Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

.
 

Την παρακάτω επιστολή-καταγγελία έστειλαν στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων συγγενείς κρατούμενου στις Φυλακές Λάρισας, καταγγέλλοντας την αδιαφορία και αναλγησία των υπεύθυνων της φυλακής για τα προβλήματα υγείας του πολυτραυματία πατέρα τους, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται διασωληνωμένος στην Εντατική του Νοσοκομείου Λάρισας, δίνοντας μάχη για τη ζωή του. Βέβαια οι Φυλακές Λάρισας έχουν ιστορικό αναλγησίας. Η υπόθεση του Μαλτέζου Σώζου, μόλις 26 ετών, ο οποίος πέθανε από οδοντική φλεγμονή το 2018, είναι ακόμα νωπή. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, τις ελλείψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων, σε υποδομές, φάρμακα και περίθαλψη, καθώς και την εγκληματική αδιαφορία ορισμένων σωφρονιστικών υπαλλήλων και εργαζομένων στις διοικήσεις των φυλακών.  Για την κατάσταση στις φυλακές και τις συνθήκες κράτησης, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί κατ' επανάληψη από το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πλην όμως οι εκάστοτε κυβερνώντες, απ' ό,τι φαίνεται, αγρόν ηγόρασαν.


****

Επιστολή-Καταγγελία για τις Φυλακές Λάρισας 


Ο άρρωστος πατέρας μας είναι κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας με σοβαρά προβλήματα υγείας ως πολυτραυματίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχει υποβληθεί σε μια σειρά από χειρουργεία, μεταξύ αυτών σε αφαίρεση σπλήνας, σε σπονδυλοδεσία, διάτρηση πνεύμονα, το χέρι του κρατιέται από μέταλλα και βίδες με τον κίνδυνο να το χάσει. Το πόδι του είναι σε νάρθηκα. Από την περιπέτεια αυτή της υγείας του η ψυχική και σωματική του κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο καθώς υποφέρει από αφόρητους πόνους. Επιπλέον το γαστρεντερικό του σύστημα είναι υπό  διάλυση, με αποτέλεσμα να έχει δυσκολία στη σίτιση, ακράτεια ούρων και  κοπράνων. Πολύ πρόσφατα έκανε και πάλι εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη  λόγω επιδείνωσης της κατάστασής του. Το 2017 κατέθεσε τα χαρτιά του στο ΚΕΠΑ, αλλά δυστυχώς η διαδικασία άργησε πολύ. Τελικά πήρε  μεταγωγή για τη Λάρισα, όπου βρίσκεται περίπου ενάμιση χρόνο. Όταν πήγε στη Λάρισα, του ξαναζήτησαν καινούριες γνωματεύσεις  με τις οποίες οι γιατροί να επιβεβαιώνουν τις δικές τους γνωματεύσεις! Τελικά μετά από χρονοβόρες και απαράδεκτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εξετάσεις επί εξετάσεων  πέρασε ΚΕΠΑ πριν από 3 μήνες όπου το ΚΕΠΑ ζήτησε πάλι κάποιες καινούριες γνωματεύσεις από το Νοσοκομείο της Λάρισας, αλλά μόνο μια ακτινογραφία πρόλαβε να κάνει γιατί η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε. Και αντί σ’ αυτήν την κατάσταση  να έχει όχι μόνον ιδιαίτερη ιατρική μέριμνα και φροντίδα, οι υπεύθυνοι της φυλακής τον άφησαν στην τύχη του παρότι τα πνευμόνια του ήταν χάλια και έκανε αδικαιολόγητoυς πυρετούς. Το αποτέλεσμα ήταν να τον βρουν στο κελί του μετά από ώρες αναίσθητο. Τώρα βρίσκεται στην Εντατική του Νοσοκομείου Λάρισας διασωληνωμένος και δίνει μάχη για τη ζωή του. Η διάγνωση των γιατρών είναι ότι έπαθε ισχαιμικό επεισόδιο και πνευμονικό οίδημα, ότι η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή και ότι αν  τελικά  επανέλθει δεν θα είναι σε θέση ανταπεξέλθει, με λίγα λόγια έχει πάθει τόσο μεγάλη ζημιά που το πιο πιθανό είναι να μείνει  σε κώμα.

Είμαστε πάρα πολύ θυμωμένοι και αγανακτισμένοι με την αντιμετώπιση του πατέρα μας από τους υπεύθυνους της φυλακής. Καταγγέλλουμε  αυτή την ανάλγητη στάση  της φυλακής, του κράτους και των υπηρεσιών του που με την αδιαφορία τους για τους κρατούμενους καταδικάζουν σε θάνατο ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας οι οποίοι έχουν ανάγκη συστηματικής ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας. Θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί πραγματικά είναι ντροπή. Ο πατέρας μας δικάστηκε και καταδικάστηκε από τα δικαστήρια, και θα έπρεπε ως πολυτραυματίας εφόσον είναι υπό την εποπτεία των φυλακών να έχει την ανάλογη φροντίδα και όχι να ζει σαν το ζώο σε άθλιες συνθήκες, χωρίς καμία μέριμνα και παρακολούθηση, απαγορεύοντάς του -με γελοίες δικαιολογίες- ακόμα και να παρακολουθήσει το ΣΔΕ, κάτι που το ζητούσε επίμονα για να ξεφεύγει από τα προβλήματά του. Δεν μπήκε στη φυλακή για να πεθάνει, αλλά για να εκτίσει την ποινή του όπως ορίζει ο νόμος, απ’ ό,τι φαίνεται όμως η διοίκηση των  φυλακών και το αρμόδιο υπουργείο θεωρούν τους κρατούμενους σκουπίδια που θα πρέπει να εξαφανιστούν πάση θυσία από προσώπου γης, και γι’ αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους ταπεινώσουν, να τους εξευτελίσουν, να τους ταλαιπωρήσουν. Οι κρατούμενοι όμως έχουν αξιοπρέπεια, οικογένεια και ανθρώπους που τους αγαπάνε, τους νοιάζονται και παρά τις όποιες αντιξοότητες στέκονται στο πλευρό τους και τους στηρίζουν.

Η οικογένεια του Θ.Π.
Κρατούμενου στις Φυλακές Λάρισας

Λάρισα
21.1.2020

  

-- 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
τηλ: 6977029964




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...