Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Κοστοβό(υ)ρος δήμαρχος με… ειδικές ανάγκες στο τιμόνι της πόλης μας

.
Ο Γιάννης Βούρος, στο διάστημα που… υποδύεται το δήμαρχο της πόλης μας, έχει κάνει δυσανάλογα πολλές μουλωχτές κοπάνες, για να προσθέσει εισοδήματα στη πλουσιοπάροχη αμοιβή που λαμβάνει από το δημοτικό ταμείο. Μια βδομάδα για παραστάσεις στη Κύπρο, απουσιάζοντας τη πρώτη μέρα των μαθημάτων στα σχολεία. Απουσία από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου, γιατί είχε παράσταση στο θέατρο. Τελευταίο για την ώρα περιστατικό, η σε δόσεις κοπάνα του, για παραστάσεις σε θέατρο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα 3 στις 7 μέρες της βδομάδας να βρίσκεται εκεί. Μάλιστα φαίνεται πως πάει καλά το έργο και οι παραστάσεις παρατάθηκαν  ως και τις 2-2-2020. Μετά δε, το ατύχημα που είχε το Νοέμβρη, όταν  τραυματίστηκε στο πόδι, οι παραστάσεις που είχε προγραμματίσει στη Λαμία, αναβλήθηκαν. Ωστόσο πριν πάει στη Θεσσαλονίκη, έδωσε με μεγάλη επιτυχία, το Γενάρη, τρεις παραστάσεις στη Πάτρα!


Θα ήταν σωστό και λογικό ο δήμαρχος να δουλεύει, για να ζήσει, αν η θέση ήταν άμισθη, δεν είχε άλλα εισοδήματα, και εισέπραττε ένα συμβολικό μισθό, ας πούμε των 200 ή 300 ευρώ. Αν ήταν άμισθος πρόεδρος κοινότητας μικρού ορεινού χωριού, κι έπρεπε να βοσκήσει τα πρόβατα, ή να πάει για να μαζέψει ελιές για το λάδι της χρονιάς. Η αποζημίωση όμως που λαμβάνει, είναι της τάξης των χιλιάδων ευρώ, κι είναι ελάχιστοι εκείνοι που σήμερα, έχουν παρόμοιου ύψους εξασφαλισμένες αμοιβές. Επομένως για τα δεδομένα της εποχής, έχει διασφαλισμένο για μια τετραετία ζηλευτό εισόδημα, που οφείλει να τιμήσει και να αφοσιωθεί στα καθήκοντα του δήμαρχου. Φαίνεται όμως πως ο συγκεκριμένος, έχει βρει, κι αντί να δουλεύει, μας δουλεύει… κι αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου καλό!

Σε μια σχετική δημοσίευση που πρόσφατα κάναμε, ένας υποψήφιος στις εκλογές, ταχτικός σχολιαστής στο φατσοβιβλίο, με κάλεσε να πληροφορήσω αν ξέρω δημοσιογραφικά, πως βγάζουν τα προς το ζειν οι αρχηγοί των παρατάξεων. Απαντώ λοιπόν από εδώ, πως δε με αφορά πως βγάζουν τα προς το ζειν οι αρχηγοί παρατάξεων, από τη στιγμή που δε πληρώνονται όπως ο δήμαρχος, από το δήμο, για να κάνουν τους αρχηγούς. Αν βέβαια κερδίζουν κάποιοι χρήματα, από λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, απάτες, ναρκεμπόριο, σωματεμπορία, και γενικώς προσπορίζονται μαύρο χρήμα, αλλάζει το πράγμα. Δεν έχω όμως υπόψη μου, ούτε ως υποψία, κανένα αρχηγό παράταξης, που να έχει τέτοιες ή άλλες παράνομες δραστηριότητες. Αν ο ίδιος που με καλεί να δημοσιοποιήσω, πως τα φέρνουν βόλτα, ξέρει κάτι επιλήψιμο, μπορεί είτε να το πει, αν θέλει, είτε να μου στείλει τα σχετικά στοιχεία, όπως κάνουν άλλοι. Γιατί με την ευκαιρία να πω, πως ο μεγαλύτερος όγκος πληροφοριών, ασχέτως αν δε τις αξιοποιούμε και συχνά βρίσκουμε το «μπελά» μας γι΄ αυτό, προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της σπαρασσόμενης συμπολίτευσης.

Αν λοιπόν το επίπεδο ζωής και εξόδων του Γ. Βούρου, είναι τέτοιο που δε του φτάνουν τα λεφτά του δήμαρχου, ας παραιτηθεί, κι ας συνεχίσει να βγάζει το ψωμί του όπως πριν. Να αναλάβει στη θέση του κάποιος που να αφιερώνει το χρόνο του για τη πόλη, όπως συνέβαινε πάντα με τους δήμαρχους που είχαν οι δυο πόλεις μας, με εξαίρεση το Χρήστο Παπαδόπουλο, που στα μουλωχτά έκανε και το… πρόεδρο της «εταιρίας δολοφόνων». Ας απευθυνθεί στη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που στο παρελθόν όταν το μαύρισαν ως μνημονιακό βουλευτή οι ψηφοφόροι, και συμπιέστηκαν λόγω μνημονίων που ψήφισε, οι αμοιβές και στο καλλιτεχνικό χώρο, τον είχε διορίσει, Καλλιτεχνικό διευθυντή στο ΚΘΒΕ, να το ξαναδιορίσει κάπου, με ικανοποιητικότερες απολαβές. Ας απευθυνθεί στον αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που προεκλογικά κάλεσε τους ψηφοφόρους να το ψηφίσουν, να το διορίσει κάπου. Εξάλλου τώρα που πάλι έρχεται… η ανάπτυξη, οι αμοιβές θα πάρουν εκ νέου την ανιούσα, ώστε να κάνει ξανά τηλεόραση κι ότι άλλο έδινε κατά τα λεγόμενα του, πολλά λεφτά.

Αν ο ρόλος του δήμαρχου του είναι βαρετός, ή τέλος πάντων όχι αρκούντος ενδιαφέρον, ας παραιτηθεί, για να ασχοληθεί με κάτι πιο δημιουργικό. Δε γίνεται στα τέσσερα χρόνια θητείας, να λείψει τον ένα. Ούτε γίνεται να λείπει, να κερδίζει λεφτά ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο, και να πληρώνεται κανονικά.

Αν δε κάνει τον ηθοποιό για λεφτά, αλλά γιατί του γουστάρει, καμιά αντίρρηση. Ας παραιτηθεί του μισθού του από το δήμο, κι ας κάνει ταυτόχρονα το κέφι του.

Δε γίνεται όμως να πληρώνεται ως δήμαρχος, να κονομάει από μερικές ακόμη μεριές όπως η ηθοποιία, να μη πληρώνει τα ιλιγγιώδη χρέη του στο δημόσιο, και να επιβαρύνει με τεράστιο για την εποχή κόστος, το δήμο, με μια διμοιρία έμμισθων συμβούλων. Οι οποίοι πιθανότατα δε θα ήταν απαραίτητοι, αν ο ίδιος δε χρειαζόταν να λείπει κάθε τόσο. Έτσι μπορεί να κάνει ο πάσα ένας το δήμαρχο, και μετά να κάααααθεται και να εισπράττει αβάδιστα, ξεκούραστα, χαλαρά, απολαυστικά… Με την ευκαιρία, να μας πει πόσους συμβούλους έχει, με ποια αντικείμενα, πόσο κοστίζουν και ποιοι είναι. Για να ξέρουμε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δημοτικού χρήματος, στη διάρκεια της τετραετίας, αντί να κατευθυνθούν σε αναγκαία για τη πόλη έργα, θα σπαταληθούν για να καλύψουν την ανεπάρκεια και τις για άλλους επαγγελματικούς λόγους, απουσίες του.

Το πιο τραγικό και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό ίσως με τους συμβούλους του, είναι η πρόσληψη συμβούλου για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης!!! Δε λέω, ο Νίκος Παπανικολάου, που διορίστηκε με αυτό το αντικείμενο, έχει πολυετή εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, έχει κάνει και αντιδήμαρχος. Δε θα σταθώ σε αυτά που άλλοι επισήμαναν, όπως το γεγονός ότι ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό του Γ. Βούρου, ή το γεγονός ότι κυριαρχεί σε τοπικό ΜΜΕ, που φανατικά τον υποστηρίζει. Δε θα μιλήσω δηλαδή για αντίδωρο… Βεβαίως όμως θα πω, πως αν ήταν δήμαρχος στη θέση του εργοδότη του, πράγματι θα ήταν με διαφορά επαρκέστερος του, και συνεπώς του προσφέρει πολλά. Πιστεύω απόλυτα δε, πως ο Ν. Παπανικολάου, είναι ο πλέον αναγκαίος συνεργάτης για το Γ. Βούρο, ακριβώς επειδή ο τελευταίος, ακόμη και σήμερα δε ξέρει να κυκλοφορήσει σε όλη τη πόλη, αγνοεί τη πολιτική της ανθρωπογεωγραφία, δε ξέρει από αυτοδιοίκηση, δε θέλει να μάθει και ταυτόχρονα θέλει να ασχολείται με άλλες προσοδοφόρες δραστηριότητες. Είμαι βέβαιος πως η βοήθεια του Ν. Παπανικολάου, είναι τόσο καταλυτική, όσο κι εκείνη που προσφέρουν τα εκπαιδευμένα για τυφλούς, λαμπραντόρ. Γι΄ αυτό θα κρίνω μόνο το γεγονός, ότι ο δήμαρχος, σε μια απίστευτη έμπρακτη ομολογία, ενός πλέγματος ασχετοσύνης με τη τοπική πραγματικότητα, τη τοπική αυτοδιοίκηση, σπατάλης χρόνου σε αλλότριες με το δήμο επαγγελματικές δραστηριότητες, και άρνησης ή αδυναμίας να μάθει, χρειάζεται σύμβουλο για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης!!! Να δηλώνει ο άλλος, πχ μεταφραστής αγγλικών, και να προσλαμβάνει βοηθό για να του μεταφράζει από τα αγγλικά, τόσο άξιος και ικανός μεταφραστής… Μπορούσε με τη φαντασία που αποδεδειγμένα σε άλλες περιπτώσεις, διαθέτει, να προσλάβει το ίδιο πρόσωπο, για να έχει την ίδια βοήθεια, και να του έδινε κάποιον άλλο τίτλο συμβούλου.

Το να προσλαμβάνει ένα επιστήμονα, για να έχει μια πληροφόρηση και υποστήριξη για θέματα που δε γνωρίζει, οι γνώσεις του προσωπικού του δήμου ή και της δημοτικής του ομάδας δε καλύπτουν, είναι κατανοητό. Να προσλαμβάνει όμως σύμβουλο, για το κύριο αντικείμενο της αδρά αμειβόμενης θέσης την οποία κατέχει, όταν μάλιστα υπάρχει ένας τεράστιος μηχανισμός στο δήμο, από δικηγόρους, ειδικούς διοικητικούς και τεχνικούς επιστήμονες και εμπειρομαθείς υπαλλήλους, οι οποίοι διαθέτουν μακρόχρονη θητεία στο αντικείμενο, είναι απολύτως αδικαιολόγητος! Εξάλλου έχει παράλληλα ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα, ανέξοδα, να καθοδηγηθεί από υπουργεία, περιφέρεια, «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.», ΠΑΕ ΑΕΚ, κόμματα, δήμαρχο Τρικάλων κλπ. Είναι σα κάποιος μηχανικός, να χτίζει ένα τοίχο, ύστερα να διαπιστώνει πως δε μπορεί από μόνος του να στηριχτεί, και μετά να χρειάζεται δεύτερο έργο, για να το στηρίξει. Για παρόμοιες περιπτώσεις, βγήκε η φράση, «τούβλο μπήκε ντουβάρι θα βγει».

Με τέτοιους όρους, ακόμη κι ο πλέον ακαμάτης, αδιάφορος, τεμπελχανάς, τουρίστας, μπορεί άνετα να παριστάνει το… δήμαρχο, και ταυτόχρονα να περιηγείται τον κόσμο. Σε τέτοια περίπτωση όμως, τίθεται το ερώτημα, γιατί χρειάζεται να πληρώνουμε το δήμαρχο, όταν ταυτόχρονα πληρώνουμε και κάνουν τη δουλειά του άλλοι;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...