Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Ο κύριος Κικίλιας στο ΚΕΘΕΑ

.
«Στην πρώτη επίσκεψη που ζητήσαμε βοήθεια η οικογένειά μου κι εγώ, πάνε 15 χρόνια, η απελπισία μας ήταν εμφανής. Και η ντροπή. Μας είπε τότε η υπεύθυνη της δομής: “Αν κάθε οικογένεια που έχει πρόβλημα με εξαρτήσεις κρεμάσει μία μαύρη σημαία στο μπαλκόνι, θα μαυρίσει ο τόπος”. Όλοι εμείς που έχουμε περάσει από τις δομές του ΚΕΘΕΑ, καταλαβαίνουμε τι ζημιά θα γίνει τώρα. Το καταλαβαίνουμε αυτό το μαύρισμα. Τα μπαλκόνια μας μην τα μαυρίζετε άλλο». Μιλάει η καλή μου φίλη Φ.Μ., πολύ θυμωμένη. Ήταν συνεξαρτημένη, με το εξαρτημένο μέλος της οικογένειας 14 πλέον χρόνια καθαρό.


Ο κύριος Κικίλιας με διαδικασία κατεπείγοντος καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Πλήττει έναν φορέα με 37 χρόνια υποδειγματικής λειτουργίας. Ο κύριος Κικίλιας, άγαρμπος και ανεπίγνωστος, επεμβαίνει βίαια στη λειτουργία ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου και μάλιστα σε έναν ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Γιατί; Δεν έχει δώσει καμιά πειστική εξήγηση. Γιατί αδιαφορεί για τις έντονες αντιδράσεις; Άγνωστο, Προφανώς έχει ισχυρό λόγο για να επιμένει.

Ο κύριος Κικίλιας ξηλώνει ένα αιρετό και άμισθο ΔΣ στο οποίο ήταν τιμή να μετέχει κανείς. Δεκάδες άνθρωποι αφιέρωσαν εκεί χρόνια δουλειάς χωρίς καμία αμοιβή. Αρκούσε η αφοσίωση και η γνώση. Αλλά πώς να γνωρίζει ένας κύριος Κικίλιας τι είναι ο Γεράσιμος Νοταράς; Γενικά, τι μπορεί να σημαίνει για ένα κύριο Κικίλια ένας επιστήμονας και αγωνιστής σαν τον Νοταρά; Τι να σημαίνει για έναν κύριο Κικίλια ότι σήμερα πρόεδρος είναι ένας από εκείνους που ίδρυσαν την «Ιθάκη», ο Γιώργος Μπαρδάνης; Πόσες άγνωστες λέξεις, πόσες άγνωστες έννοιες άραγε για τον υπουργό;

Η Φ.Μ. συνεχίζει: «Η απάντηση του κυρίου Κικίλια ότι αλλάζει τον τρόπο ορισμού του ΔΣ για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού είναι και ψευδής και λανθασμένη. Το ΚΕΘΕΑ σώζει ανθρώπινες ζωές και τις οικογένειές τους. Έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Είναι ένα πολύ επιτυχημένο μοντέλο με περικομμένα κονδύλια ήδη εδώ και χρόνια και με ισορροπίες τρομερές. Γιατί η κυβέρνηση υπονοεί ότι ίσως και να μη γινόταν σωστή διαχείριση από το υπάρχον ΔΣ; Γιατί ο υπουργός λέει εν γνώσει του ψέματα; Το χειρότερο, γιατί κλονίζει την εμπιστοσύνη των μελών του, των χιλιάδων εξαρτημένων και συνεξαρτημένων;»
Μα γιατί είναι ο κύριος Κικίλιας θέλω να της πω. Και γιατί έγινε υπουργός για να ασκήσει αυτή την πολιτική. Δεν προλαβαίνω. Η Φ.Μ. συνεχίζει με το πάθος ανθρώπου που έχει ζήσει στο πετσί του όσα λέει. «Η εμπιστοσύνη είναι ο βασικότερος λόγος και το μεγαλύτερο συμβόλαιο για να ενταχθείς στο πρόγραμμα, να παραμείνεις και να σωθείς. Ο υπουργός ακολουθεί μία επιθετική πρακτική που διαταράσσει ήδη τα μέλη των κοινοτήτων. Η «κραυγή» διαμαρτυρίας στις 9 Οκτώβρη εμένα που ξέρω το ΚΕΘΕΑ μού λέει ένα πράγμα: ήδη διαταράχθηκε το σύνολο των μελών του. Θα ρωτήσει κάποιος: και γιατί να είναι άμισθο το ΔΣ; Μα έχει σημασία να είναι άμισθη η διοίκηση. Διότι στηρίζεται στην αλληλεγγύη. Διότι στη συνείδηση του ο γονιός που θα στηρίξει το παιδί του και θα στηριχτεί και ο ίδιος για να βγουν από την απελπισία και να θεραπευτούν περιμένει να βρει συμπαράσταση και εμπειρία, όχι κοστούμι και δημόσια υπηρεσία. Είναι αναληθές ότι η αλλαγή του τρόπου διοίκησης δεν επηρεάζει το επιστημονικό έργο. Είναι αναληθές και επικίνδυνο. Δε γνωρίζεις τις συνθήκες αλλά αλλάζεις μοντέλο διοίκησης. Ο υπουργός αγνοεί το στοιχειώδες: ο εξαρτημένος και οι συνεξαρτημένοι του επενδύουν κυρίως στην εθελοντική άμισθη εργασία ώστε να ανακτήσουν ξανά όσα έχασαν. Μαθαίνουν ξανά τα όρια και την προσφορά στην κοινωνία και στους γύρω τους. Ένα έμμισθο διορισμένο ΔΣ πώς θα το εμπνεύσει αυτό στους εξαρτημένους και τις οικογένειές του;»

Γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός ότι το ΚΕΘΕΑ δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν πήρε δάνεια, δεν είχε ποτέ σκιά σκανδάλων. Ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, είναι άψογο από κάθε άποψη. Δεν είναι αυτό το θέμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας και το αυτοδιοίκητο είναι το θέμα. Η απεξάρτηση έχει πολύ χρήμα και το ΚΕΘΕΑ είναι «μαγαζί γωνία».

Σκέφτομαι ακόμα ότι ο κύριος Κικίλιας μιλάει απ’ το πρωί ως το βράδυ για τάξη και ασφάλεια. Όμως η ασφάλεια δεν έχει χρώμα, το ελληνάκι με την πρέζα και το αφγανάκι με το σίσα είναι και τα δυο στο δρόμο. Τρομάζουν τους ψηφοφόρους του κυρίου Κικίλια το ίδιο. Κι είναι οι ίδιοι τρομαγμένοι ψηφοφόροι του κυρίου Κικίλια που χαίρονται γιατί έβαλε χέρι στο ΚΕΘΕΑ. Γιατί πώς να σκεφτούν οι ψηφοφόροι του κυρίου Κικίλια ότι το ΚΕΘΕΑ προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και είναι παράγοντας ασφάλειας; Ψιλά γράμματα.

Κι άντε εσύ καλή μου Φ.Μ. να εξηγήσεις στον υπουργό τι σημαίνει συμμετοχή και συνευθύνη σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης και επανένταξης. Τι σημαίνει να δίνεις φωνή και δικαίωμα έκφρασης στους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, στους γονείς τους, στους εργαζόμενους και στους εθελοντές. Κι αυτοί να αποτελούν τη Γενική Συνέλευση και να εκλέγουν τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, πρόσωπα κύρους από όλο το πολιτικό φάσμα που προσφέρονται αμισθί. Και έρχεται τώρα ένας κύριος Κικίλιας να διορίζει ο ίδιος «πρόσωπα του οικονομικού και επιστημονικού χώρου» Πόσο θλιβερά προβλέψιμος.

«Αν δηλώναμε την πρώτη μέρα που πήγαμε στη δομή ως οικογένεια το όνομα Μέριλυν Μονρώ, με αυτό το όνομα θα μας απευθύνονταν» μου λέει η Φ.Μ. Αυτά τα θέματα, την ανωνυμία, την καταγωγή θα τα χειρίζονται τα διορισμένα πρόσωπα του κυρίου Κικίλια. Εδώ άλλοι είπαν ότι το ΚΕΘΕΑ μοιράζει… μεθαδόνη(!). Όλα ίσωμα, στεγνά προγράμματα και μεθαδόνη, επανένταξη και διορισμένοι φίλοι.
Η ωμή παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ πρέπει έστω την ύστατη ώρα να αποτραπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...