Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Στενές επαφές ελεγκτή και ελεγχόμενου


Αναμένεται και αυτές να συζητηθούν στο ΣτΕ στις 6 Δεκεμβρίου, όπως ήδη έχει προσδιοριστεί. Αναμένεται επίσης το αυτονόητο, δηλαδή τουλάχιστον ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Α. Ράντος και πατέρας μιας από τις πρόσφατα διορισμένες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να ζητήσει την αυτοεξαίρεσή του.



Στο μεταξύ, ενδιαφέροντα στοιχεία και ερωτήματα προκύπτουν συνεχώς για τον βαθμό ανεξαρτησίας του νέου προεδρείου της Ανεξάρτητης Αρχής, με αφορμή το συνέδριο που διοργανώνεται στον Βόλο στο τέλος της εβδομάδας.

Πρόκειται για νομικό συνέδριο που διοργανώνεται από μια επιστημονική ένωση/σωματείο με πρόεδρο τον καθηγητή και δικηγόρο Δημ. Τζουγανάτο.

Ο συγκεκριμένος συμπτωματικά είναι ο δικηγόρος του πρακτορείου διανομής Τύπου ΑΡΓΟΣ και της εταιρείας ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ. Και οι δύο αυτές επιχειρήσεις ήταν και είναι (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) αντίδικοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, κατά του ΑΡΓΟΥΣ η Επιτροπή έχει λάβει απόφαση ασφαλιστικών μέτρων βάσει της οποίας το πρακτορείο οφείλει να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τους εκδότες - που όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και επομένως θα πρέπει να ελεγχθεί από την Επιτροπή για μη συμμόρφωση!

Κατά της ΕΛΜΙΝ επίσης έχει εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών της Επιτροπής, κατά της οποίας μάλιστα αναφέρθηκε πρόσφατα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση αναστολής κατά της απόφασης, η οποία δικάζεται στο Διοικητικό Εφετείο στις 9/10/19.

Σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (21/8/2019) αναλυτικά εκθέσαμε τις πρώτες συνέπειες από την αλλαγή σύνθεσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού: «Η ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ πέτυχε χτες την προσωρινή διαταγή αναστολής των ασφαλιστικών μέτρων και πλέον η γαλλική εταιρεία (με μονομερή αλλαγή σύμβασης) μπορεί να πουλάει σε όποια τιμή θέλει και όση ποσότητα βωξίτη επιθυμεί στην Ελλάδα.

Το σημείο-κλειδί; Το αίτημα εκδικάστηκε χωρίς κλήτευση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως υποχρεωτικά προβλέπει ο Νόμος 3959/11, και έκανε δεκτό το αίτημα του μονοπωλιακού γαλλικού ομίλου.

Η άλλη εταιρεία σε βάρος της οποίας υπήρξε όχι μόνο απόφαση της Ε.Α. για ασφαλιστικά μέτρα αλλά και το πόρισμα εμπειρογνωμόνων για τα οικονομικά της είναι το μονοπώλιο-πρακτορείο διανομής Τύπου ΑΡΓΟΣ, ευρύτερων συμφερόντων Μαρινάκη».


Ο νέος διορισμένος πρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη Ι. Λιανός, παρά τη σφοδρή αυτή αντιδικία, θα είναι βασικός ομιλητής στο εν λόγω τριήμερο συνέδριο, στο ίδιο πάνελ με τον Τζουγανάτο, και μάλιστα προσκεκλημένος από τους διοργανωτές και με καλυμμένα τα έξοδα διαμονής σε 5άστερο ξενοδοχείο (αναλυτικό δημοσίευμα είχε χθες η εφημερίδα «Δημοκρατία»).

Η κίνηση αυτή -δηλαδή η στενή συναναστροφή ελεγκτή και ελεγχόμενου- ακόμα και σε επίπεδο καθαρά συμβολικό, θα μπορούσε να μη συνοδεύει τον κ. Λιανό από τις πρώτες ημέρες της τοποθέτησής του και πριν ακόμα αποφανθεί το ΣτΕ για το αν αυτή η τοποθέτηση είναι ή δεν είναι σύννομη και ευθυγραμμισμένη με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο.

Εκτός όμως από τον αντίδικο στις δύο σημαντικές αποφάσεις της προηγούμενης Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο ίδιο συνέδριο θα είναι ομιλήτρια και η Λία Αθανασίου, δικηγόρος και συνέταιρος του νυν υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη. Οσο για την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών και το γνωστό ρητό για τον Καίσαρα και τον σύζυγό του, αυτά είναι μάλλον για τους κουτόφραγκους.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...