Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ Ο.Μ. Ν.Φ.-Ν.Χ.: Ανακοίνωση για τα ζητήματα παιδείας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του δήμου μας

                                                              

                                                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά στην πόλη μας αναφορικά με τις προβληματικές υποδομές των σχολικών κτιρίων, την ελλιπή  θέρμανση, τα τεχνικά προβλήματα, τις καταλήψεις  στο 2ο Γενικό Λύκειο και τα σχετικά αιτήματα των μαθητών , η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, επαναβεβαιώνει τις θέσεις της.

Πάγιο αίτημα και δέσμευση της Αριστεράς είναι η αύξηση των κονδυλίων για την δημόσια εκπαίδευση στο 5% του κρατικού προϋπολογισμού.


Η μείωση όμως των κονδυλίων κατά 34%, στο ήδη χαμηλό ποσοστό του 2,5% την περίοδο 2010-2014, επέφερε σοβαρές και ανεπανόρθωτες απώλειες στις υλικοτεχνικές υποδομές, στα εργαλεία σπουδών, στην πλήρωση των θέσεων των καθηγητών και οδήγησε μοιραία στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης, στις απολύσεις καθηγητών, σε μειώσεις διδακτικών ωρών, σε προσπάθειες συγχώνευσης σχολικών μονάδων. 

Πέρασαν δεκαετίες ολόκληρες για να βρεθούν με την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκπαιδευτικοί, βιβλία και επαρκείς υποδομές στην διάθεση των μαθητών, από την πρώτη ημέρα των σχολείων. Παρά τον στενό δημοσιονομικό κλοιό, οι δαπάνες κατά την προηγούμενη τετραετία αυξήθηκαν κατά 12% φτάνοντας το 2,9% του Α.Ε.Π., ώστε εντός της επόμενης τετραετίας να επιτευχθεί το 5% και να εναρμονιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αντιθέτως, με επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, μειώνονται έτι περαιτέρω οι δαπάνες για την παιδεία που προβλέπονται για το 2020 στο 2,5 %.

Άμεσο αποτέλεσμα είναι οι μειωμένες επιχορηγήσεις προς τις κατά τόπο σχολικές επιτροπές, γεγονός που επιφέρει ανεπάρκεια σε βασικές λειτουργίες των σχολείων, αλλά και σε περιπτώσεις έκτακτης αντιμετώπισης. Ανεξάρτητα λοιπόν από την διοικητική ικανότητα, την επιχορήγηση με ίδιους πόρους των δήμων και τις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων, η μείωση των δαπανών για την παιδεία διογκώνει και πολλαπλασιάζει τις ανάγκες που,  σε περιπτώσεις παλαιών κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων, όπως π.χ. του 1ου ΕΠΑ.Λ, γίνονται επικίνδυνες.

Στην περίπτωση του δήμου μας, η κρατική επιχορήγηση για το 2019 ανήλθε σε 370.000 χιλ. € αλλά οι βασικές ανάγκες των σχολείων επιδοτήθηκαν επιπλέον με  155.000€, από ίδιους πόρους του δήμου. Για το 2020, η επιχορήγηση είναι 315.000 €, δηλαδή έτι περαιτέρω μειωμένη, παρά το γεγονός της έναρξης του προγράμματος της προσχολικής αγωγής και παρά τις εξαγγελίες της κας Κεραμέως για αύξηση των κονδυλίων κατά 100 εκ. €.

Η πολιτική της κυβέρνησης να μεταφέρει αρμοδιότητες στους Ο.Τ.Α., χωρίς αντίστοιχη αύξηση πόρων, διατρανώνει την πεποίθηση ότι στόχος είναι η αποδυνάμωση των δημοσίων σχολείων. Πράγμα που πιστοποιείται  από την σημερινή  απόφαση του κου Θεοδωρικάκου, Υπ. Εσωτερικών,  να συσταθεί σχετική επιτροπή μεταβίβασης  αρμοδιοτήτων.

Παράλληλα, η κατά παράβαση της οδηγίας της Ε.Ε., πρωτοφανής απόπειρα της Υπ. Παιδείας κας Κεραμέως  να επικυρώσει ισοτιμία πτυχίων ξένων κολλεγίων με τα πτυχία των Α.Ε.Ι., αποδεικνύει περίτρανα την απαξία του δημοσίου σχολείου και των καθηγητών. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελλείψεις καθηγητών στην πλειονότητα των σχολείων , δεν έχουν ακόμη καλυφθεί φέτος σε βασικά μαθήματα της Β´ και Γ´ Λυκείου..

Το φαινόμενο των καταλήψεων των δημοσίων σχολείων που επανεμφανίστηκε μετά από τέσσερα χρόνια, αποδεικνύει την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν οι μαθητές. Κοινωνεί όμως τις αυτονόητες διεκδικήσεις τους.

Είναι οξύμωρο, αλλά όχι ανεξήγητο, το γεγονός της στόχευσης και απαξίωσης από την σημερινή κυβέρνηση των ελληνικών Πανεπιστημίων με την παράλληλη εγκατάλειψη των δημοσίων σχολείων, μέσω της μείωσης των επιχορηγήσεων.

Καλούμε την δημοτική αρχή να μην συμβιβαστεί με την λογική του μπαλώματος των αναγκών, που εφεξής θα διογκώνονται λόγω της παλαιότητας των κτιρίων. Την καλούμε να πρωταγωνιστήσει και να διεκδικήσει τους αναγκαίους πόρους για την Τ. Α., την αύξηση των κονδυλίων και την κάλυψη βασικών αναγκών που άπτονται ακόμη και της υγιεινής και της ασφάλειας των μαθητών στις σχολικές τους μονάδες. Μια τέτοια προσπάθεια συνδυασμένη με το λαϊκό αίτημα για αναβάθμιση της παιδείας, θα συμβάλλει στην πρόοδο και την αναπτυξιακή πορεία της πόλης.

Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των καθηγητών ενάντια στην ισοτιμία των πτυχίων των ξένων ιδιωτικών κολλεγίων με τα Α.Ε.Ι.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων να στηρίξουν τα παιδιά τους και τους καθηγητές τους στα αυτονόητα και λελογισμένα  αιτήματά τους.

                  ΣΥΡΙΖΑ  Ο.Μ.

Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...