Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Κλεισθένης, ο «Κλεισθένης» κι ο Κλεισθενίδης… (βίντεο)

.

Πραγματοποιήθηκαν χτες οι δημαιρεσίες, και οι εκλογές μελών των επιτροπών ποιότητας ζωής και οικονομικών.  Όχι χωρίς εκπλήξεις είναι η αλήθεια, και δεν αναφερόμαστε στο σπάσιμο της γραμμής που είχε η πλειοψηφία, για τις επιτροπές.  Όλα είναι τόσο προδιαγεγραμμένα από το νόμο, που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανατροπής τους, από τη πολιτική βούληση του σώματος. Δηλαδή η πρώτη δύναμη εκλέγει το πρόεδρο, η δεύτερη τον αντιπρόεδρο, η τρίτη το γραμματέα του δημοτικού συμβούλιου. Ακόμη και με μία ψήφο, καθένας τους εκλέγεται, με τη πρώτη και μοναδική ψηφοφορία. 


Δεν υπάρχει με λίγα λόγια «επιταγή» του τροϊκανού «Κλεισθένη», που να λέει, συνεργαστείτε (αποδεδειγμένα) προγραμματικά, σχηματίστε πλειοψηφία κι εκλέξτε αυτόν που νομίζετε καταλληλότερο για κάθε θέση του προεδρείου, ανεξάρτητα από παράταξη. Δεν υπάρχει επιταγή του τροϊκανού «Κλεισθένη», που να λέει ότι στη λειτουργία του προεδρείου, συμμετέχουν με κάποια δικαιώματα οι μικρότεροι συνδυασμοί, ώστε να διασφαλίζεται πως η φωνή τους, δε θα χάνεται γιατί δεν είναι αρκετά δυνατή.   

Σε ότι αφορά τις επιτροπές ποιότητας ζωής και οικονομικών. Εξασφαλίζουν απόλυτη κυριαρχία της πρώτης δύναμης, ακυρώνουν τυχόν διαφορετική βούληση που θα έχει εκφράσει το δημοτικό συμβούλιο, και λειτουργούν ολότελα αδιαφανώς! Αν ο αυτοδιοικητικός μας πρόγονος έκανε τέτοια κόλπα, που μάλλον έκαναν άλλοι πριν από αυτόν, δε θα είχε μείνει στην ιστορία, για να εκμεταλλεύονται σήμερα το όνομα του, διάφοροι σταλτιμπάγκοι της πολιτικής.

Αυτά τα αντιδημοκρατικά, μαζί με τα άλλα των συνεργασιών χωρίς αρχές, οι ντόπιοι εκπρόσωποι μας τα χρεώνουν στο δύστυχο Κλεισθένη, που θα τρίζουν τα κόκκαλα του, καθώς από κει που βρίσκεται, δε μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, από τους συκοφάντες του. Όπως κι ο Καλλικράτης, κι ο Καποδίστριας. Η προγονολατρεία, η λεγόμενη εθνική υπερηφάνεια, η σημαία και η πατρίδα ψηλά, και όλα τα συναφή αφορούν και υπηρετούν το φαίνεσθαι και την ανάγκη να ανήκουμε σε κάποια κοινωνική ομάδα, δεν αφορούν την ουσία.   

Διαβάστε εδώ συνοπτικά ποια ήταν η πολιτική βούληση και τι έκανε ο αρχαίος πρόγονος μας Κλεισθένης, κι αν βρείτε καμιά ομοιότητα με τον απατεώνα τροϊκανό «Κλεισθένη», που τελευταία κυκλοφορεί στα μέρη του, μου γράφετε.

Είναι κανόνας όταν ψηφίζεται κάτι αντιλαϊκό ή αντιδημοκρατικό, να επικαλούνται ιστορικά πρόσωπα ή ονόματα, για να του δώσουν κύρος που διαφορετικά δε θα είχε, και να ξεγελάσουν τους πολίτες, ώστε να μη καταλάβουν το λάκκο που τους σκάβουν. Ούτε οι τελευταίοι να αντιληφτούν, πως αυτά είναι αποτέλεσμα εντολών, των αδιαφανώς διορισμένων πολιτικών ηγεσιών του μεγάλου ξένου και ντόπιου κεφάλαιου (ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ), και τα νομοθετεί πρόθυμα το εκάστοτε ντόπιο πολιτικό κατεστημένο, βαφτίζοντας τα «μεταρρυθμίσεις», «εκσυγχρονισμό» κλπ. Κάποια στιγμή μπορεί να μάθουμε πως ο εγκέφαλος του «Κλεισθένη», ήταν γερμανός και πάντως αλλοδαπός. Αλλά αυτό μπορεί να μη πειράξει κάποιους, για τους οποίους τραγωδία θα ήταν, να ήταν μαύρος, μουσουλμάνος, ομοφυλόφιλος.  

Αντίθετα όταν πρόκειται για κάτι που έχει κάποιες θετικές επιπτώσεις, ή εκτιμούν πως μπορούν να το σερβίρουν ως τέτοιο στη κοινωνία, τότε συνήθως ο νόμος παίρνει το όνομα του υπουργού, π.χ. νόμος Τρίτση, Πεπονή, Κατσέλη, Διαμαντοπούλου κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό, διάφοροι πολιτικοί παράγοντες, εμφανίζονται με «επιταγές» του «Κλεισθένη» στο στόμα και τις μοιράζουν απλόχερα. Είναι επιταγή του «Κλεισθένη» λέει, και δε σηκώνει κουβέντα ο απόγονος... Σε άλλες περιπτώσεις προκύπτει πως ήταν συριζαίος, αφού συριζαίοι ψήφισαν το νόμο. Αυτό όμως αφορά μόνο τη… κακιά απλή αναλογική. Στο δήμο μας, κυρίως, δίνει εντολές συνεργασίας, στις παρατάξεις που μοιράστηκαν τα πόστα, για να δικαιολογήσουν τη  συνεργασία τους. Από συγκλίνουσες δηλώσεις δε, εκείνων που τον επικαλούνται, που μιλάνε και για όραμα, πιθανά προκύπτει πως εμφανίζεται στον ύπνο ή μπροστά τους, ή τους καλεί στο τηλέφωνο και τους λέει, κάνε συνεργασία με το Βούρο και σου δίνω το πόστο που θες. Κάτι σαν είδα όραμα τον άγιο, κρατούσε ένα πόστο στο χέρι και μου είπε, το βλέπεις αυτό; Θα γίνει δικό σου αν δηλώσεις πίστη στο Βούρο. Κι από τότε είμαι καλά, βρήκα το φως μου, δόξα το μεγαλοδύναμο! Κλείνει κάνοντας ευλαβικά ένα μεγάλο σταυρό, με σκυμμένο κεφάλι, και προσθέτοντας, μέγας είσαι κύριε και θαυμαστά τα γήπεδα σου… Πάντα μετά τη ταπείνωση, έρχεται η ανύψωση!


Μια ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνομιλία…


Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, ο Χ. Τομπούλογλου τοποθετούμενος, εξέφρασε την άποψη πως σε εκείνον δεν απευθύνθηκε ο δήμαρχος, και το τόνισε, ο δήμαρχος, για να του προτείνει οποιαδήποτε συνεργασία. 

Αφού τέλειωσε, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Γ. Βούρος, που είπε, «μένω ενεός», τον διέψευσε κι είπε πως «όχι μόνο τηλεφωνηθήκαμε, αλλά αναφέρθηκαν και ορισμένα ονόματα προκειμένου να συνεργαστούμε».

Ο Χ. Τομπούλογλου, επανήλθε και εκ νέου διέψευσε κατηγορηματικά το δήμαρχο, συμπλήρωσε δε, «με τον ίδιο (εννοεί το δήμαρχο) δεν τηλεφωνήθηκα ποτέ, με άλλο πρόσωπο τηλεφωνήθηκα, και ας μη προκαλέσει...». Κι εκείνος πράγματι δε προκάλεσε!

Εκεί τελείωσε ο μεταξύ τους διάλογος, αφήνοντας ενεό το δήμαρχο, και χωρίς να τολμήσει άλλος, να ζητήσει να μάθει ποιος ήταν εκείνος που ο Χ. Τομπούλογλου, ισχυριζόταν πως το πήρε τηλέφωνο και του έκανε προτάσεις συνεργασίας για λογαριασμό του Γ. Βούρου.

Το θέμα που προκύπτει μετά κι από αυτό το διάλογο, είναι αν το "όραμα " που βλέπουν μερικοί για τη πόλη, κι εκείνος που κατά το Χ. Τομπούλογλου, παίρνει τηλέφωνο για λογαριασμό του Γ. Βούρου, συμπίπτουν. Κι αν συμπίπτουν, πρόκειται για το φάντασμα του Κλεισθένη, ή για κάποιον ημίθεο, που χάριν ευφωνίας ας τον αποκαλέσουμε, Κλεισθενίδη;


Ο ισχυρισμός του δήμαρχου που δε τον υπερασπίστηκε μέχρι τέλους, συνιστά σαφή ομολογία, πως οι προτάσεις που έκανε για συνεργασίες, έγιναν με προσωπικά και όχι πολιτικά χαρακτηριστικά. Δεν υπήρξε ούτε προτάθηκε προγραμματική σύγκλιση δηλαδή, αλλά ονοματολογία για τα πόστα.


Ακολουθούν τα σχετικά βίντεο:


.  


 .


Όπως θα διαπιστώσατε, παρακολουθώντας τα βίντεο, ο δήμαρχος των επιχειρηματικών συμφερόντων, παραδέχεται εντελώς αυθόρμητα, αυτόβουλα, δημόσια και από  μικροφώνου, πως προτάθηκαν ονόματα, κι όχι οποιαδήποτε προγραμματική σύγκλιση. 

Μετά τη γκάφα του δήμαρχου, το βάρος πλέον πέφτει στους συντελεστές του ομίλου παρατάξεων που σύμπηξαν τη πλειοψηφία. Οι οποίοι συνεχίζουν να μη μπορούν να παρουσιάσουν οποιαδήποτε προγραμματική συμφωνία από αυτές που επικαλέστηκαν, προφανέστατα επειδή ποτέ δεν υπήρξε καμία. Πόστα όμως παρουσίασαν και μάλιστα αιφνιδιαστικά.

Μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, για να μη δουλευόμαστε μεγάλοι άνθρωποι. Η ανομολόγητη προγραμματική σύγκλιση, που ενώνει τις παρατάξεις που σύμπηξαν συμμαχία, είναι το όραμα Μελισσανίδη για τη πόλη, για το άλσος, για τα ρέματα, το κυκλοφοριακό, τα συνοδά έργα του ιδιωτικού γηπέδου. Αυτά θέλει η μια πλευρά. Οι άλλοι θέλουν τα πόστα και τα ωφελήματα που προκύπτουν από τη κατάληψη τους. Όποιος από τους συμμετέχοντες στη συμμαχία, έχει πρόθεση να αντισταθεί στο όραμα Μελισσανίδη, ας βγει να το πει τώρα.

Καθένας που θέλει να ισχυρίζεται πως είναι σοβαρός, έξυπνος, πατριώτης, καλός γονιός, άνθρωπος που νοιάζεται για το μέλλον και το περιβάλλον ή ότι άλλο, επιτέλους, ας μη στρουθοκαμηλίζει άλλο. Καλές είναι οι εκλογές, αλλά δε λύνουν τα προβλήματα του κόσμου. Λύνουν τα προβλήματα ή βελτιώνουν οικονομικά και κοινωνικά τη θέση μερικών, για την ακρίβεια λιγοστών, πρόσκαιρα ή μονιμότερα. Τα προβλήματα λύνονται αν οι πολλοί, οι μάζες, πάψουν να πιστεύουν τους δήθεν σωτήρες, οργανωθούν, συμμετέχουν ενεργά, κινητοποιηθούν, χωρίς να αφήνουν κανένα, να δρα ανεξέλεγκτα για λογαριασμό τους.


Σε άλλα ζητήματα που προέκυψαν από τη χτεσινή συζήτηση

Μετά τις προεκλογικές εξαϋλώσεις συνδυασμών και "απαγωγής" υποψήφιων,  χτες είχαμε τη πρώτη μετεκλογική εξαΰλωση, αυτή του συνδυασμού Κοπελούσου, «Τώρα ώρα», με την απορρόφηση του από το συνδυασμό «Πολιτών Πολιτεία», ο οποίος έτσι αυξάνει τις έδρες του από δέκα, σε έντεκα. Αυτή ήταν η αιτία που η συνεργασία των δύο συνδυασμών, χαρακτηρίστηκε σύμπραξη. Η κάθοδος του συνδυασμού Κοπελούσου στις εκλογές, φαίνεται εξάντλησε το σκοπό της.

Ο Χ. Τομπούλογλου, έκρινε αναγκαίο να προειδοποιήσει για πολλοστή φορά, για τους κινδύνους που παραμονεύουν για το άλσος της πόλης.

Ανακοινώθηκε από το δήμαρχο, πως στη θέση του Γενικού Γραμματέα του δήμου, παραμένει η Μαίρη Γαλαζούλα, η οποία κατείχε τη θέση αυτή ως επιλογή της προηγούμενης πλειοψηφίας.



Για την ιστορία εκλέχτηκαν οι εξής:


Πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου, ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής, με 19 ψήφους σε 32 παρόντες και ψηφίσαντες. Απουσίαζε η Δανάη Γκούμα.

Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου, ο Γιώργος Ανεμογιάννης, με 14 ψήφους με παρόντες και τους 33.

Γραμματέας του δημοτικού συμβούλιου, ο Γιώργος Αναγνώστου, με 15 ψήφους με παρόντες και τους 33.



Η 9μελής Οικονομική Επιτροπή αποτελείται από:

Το δήμαρχο και 2 αντιδήμαρχους που θα ορίσει χωρίς εκλογή και τους:

Ανθή Παπακώστα
Σπύρο Μπερδέση
Άρη Βασιλόπουλο
Παντελή Γρετζελιά
Κώστα Τομπούλογλου
Νίκο Σερετάκη



Η 9μελής Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποτελείται από:

Το δήμαρχο και 2 αντιδήμαρχους που θα ορίσει χωρίς εκλογή και τους:

Σπύρο Γραμμένο
Σωτήρη Κοσκολέτο
Γιάννη Καλαμπόκη
Θάνο Λέκκα
Τάκη Αθανασόπουλο
Δανάη Γκούμα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...