία με το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) και τη σπουδαιότητα του, για την αντιμετώπιση της κρίσης του ιού.

Επίσης αναδείχθηκε η σημασία των δημόσιων υποδομών των κοινωνικών υπηρεσιών και των ανθρώπων τους για τη στήριξη της κοινωνίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Όμως τα νεοφιλελεύθερα μυαλά, τα αδιάφορα για τις κοινωνικές ανάγκες δεν δίνουν σημασία σε όλα αυτά.

Στο Δήμο Ν.Φιλαδέλφειας - Ν.Χαλκηδόνας σε μια πρωτοφανή και σκανδαλώδη απόφαση παραχωρούν πολύτιμο δημόσιο ακίνητο στην εκκλησία!!! Αντί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, παραχωρείται στην εκκλησία η οποία δεν πάσχει από ακίνητα ούτε από χρήματα.

Μια σημαντική κινητοποίηση, στην οποία συμμετέχει και το σωματείο εργαζομένων, αντίδρασης σε αυτή την αδιανόητη απόφαση πραγματοποιείται τη Τρίτη 23/06/2020 και ώρα 13:45 έξω από το Δημαρχείο N. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας.


Για την  αστυνομική δραστηριότητα σε συνεργασία με το δήμο στο άλσος, σκούπα μεταναστών:

Ομάδα Αυτόνομης Παρέμβασης - ΟΑΠ
26 Ιουνίου 2020

Οι δημόσιοι χώροι στο σφυρί;

Σε δυο συνεχόμενα δημοσιεύματα σε τοπική ιστοσελίδα της Φιλαδέλφειας (fxnews) διαβάζουμε τυμπανοκρουσίες για μεγάλη επιχείρηση της διοίκησης Βούρου, της κρατικής ασφάλειας, της άμεσης δράσης, ενός ταξίαρχου κλπ για να καθαρίσουν το Άλσος από τα «κακώς κείμενα».

Τα «κακώς κείμενα» όπως πληροφορηθήκαμε μετά τις δυο αυτές επιχειρήσεις ήταν η σύλληψη τεσσάρων ανθρώπων χωρίς χαρτιά. Δηλαδή, το αποτέλεσμα της “μεγάλης επιχείρησης’’, ήταν να βρεθούν …4!!! μετανάστες χωρίς χαρτιά… ενώ είχαν προσαγάγει 9…( να σημειώσουμε δε, ότι συχνά είναι ευθύνη της πολιτείας και της δημόσιας διοίκησης οι καθυστερήσεις στην επανέκδοση αδειών παραμονής ή ο έλεγχος των νέων αιτήσεων κ.λ.π. )

Σε κάθε περίπτωση, μας ΄πουλάνε΄ για επιτυχία τη σύλληψη τεσσάρων ανθρώπων χωρίς χαρτιά, την ίδια ώρα που τα προβλήματα που αφορούν το Άλσος είναι σοβαρά, όπως :

• Η μη ενίσχυση του προσωπικού του Άλσους με νέο μόνιμο προσωπικό ενω υπάρχει μεγάλη ανάγκη και ενω υπήρχε η δυνατότητα. Ακόμα και το εποχικό είναι ελάχιστο

• Η σημαντική καθυστέρηση που υπήρξε στο ξεχορτάριασμα του Άλσους, η οποία οφείλεται στους ισχυρισμούς της Διοίκησης για έλλειψη χρημάτων.
• Η καθυστέρηση σε συντηρήσεις σημαντικές για το Άλσος με το ίδιο πρόσχημα της έλλειψης χρημάτων

• Η αδιαφορία για την προστασία του κι από άλλες παρεμβάσεις βλαπτικές για το Άλσος την ίδια ώρα που κρέμαγαν στα μανταλάκια συναδέλφισσα που έκανε τη δουλειά της.

Η ίδια επικίνδυνη στάση, τηρείται από τη διοίκηση και σε άλλα σημαντικά θέματα, όπως η παραχώρηση δημόσιου χώρου που προοριζόταν για τη δημιουργία δημοτικού παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού (με όλες τις μελέτες και τις διαδικασίες τελειωμένες) στην Μητρόπολη, στερώντας έτσι, από τους πολίτες της πόλης μας τη δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών σε δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και θέτοντας σε επισφάλεια εργαζόμενους/ες .

Και τελικά ότι απομένει από κοινόχρηστους χώρους, άνευ όρων και προϋποθέσεων, παραδίδεται στην ανεξέλεγκτη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων με πρόσχημα τον covid-19.

Δεν είναι πρωτοφανές να χρησιμοποιείται εν είδη φθηνών εντυπώσεων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης, η ρητορεία της επικινδυνότητας, η εξάπλωση των ναρκωτικών, η εικόνα του ξέφραγου αμπελιού… ώστε μετά να σκάνε μύτη οι “Ζορό” για να μας σώσουν και να προσφέρουν… φευ…!!! ασφάλεια, μιας και δεν έχουν τίποτε άλλο να επιδείξουν.

Ο προσεκτικός αναγνώστης των δημοσιευμάτων στη Φιλαδέλφεια θα διαπιστώσει ότι όλα αυτά είναι στημένες φιέστες που εκφοβίζουν τους πολίτες που χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους και στόχο έχουν να επιβάλλουν ένα μοντέλο πόλης που δεν θα έχει ελεύθερους δημόσιους χώρους (τους θέλουν για άλλες δουλειές). Όχι ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε!

Όσο για το Άλσος, είναι ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου –δασικού χαρακτήρα- και διέπεται από τη δασική νομοθεσία… εδώ είστε και εδώ είμαστε ώστε να μην αλλάξει χρήση και χαρακτήρα…!!!

Ομάδα Αυτόνομης Παρέμβασης εργαζομένων Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας


Για το 3ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό που το οικόπεδο και η διαχείριση του παραδίνεται εν λευκώ στη μητρόπολη:

Ομάδα Αυτόνομης Παρέμβασης - ΟΑΠ

27 Ιουνίου 2020

O τρίτος βρεφονηπιακός σταθμός στη Ν.Φιλαδέλφεια θα γινόταν πραγματικότητα αν η διοίκηση του Δήμου δεν χάριζε το οικόπεδο μεγάλης αξίας και μεγάλης σημασίας για την τοπική κοινωνία στην Μητρόπολη για να κάνει δικό της βρεφονηπιακό σταθμό(!!).

Λίγα λόγια λοιπόν γι αυτό το σταθμό:

3ος ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Το Ο.Τ. 167 χαρακτηρίστηκε σε χώρο ανέγερσης βρεφικού και παιδικού σταθμού το 1984. Ο χώρος ωστόσο είχε λειτουργήσει άτυπα για πολλά χρόνια ως πλατεία, χώρος πρασίνου και χώρος εκτόνωσης για παιδιά και νέους. Με φυτεύσεις, αυτοσχέδια παιδική χαρά και γήπεδα μπάσκετ. Το 2018 ξεκίνησε η διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού με σκοπό να διατηρηθούν ορισμένες από τις παραπάνω χρήσεις που στην ουσία είχαν εμπράκτως την αποδοχή των κατοίκων εκεί.

Η τροποποίηση είναι χρονοβόρα διαδικασία με διαδοχικές και τεκμηριωμένες εισηγήσεις μηχανικών από υπηρεσία σε υπηρεσία, μέχρι την τελική έγκριση από το ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων). Η αρχιτεκτονική προμελέτη ήταν προαπαιτούμενη, αναγκαία και υποστηρικτική της τροποποίησης (ΦΕΚ 128/ΑΑΠ/18.06.18) και συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία σύμφωνα με τις προδιαγραφές για τους παιδικούς σταθμούς (Προεδρικό Διάταγμα 99/2017 - ΦΕΚ 141/Α/28-9-2017). Στην συνέχεια συντάχθηκαν όλες οι Οριστικές μελέτες – Αρχιτεκτονική – Στατική – Η/Μ και η γεωτεχνική μελέτη, που θα εγκριθούν από διάφορους φορείς (Σ.Α., ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., Προέγκριση σχεδίων από πλευράς λειτουργικότητας, Πυροσβεστική Υπηρ., κ.λ.π.) πριν να κατατεθούν στην Πολεοδομία για άδεια Δόμησης. Σημειώνουμε ότι το στάδιο των οριστικών μελετών είναι σημαντικό στάδιο ωρίμανσης για τους φορείς χρηματοδότης, λόγω του κόστους και χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους.

Στην αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπονται 66 παιδιά- 50 νήπια και 16 βρέφη, στον 1ο όροφο δεν επιτρέπονται νήπια παρά μόνο βρέφη. Έχει γίνει επιλογή για 2 ξεχωριστές πτέρυγες (μια για τα νήπια και μια για τα βρέφη) ώστε να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα. Στον 1ο Όροφο έχει σχεδιαστεί ένας πολυχώρος – τραπεζαρία – αίθουσα ελεύθερων δραστηριοτήτων που προσφέρεται για τις εκδηλώσεις όλων των παιδικών σταθμών του Δήμου. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να στεγαστούν επιπλέον βρέφη (περίπου 12) αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν λειτουργικό για την καθημερινότητα του σταθμού και θα του έδινε και έναν ιδρυματικό χαρακτήρα. Εξάλλου σύμφωνα με τις προδιαγραφές δεν πρέπει να διασπώνται οι λειτουργικές ενότητες βρεφών/νηπίων. Τέλος έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στον προσανατολισμό της αυλής και στην διατήρηση του υπάρχοντος πράσινου (σύμφωνα με αυτή τη μελέτη κόβεται μόνο 1 δέντρο).


Ο ισχυρισμός της εκκλησίας ότι θα στεγάσει 100 παιδιά (50 νήπια και 50 βρέφη) είναι αυθαίρετος και δεν τεκμαίρεται εφόσον δεν συνοδεύεται με ανάλογη αρχιτεκτονική μελέτη που να αποδεικνύει την χωρητικότητα και την λειτουργικότητα σύμφωνα με τις ανάλογες προδιαγραφές αλλά και τον κατάλληλο σχεδιασμό ώστε να αποφεύγεται ο ιδρυματικός χαρακτήρας του κτιρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...