Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Δε χρειάζεται στο τιμόνι της πόλης μας μια αρσενική Γαϊτανά, ούτε ο δικός μας Ψινάκης, ούτε «αυτοφοράκιας» πολυτελείας...

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΠΑΕ ΑΕΚ υποψήφια να μας σώσει... στις δημοτικές εκλογές τσουγκρίζει τα ποτήρια με το "διοικητικό ηγέτη" Δημήτρη Μελισσανίδη




.
Οριστικοποιήθηκε η σύνθεση των συνδυασμών, μετά τη κατάθεση τους στο πρωτοδικείο.  Περιμέναμε αυτή την οριστικοποίηση, για να πούμε κάποια πράγματα, χωρίς προηγούμενα να έχουμε παρέμβει στη φάση διαμόρφωσης και στελέχωσης τους.

Οι ποικιλότροπες μακροχρόνιες βίαιες παρεμβάσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων στο δήμο μας, επηρέασαν καθοριστικά και αρνητικά τη δημοκρατία και τη τοπική πολιτική βιοποικιλότητα γενικότερα. Ειδικότερα, ενώ λόγω απλής αναλογικής, είχαν εκφράσει περισσότερα πρόσωπα τη πρόθεση τους να διεκδικήσουν τη δημαρχία, αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Ορισμένοι μάλιστα σύρθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε επιλογές, που διαφορετικά δε θα είχαν κάνει. Από τουλάχιστον 18 ανεπίσημες ή επίσημες προθέσεις ή δηλώσεις υποψηφιότητας για επικεφαλής συνδυασμών, περιοριστήκαμε στις 7, όσες δηλαδή και στις προηγούμενες εκλογές που δεν υπήρχε απλή αναλογική. 3 υποψήφιοι δήμαρχοι, ανακάλεσαν την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας τους.


Η  πρόβλεψη μας πως ο εκλεκτός των επιχειρηματικών συμφερόντων, για να έχει πιθανότητες να περάσει στο β΄ γύρο, χρειάζεται να «στραγγαλιστούν» καμιά δεκαριά συνδυασμοί, επαληθεύτηκε πλήρως. Ας μη ξεχνάμε πως μια βδομάδα πριν την ανακοίνωση του φετινού υποψήφιου τους, εντός μιας μέρας παραιτήθηκαν 2 επικεφαλής συνδυασμών που συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές. Παράλληλα πρέπει να πούμε πως εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της απερχόμενης «Δύναμης Πολιτών», που για διαφορετικούς λόγους δεν υπήρχε περίπτωση να μη ξανακατέβουν στις εκλογές, καμιά άλλη παράταξη των προηγούμενων εκλογών δε θα συμμετάσχει σε αυτές. Οι υποψήφιοι τους σκόρπισαν σε διάφορα ψηφοδέλτια ή πήγαν σπίτι τους… Κι επίσης να μη ξεχάσουμε, πως πρώτη φορά εμφανίζονται τόσα πολλά ψηφοδέλτια, που δεν εξαντλούν το μέγιστο αριθμό υποψήφιων.

Ο συνδυασμός του Γιάννη Βούρου παρουσίασε ένα πλήρες ψηφοδέλτιο. Θεωρητικά αφού εξάντλησε το μέγιστο του αριθμού των υποψήφιων, αυτοί θα του φέρουν περισσότερες ψήφους, από ψηφοδέλτια άλλων συνδυασμών που έχουν λιγότερους υποψήφιους. Αυτά όμως έχουν μια σχετικότητα, καθώς δεν έχουν όλοι οι υποψήφιοι τη δυνατότητα να φέρνουν τον ίδιο αριθμό σταυρών. Για παράδειγμα, στη σύνθεση του, έχει την επίσης άσχετη κι άγνωστη στη πόλη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΠΑΕ ΑΕΚ. Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα όχι μόνο δε πρόκειται να φέρει κανένα ψήφο στο συνδυασμό, αλλά θα αφαιρέσει κιόλας από τους άλλους συνυποψήφιους της. Θα ανακατανείμει δηλαδή τις ψήφους στο εσωτερικό του συνδυασμού, αφαιρώντας ψήφους που θα πήγαιναν σε άλλους πιθανότατα από τους ντόπιους υποψήφιους. Το ανάλογο ισχύει και για άλλες υποψηφιότητες εντός του συνδυασμού. Στόχος να υπάρξει μια συμπαγής ομάδα, χωρίς συναισθηματισμούς για τη πόλη και τους κατοίκους, που θα της είναι αδιάφορο τι θέλουν οι δημότες και ποιες είναι οι ανάγκες τους. Αντίθετα θα ενδιαφέρονται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες του αφεντικού, από το οποίο εξαρτάται κι η τύχη τους. Την απαξίωση των ντόπιων υποψήφιων δημάρχων, ακολουθεί η απόσυρση των άσχετων με τη πόλη, Μαύρων, Νεστορίδηδων και άλλων παλιών δόξων της ΑΕΚ, οι εκλογικές επιδόσεις των οποίων στο παρελθόν, δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τη θέση τους παίρνουν υπάλληλοι ή "υπάλληλοι" άσχετοι με τη πόλη, τα κοινά και την αυτοδιοίκηση.

Στη Ν. Χαλκηδόνα ο συνδυασμός φαινομενικά πάει καλά από υποψηφιότητες. Σάρωσε σαν ανεμότρατα το βυθό, μαζεύοντας ότι περισσότερο μπορούσε, ανάμεσα τους και βαρίδια… Αυτό είναι καλό ή κακό; Έχει και τα δύο στοιχεία. Για το α΄ γύρο είναι κυρίως καλό. Ο ανταγωνισμός μεταξύ ορκισμένων εχθρών, ή απλώς αντιπάλων, που όμως βρίσκονται στην ίδια βάρκα, στο πρώτο γύρο θα φέρει ψήφους. Αν ο συνδυασμός καταφέρει να περάσει στο β΄ γύρο, γιατί δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει, αυτό θα είναι αιτία για να υπάρξει ενεργή υπονόμευση της προοπτικής να εκλέξει και το δήμαρχο. Φυσικά οι υποσχέσεις θα γνωρίσουν νέα έξαρση, για το «πρόεδρο» που θα είναι στο πλευρό τους για ότι χρειαστούν κλπ, αλλά δε ξέρω αν αυτό θα είναι αρκετό για να ελεγχθεί η εκλογική τους συμπεριφορά.

Όλοι αυτοί που κατά καιρούς έχουν διατελέσει αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δ.σ. δημοτικοί σύμβουλοι κλπ, κυρίως θέλουν να εκλεγούν. Σε αντίθεση με το παρελθόν που πολλοί περίμεναν το β΄ γύρο για να μάθουν αν εκλέγονται, κι είχαν κίνητρο να υποστηρίζουν το συνδυασμό και στο β΄ γύρο, τώρα θα γνωρίζουν από το αποτέλεσμα του α΄ γύρου αν εκλέχτηκαν. Κι όχι μόνο στο β΄ γύρο δε θα έχουν λόγο να τρέξουν να βγάλουν το δικό τους δήμαρχο, αλλά θα έχουν λόγους να προσπαθήσουν για το αντίθετο. Γιατί ως μη εκλεγόμενοι, αν ενισχύσουν τη προσπάθεια ο συνδυασμός να εκλέξει το δήμαρχο, αντικειμενικά υπονομεύουν το πολιτικό μέλλον και τη παρουσία τους, ενισχύοντας αντιπάλους που θα έχουν ήδη εκλεγεί. Δηλώσεις και πάσης φύσης εκδηλώσεις υποστήριξης μπορεί να υπάρξουν για άλλους λόγους, στη πράξη όμως κανείς ή σχεδόν κανείς από τους αποτυχόντες, δε θα στηρίξει αληθινά το συνδυασμό στο β΄ γύρο.

Πέραν αυτών οι πιθανότητες αυτοί που θα εκλεγούν, να έχουν καλύτερη τύχη αν ο συνδυασμός δεν εκλέξει το δήμαρχο, μεγιστοποιούνται. Γιατί απλούστατα θα τσοντάρουν για τη δημιουργία πλειοψηφίας, όποιος κι αν εκλεγεί δήμαρχος τελικά, αποσπώντας τα αντίστοιχα ανταλλάγματα. Εκτός αυτών κατά την εκτίμηση μου, που δεν είναι μόνο δική μου, κατά 99% αν ο Γ. Βούρος δεν εκλεγεί δήμαρχος, θα τη κάνει με ελαφρά πηδηματάκια… ανοίγοντας και το δρόμο σε έναν ακόμη υποψήφιο, που δεν θα έχει εκλεγεί, το πρώτο επιλαχόντα, να περάσει στο δημοτικό συμβούλιο.

Στη Ν. Χαλκηδόνα φέτος, πιθανά, θα εμφανιστεί το φαινόμενο που εμφανίστηκε στις προηγούμενες εκλογές, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του Π. Γρετζελιά. Ο οποίος βρέθηκε εκτός δημοτικού συμβουλίου, αν και ο συνδυασμός με τον οποίο ήταν υποψήφιος κέρδισε δυο έδρες, και παρότι είχε διπλάσιο αριθμό ψήφων από συνυποψήφιο του από τη Ν. Χαλκηδόνα, ο οποίος εκλέχτηκε. Απλά γιατί ο συνδυασμός πήρε περισσότερες ψήφους εκεί, από ότι πήρε στη Ν. Φιλαδέλφεια. Αυτή τη φορά λοιπόν μπορεί να δούμε υποψήφιους του ίδιου συνδυασμού από τη Ν. Χαλκηδόνα, αν και με περισσότερες ψήφους, να μένουν εκτός δημοτικού συμβουλίου, και να εκλέγονται από τη Ν. Φιλαδέλφεια άλλοι, με λιγότερες ψήφους.

Το ποιος συνδυασμός θα βγει πρώτος στη Ν. Φιλαδέλφεια, μπορεί, χωρίς να ισχύει απόλυτα, να δείξει και ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Με την προϋπόθεση πως θα έχει σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους, και στη Ν. Χαλκηδόνα να έχει πάει καλά. Το αντίστροφο δε μπορεί να συμβεί. Γι΄ αυτό και στις προηγούμενες εκλογές η «Δύναμη Πολιτών» ενώ δε πήγε καλά στη Ν. Χαλκηδόνα, βγήκε πρώτη στη Ν. Φιλαδέλφεια που της έδωσε και τη νίκη. Αυτό συμβαίνει γιατί μία στις τρεις ψήφους είναι από εκεί, ενώ δύο στις τρεις είναι από τη Ν. Φιλαδέλφεια. Άρα μια νίκη ακόμη και με συντριπτική διαφορά, στη Ν. Χαλκηδόνα, πιθανότατα δε σημαίνει τίποτα για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού, είναι μια εξαιρετικά αδύναμη και ευάλωτη υποψηφιότητα, για λόγους που σε προηγούμενες αναρτήσεις μας έχουμε αναφέρει. (σχετικά κείμενα μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, κι εδώ). Η όποια… ισχύς του αντλείται κι εξαντλείται στα εξωδημοτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που το στηρίζουν. Εξαιτίας αυτής της εξωτερικής ισχύος, συσπειρώθηκαν πλήθος ετερόκλητων, τοπικά, προσωπικά και πολιτικά, στοιχείων, υπό την ηγεσία του. Όλοι έχουν τους προσωπικούς στόχους τους, οι οποίοι διαχρονικά έχει φανεί πως απέχουν από τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Γι΄ αυτό και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν με ποιον θα πάνε, έχουν μικρή σχέση με τη κοινωνική πραγματικότητα. Το συνηθισμένο είναι η ανάληψη κάποιας αντιδημαρχίας ή τέλος πάντων ενός μισθοδοτούμενου ή προνομιακού αξιώματος. Αυτές οι περιπτώσεις, ιδιαίτερα στη Ν. Χαλκηδόνα, έχουν κάνει ένα σημαντικότατο λάθος. Ο δρόμος που διάλεξαν για την επίτευξη των στόχων τους, είναι με διαφορά η χειρότερη επιλογή. Και το λέμε τώρα που κανείς δε μπορεί πια να αλλάξει επιλογή. Πέραν αυτών η εδραίωση της δυνατότητας τα επιχειρηματικά συμφέροντα, να επιβάλλουν τα πρόσωπα που θα διοικούν το δήμο, θα αποτελέσει προηγούμενο που πλέον πολύ δύσκολα θα ανατραπεί. Όσοι τουλάχιστον θεωρούν πως θέλουν να έχουν πολιτικό μέλλον, οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, θα πρέπει να σκεφτούν διπλά και τριπλά τη πολιτική παράδοση τους, σε αυτά τα συμφέροντα.

Νεοχαλκηδονιώτες παράγοντες που θα ήταν υποψήφιοι με άλλο συνδυασμό, θα είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες εκλογής και ανάληψης αξιώματος, στον άλλο συνδυασμό. Αυτός που θα εκλεγεί δήμαρχος με απλή αναλογική, για να διοικήσει χρειάζεται τη στήριξη άλλων συνδυασμών. Αυτοί οι άλλοι που θα το στηρίξουν, θα ζητήσουν ανταλλάγματα, και τα ανταλλάγματα θα είναι πόστα με ότι οφέλη τα συνοδεύουν. Για να γίνω κατανοητός θα θυμίσω ένα παράδειγμα που υπήρξε σε άλλο επίπεδο, αλλά το γνωρίζουν άπαντες οι παλιότεροι τουλάχιστον. Η περίπτωση του βουλευτή Κατσίκη της ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου. Το 1990 το κόμμα του μετέπειτα προέδρου της δημοκρατίας, εξέλεξε ένα μόνο βουλευτή, και η ΝΔ είχε εκλέξει 150. Για να γίνει πλειοψηφία χρειαζόταν ένας βουλευτής, που μετά μια βδομάδα διαπραγματεύσεων… έδωσε τη πλειοψηφία στη ΝΔ και το Κώστα Μητσοτάκη. Οι πολλοί που πήγαν με το ισχυρό κόμμα και του έδωσαν τη δύναμη να φτάσει τις 150 έδρες, τελικά ωφελήθηκαν λιγότερο, από τον ένα που είχε κατέβει ως αντίπαλος τους.

Στο συγκεκριμένο συνδυασμό, υπάρχει μια σημαντική ανισορροπία ως προς το ειδικό βάρος μεταξύ των υποψήφιων Ν.Φ. και Ν.Χ. Ενώ στη Ν.Χ. υπάρχει πλειάδα πασίγνωστων υποψηφίων με θητείες σε δημοτικά πόστα, στη Ν.Φ. δεν υπάρχει τέτοια πυκνότητα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Εκφράζει την αντίθεση των νεοφιλαδελφειωτών για το συγκεκριμένο γήπεδο, ότι αλλαγές έπονται σε κυκλοφοριακό κλπ, και όσα θα βιώνουν από τη λειτουργία και τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή τους. Σε μεγάλο βαθμό προδικάζει τη ψήφο του β΄ γύρου και δημιουργεί τη βάσιμη πεποίθηση, πως ο υποψήφιος των επιχειρηματικών συμφερόντων ακόμη κι αν περάσει στο β΄ γύρο, δε πρόκειται να εκλεγεί δήμαρχος όποιον κι αν έχει αντίπαλο. Ασχέτως της κραυγαλέας ανικανότητας(;) ακόμη και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να αντιληφτούν ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται φορώντας τη προβιά της ΑΕΚ, δεν έλκουν αλλά απωθούν. Ούτε και κανείς εκτιμάει τους γλείφτες, για να έχει λόγο να διαπραγματευτεί οτιδήποτε μαζί τους…

Συνολικότερα να πούμε ακόμη, πως αν ρίξουμε μια ματιά στις επί της ουσίας επιδόσεις των ονομάτων που συνθέτουν το συνδυασμό, θα διαπιστώσουμε, πως δε φέρνουν κάτι φοβερό. Με δεδομένα το ποσοστό που είχε πάρει ο συνδυασμός ή οι συνδυασμοί που συμμετείχαν, ή αν εκλέχτηκαν τελικά, ή πόσο χρόνια ή τετραετίες δεν έχουν καταφέρει να εκλεγούν κλπ.

Ένα άλλο θέμα είναι η αλληλοεπικάλυψη. Αρκετές υποψηφιότητες φέρουν σε μεγάλο βαθμό, τις ίδιες ψήφους που έτσι κι αλλιώς θα ψήφιζαν το συνδυασμό. Και ο όγκος των προσωπικών ψήφων, είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν που αποτυπώνουν προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάνοντας δίδυμα και τρίδυμα σταυροδοσίας, μπορούν να εμφανίζουν πολλαπλάσιο αριθμό ψήφων, από το πραγματικό που έχουν. Γεγονός που δε προσθέτει απολύτως τίποτα στο ψηφοδέλτιο.  

Παράλληλα υπάρχουν τα βάρη που συνοδεύουν κάποιους υποψήφιους. Οι οποίοι μπορεί να συγκεντρώνουν τόσες αντιρρήσεις, που αποτρέπουν ψηφοφόρους να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο, ακριβώς επειδή συμμετέχουν κι αυτοί. Το να μαζεύονται δηλαδή τόσοι πολλοί με παρελθόν, φθαρμένοι στον ένα ή άλλο βαθμό υποψήφιοι, σε ένα συνδυασμό, δε μεταφράζεται απαραίτητα σε πλεονέκτημα. Ας μη ξεχνάμε πως η «Δύναμη Πολιτών», κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές, με σχεδόν όλους τους υποψήφιους να είναι νεοεμφανιζόμενοι σε ψηφοδέλτιο. Στους 19 που εξέλεξε, μόνο η Ευτυχία Παπαλουκά και ο Γιάννης Καλαμπόκης είχαν προηγούμενες θητείες με άλλους συνδυασμούς. Πηγαίνοντας στους αναπληρωματικούς τους, μόνο ο Τάκης Ταβλαρίδης, είχε επίσης στο παρελθόν εκλεγεί. Ρίχνοντας μια ματιά στα ψηφοδέλτια που είχαν οι άλλοι συνδυασμοί που τελικά ηττήθηκαν, θα διαπιστώσει πως είχαν πολύ πιο βαριά και θεωρητικά σταυροφέροντα ονόματα. 

Σε ότι αφορά τις φημολογούμενες δημοσκοπήσεις που χρησιμοποιούνται ως "μαλάγρα" για πολιτικά αφελείς, οι οποίες συνήθως και πάντως κατά περίπτωση, φέρνουν πρώτο αυτόν που τις κυκλοφορεί, να πούμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να είχε κάποιος τέτοια δημοσκόπηση στα χέρια του, να τη κράταγε για τον εαυτό του, και να τη διέδιδε προφορικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκλείεται να δούμε παρόμοιες δημοσκοπήσεις, το διάστημα που ακολουθεί. Ποτέ όμως οι δημοσκόποι δε πικραίνουν το πελάτη, και γι΄ αυτό όλες τα τελευταία χρόνια, διαρκώς πέφτουν έξω. Παραγγέλνει ο πελάτης που έχει ανάγκη να δημιουργήσει εντυπώσεις, «τηρούνται» τα τυπικά, δημοσιοποιεί ο πελάτης ή κάποιο ΜΜΕ καλύτερα για να είναι πιο πειστικό στους αφελείς αυτό που θα τους σερβίρουν, και δημιουργούνται οι επιδιωκόμενες εντυπώσεις. Οι πολλοί έχουν τη τάση να προσεγγίζουν το νικητή, και τρέχουν να τον υποστηρίξουν για να είναι με τη πλευρά του νικητή (τους).


Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε πως καθόλου τυχαία, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, έχει την υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), που υποστηρίζει στο Πειραιά τον υποψήφιο, του Βαγγέλη Μαρινάκη, που διευκολύνει όσο περισσότερο μπορεί τις επιδιώξεις του αφεντικού του στο δήμο, οι οποίες συνδέονται και συμπίπτουν με τη κινεζοποίση - COSCOτοποίηση του Πειραιά και των συνθηκών εργασίας... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τον... ΑΒ στον ΒΓ με ορίζοντα το διάδοχο τους το 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της τρέχουσας δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και το διορισμό στελεχών και εξωτερικών...