Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Όμοιος ομοίω αεί πελάζει...

.
Η νέα δημοτική πλειοψηφική σύνθεση, έχει ότι ένα ολόκληρο σπίτι, οικοδεσπότες, κουζίνες, τηλεόραση, πλυντήριο…


Έγιναν γνωστά πλέον τα ονόματα, όλων όσων διορίστηκαν αντιδήμαρχοι και μάλλον εντεταλμένοι σύμβουλοι. Σε εκείνους που προηγήθηκαν, προστέθηκαν χτες οι Χρήστος Γρετζελιάς, αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, και Θάνος Λέκκας, εντεταλμένος σύμβουλος αναπτυξιακής πολιτικής.  

Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει περιορισμός ούτε για εντεταλμένους συμβούλους, ούτε για τους τίτλους που θα τους αποδίδονται. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο δήμαρχος, να διορίσει εντεταλμένο σύμβουλο μόδας και ομορφιάς, αστρολογικών προβλέψεων, συνταγών μαγειρικής κλπ. Για την ώρα έχουμε ακόμη μια πανελλαδική, τουλάχιστον, αποκλειστικότητα, με το διορισμό εντεταλμένου συμβούλου αναπτυξιακής πολιτικής.
Αυτοί οι διορισμοί είναι χρήσιμοι, σε όσους είναι απαραίτητο να (περι)φέρουν ένα τίτλο για να δικαιολογήσουν τη στάση τους, να συστήνονται στις δουλειές τους, και με την ευκαιρία να προσθέσουν κάτι στο βιογραφικό τους.


Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους αντιδήμαρχους, θα πρέπει να δούμε τις αποφάσεις και τα καθήκοντα που τους ανατίθενται. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, την ανάθεση μιας αρμοδιότητας γενικά, να συνοδεύει στο αναλυτικό κείμενο της απόφασης «κούρεμα». Υπάρχουν τρόποι, με εξαιρέσεις ή απουσίες σαφούς αναφοράς αρμοδιοτήτων, να ψαλιδίζονται αρμοδιότητες ακόμη και σε βαθμό που να μετατρέπουν το πόστο σε περίπου διακοσμητικό. Υποθέτω στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υφίσταται κάποιο θέμα, και νομίζω θα λειτουργήσουν ως οικογένεια…

Επισημαίνουμε επίσης πως ακόμη δεν έχουμε ανακοίνωση ονομάτων για το ΠΠΙΕΔ, τη σειρά αναπλήρωσης του δήμαρχου από τους αντιδήμαρχους και όχι μόνο. Εκκρεμεί, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία, ποιοι θα συμπληρώσουν τις θέσεις του προεδρείου του δημοτικού συμβούλιου, που αναμενόμενα θα έχει πρόεδρο το Λύσσανδρο Γεωργαμλή. Οι πληροφορίες μας, λένε, πως γραμματέας θα είναι, ο Γιώργος Αναγνώστου, από το συνδυασμό Γρετζελιά.

Μετά τις τελευταίες συνεργασίες που ανακοινώθηκαν, υπάρχει πλειοψηφία με βάση τα ποσοστά που πήραν οι συνδυασμοί στις εκλογές, αλλά και με βάση των αριθμό των εδρών που κατέλαβαν στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία κι οφείλεται στην απλή αναλογική.

Στο θέμα των συνεργασιών τώρα.
Έπρεπε ή δεν έπρεπε ο δήμαρχος κι ο συνδυασμός  του, να επιδιώξουν συνεργασίες και να συγκροτήσουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο; Προφανώς έπρεπε, προφανώς κι οποιοσδήποτε στη θέση τους, θα το επιδίωκε. Έπρεπε ή δεν έπρεπε αυτές οι συνεργασίες να γίνουν με προγραμματικές συγκλίσεις, όπως λένε οι ίδιοι στις ανακοινώσεις τους; Προφανώς έπρεπε, αυτό είναι και το σωστό.

Μιλήσαμε για παζάρια, και δε το είπαμε τυχαία

Όταν ανακοινώνεις τους διορισμούς προσώπων, μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σου, και μήνες μετά τις εκλογές, αυτό μόνο αποτέλεσμα ΠΑΖΑΡΙΟΥ για τα πόστα είναι, και τίποτα άλλο. Εκβιάζει και πιέζει κάθε πλευρά όσο μπορεί, παίζοντας και με το χρόνο, για να αποσπάσει το σημαντικότερο και μεγαλύτερο αριθμό πόστων. Νικητής ή νικητές στο μεταξύ τους πρωτάθλημα, θεωρούνται εκείνοι που αναλογικά πέτυχαν το καλύτερο σκορ. Στη συνείδηση των πολιτών βέβαια, δεν υπάρχουν τέτοιοι νικητές, γι΄ αυτό και τα ποσοστά αποχής διαρκώς μεγαλώνουν. Γι΄ αυτό και βλέπουμε να επιπλέουν, όχι μόνο στη χώρα μας, διάφοροι γελωτοποιοί ή άλλοι περίεργοι τύποι, ανάμεσα τους, φασίστες. Γι΄ αυτό όλο και πιο ταχτικά, φορμάρουν στους λαούς, διάφορους επαγγελματίες των οίκων αξιολόγησης για σωτήρες…

Όταν λοιπόν στις ανακοινώνεις  σου αναφέρεις, πως οι διορισμοί ήταν αποτέλεσμα προγραμματικών συγκλίσεων, χωρίς ούτε και τώρα να αναφέρεις που και σε τι συμφώνησες προγραμματικά, τότε καθένας που θέλει να περνιέται για  σοβαρός, καταλαβαίνει ότι ποτέ δεν έγινε καμιά προγραμματική σύγκλιση. Απλά συνέπεσαν προσωπικές επιλογές και συμφέροντα ατόμων, που εκλέχτηκαν με αντίπαλους συνδυασμούς που είχαν διαφορετικά προγράμματα μεταξύ τους. Το γεγονός όμως ότι για να δικαιολογήσεις το παζάρι για τα πόστα, επιλέγεις να επικαλεστείς ανύπαρκτες προγραμματικές συγκλίσεις, σημαίνει πως ξέρεις πολύ καλά, πως αυτό που κάνεις είναι το αντίθετο του σωστού. Απλά λες να βάλω μια τέτοια πρόταση, τσάτρα πάτρα, να τηρήσω τα προσχήματα.

Αυτού του είδους οι συνεργασίες, δε γίνονται στη βάση αρχών, ούτε πολιτικών ή ιδεολογικών συγκλίσεων. Στη πραγματικότητα στερούνται πολιτικής βάσης. Είναι γι΄ ακόμη μια φορά, ότι χρειάζεται, για να γίνεται η πολιτική αποκρουστική για τις πλατιές μάζες. Είναι διαφορετικό πράγμα η πολιτική, και διαφορετικό η παρέα. Στη παρέα πάλι πρέπει να συγκλίνουν οι προτιμήσεις, αλλά είναι προσωπικό, ιδιωτικό ζήτημα, δε σε ψηφίζουν για να συμμετέχεις, δεν εξαγγέλλεις πολιτικό πρόγραμμα που εγκρίνεται με ψηφοφορία. Στη πολιτική εκφράζεις πολιτικές απόψεις που επιδοκιμάζονται ή αποδοκιμάζονται από τη κοινωνία. Κι εγώ με τους περισσότερους αιρετούς μας, όχι μόνο γνωρίζομαι, αλλά νομίζω πως έχω και καλή σχέση. Αυτό δε σημαίνει πως μπορώ να συμπράξω ή να συνεργαστώ πολιτικά μαζί τους, ούτε ότι στο όνομα της καλής σχέσης, θα κάνω πως δε καταλαβαίνω τι συμβαίνει πολιτικά. Με τη κοινωνία έχουμε να κάνουμε, όχι με τους φίλους μας!

Γεγονότα σαν αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες, έχουν και τη θετική τους πλευρά, κι αυτό μας κάνει ευχαριστημένους, όσο κι αν δε το φαντάζονται μερικοί. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε αυτούς τους τέσσερις συνδυασμούς να συνεργάζονται και επισήμως μαζί. Αργότερα ανάλογα το αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων, μπορεί να γίνουν πέντε ή να αναδομηθούν... Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι δημότες βαθύτερα τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, το αν πολιτεύονται με αρχές, αλλά  και τα πολιτικά όρια τους.

Ο λόγος που συνέκλιναν οι συγκεκριμένοι αρχηγοί με τις παρατάξεις τους, είναι ότι στη πραγματικότητα δεν είχαν ουσιαστικές διαφορές, και πάντως δεν τους ενδιέφεραν οι διαφορές που τυχόν είχαν. Απλά έκαναν τους λογαριασμούς τους, κι άλλοι αποφάσισαν να ενταχθούν σε κάποιο συνδυασμό, άλλοι να κατέβουν με δικό τους, με κριτήριο το αποτέλεσμα των εκλογών, να τους βρει στους «επιπλέοντες», κι επομένως ζωντανούς στο παιχνίδι της διανομής ρόλων…

Η νέα δημοτική πλειοψηφία, ξεκίνησε όπως ακριβώς αναμενόταν. «Ο Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας» αποκάλυψε τη «μυστική», υποχρεωτική όμως δημοσίευση της πρόσκλησης για πρόσληψη ενός συνεργάτη. Που έτσι κι αλλιώς αναφερόταν ότι θα είναι της απολύτου επιλογής του νέου δήμαρχου. Αυτό μαζί με τους διορισμούς αιρετών που ακολούθησαν και τον τρόπο που αυτές έγιναν, βεβαιώνουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε τίποτα καινούριο και ουσιαστικά ποιοτικά καλύτερο, σε σχέση με ότι γνωρίζουμε από το πολιτικό προσωπικό του κυρίαρχου συστήματος. Οι περισσότεροι έχουν προϋπηρεσία, με προεξάρχοντα το νέο δήμαρχο που έχει παράσημα… στη ψήφιση των μνημονίων και άγριων περικοπών και φόρων. Αξιοθαύμαστη είναι όμως και η προσαρμογή που επέδειξαν οι νεοεισερχόμενοι στο νέο τους περιβάλλον.

Σε μια από τις ανακοινώσεις της πλειοψηφίας, αναφέρεται ως «σύμπραξη» η σχέση που δημιουργήθηκε με το Χ. Κοπελούσο, και ως «συνεργασία» η αντίστοιχη με το Τ. Κωνσταντινίδη. Η σύμπραξη κλείνει προς τη ταύτιση σε όλα, ενώ η συνεργασία κλείνει προς επιμέρους σχέση. Προφανώς αυτή η διαφορά στη διατύπωση, επιβλήθηκε από τη πλευρά Κωνσταντινίδη, ως «φερετζές» για τη στήριξη στο πολιτικό εκπρόσωπο των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε στη συνέχεια, αν εκ των υστέρων θα κυκλοφορήσουν τις όποιες προγραμματικές συγκλίσεις, σε τι, και τι θα λένε. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει όμως, κυρίως, τι θα λένε όλα τα μέρη μεταξύ τους, για την ανακοίνωση του Π. Γρετζελιά, που πρώτος είχε συγκλίνει προγραμματικά… πριν 3 μήνες με το Γ. Βούρο. Κι είχε ανακοινώσει πως θα εφαρμοστεί το δικό του πρόγραμμα στο 100%. Αυτό δεν έχει διαψευστεί ούτε από το νέο δήμαρχο. Πουθενά δεν είδαμε όμως να λένε κάτι σχετικό, οι άλλοι συμπράττοντες, συνεργαζόμενοι, ούτε γράφτηκε κάτι στο κείμενο με το οποίο ανακοινώθηκε ξανά η συνεργασία Βούρου – Γρετζελιά.


  • Αναμένουμε λοιπόν να δούμε αν πράγματι υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία, ή αν ισχύσει 100% το πρόγραμμα Γρετζελιά.

  • Αναμένουμε να δούμε αν θα το καταπιούν αυτό οι Κωνσταντινίδης – Κοπελούσος και φυσικά Βούρος.


  • Αναμένουμε να δούμε αν θα καταπιεί αμάσητη, τη τότε ανακοίνωση του ο Π. Γρετζελιάς.


  • Αναμένουμε να δούμε το σουρεαλιστικό έργο τέχνης που θα φιλοτεχνήσουν οι… θεσμοί της πόλης, για να δικαιολογήσουν τη συνεργασία τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...